Consecinţele celui mai bun an agricol pentru cereale: deficitul comercial cu alimente a sărit de 1,2 miliarde de euro. Top 15 exportatori

Anul trecut, România a exportat produse agroalimentare în valoare de aproximativ 6,4 miliarde de euro, cu numai 1,2% mai mult decât în 2017, iar deficitul comercial a sărit de 1,2 de miliarde de euro, faţă de 1 miliard în 2017.  Aceasta în condiţiile în care fermierii români au avut printre cele mai mari producţii la hectar din istorie la culturi precum grâul, porumbul sau floarea soarelui. Producţia de cereale a anului a depăşit 30 de milioane de tone, faţă de aproximativ 27 de milioane cu un an în urmă.
Economica.net - joi, 21 mart. 2019, 19:33
Consecinţele celui mai bun an agricol pentru cereale: deficitul comercial cu alimente a sărit de 1,2 miliarde de euro. Top 15 exportatori

Producţiile record la principalele culturi agricole de anul trecut nu au ajutat prea mult la reducerea deficitul comercial cu produse agroalimentare, indică ultimele date ale Institutului Naţioanal de Statistică aferente lui 2018 furnizate ECONOMICA.NET. După ce în 2017 s-a trecut peste pragul de 1 miliard de euro în favoarea importurlor, anul trecut deficitul comercial a depăşit 1,2 miliarde de euro.

Cel mai nefast an din acest punct de vedere a fost însă 2017, un alt an record pentru producţia de cereale. Atunci exporturile au fost de numai 4,8 miliarde de euro la importuri de 6,5 miliarde de euro, rezultând un deficit comercial de 1,7 miliarde de euro.

În ceea ce priveşte exporturile din 2018, 20,2% au fost generate de trei mari traderi de cereale-Nidera (actualmente COFCO), controlat de un grup chinez, ADM România Trading, filială locală a unei mari companii americane şi elveţienii de la Ameropa Grains. Aceştia au rămas practic pe poziţiile lor raportate de INS şi în 2017, cu diferenţa că atunci cei trei au generat 19% din valoarea totală a exporturlor de produse agroalimentare ale României.

În rest, în clasamentul celor mai mari 15 exportatori de produse agroalimentare există opt distribuitori de cereale (traderi), cei trei mari producători de ţigarete cu fabrici la nivel local- British American Tabacco, JTI şi Philip Morris şi trei producători din industria alimentară-producătorul de ulei Bunge, producătorul de cereale Agro Chirnogi, deţinut de mai mulţi oameni de afaceri libanezi şi singura compania cu capital autohton Cerealcom Dolj SRL. Aceasta din urmă este controlată de omul de afaceri Mihai Anghel care ocupă locul 14, faţă de 13 cu un an în urmă.

Anghel, care exportă încă de acum patru ani aproximativ toată producţia realizată, exploatează în jur de 24.000 de hectare şi a înregistrat anul trecut exporturi în valoare de aproximativ 200 de milioane de euro.

Detalii AICI

 

  TOP EXPORTATORI ALIMENTE 2018 TOP EXPORTATORI ALIMENTE 2017
1 SC NIDERA ROMANIA SRL   SC NIDERA ROMANIA SRL  
2 SC ADM ROMANIA TRADING SRL SC ADM ROMANIA TRADING SRL
3 SC AMEROPA GRAINS SA   SC AMEROPA GRAINS SA  
4 SC CARGILL AGRICULTURA SRL   SC CARGILL AGRICULTURA SRL  
5 BRITISH AMERICAN TOBACCO    BRITISH AMERICAN TOBACCO  
6 GLENCORE AGRICULTURE B.V.   GLENCORE AGRICULTURE B.V.  
7 SC BUNGE ROMANIA SRL   PHILIP MORRIS ITALIA SRL  
8 SC CHS AGRITRADE ROMANIA    SC BUNGE ROMANIA SRL  
9 PHILIP MORRIS INTERNATIONAL PHILIP MORRIS INTERNATIONAL
10 PHILIP MORRIS ITALIA    SC JT INTERNATIONAL   
11 SC JT INTERNATIONAL   SC AGRO-CHIRNOGI SA  
12 SC AGRO-CHIRNOGI SA   SC CHS AGRITRADE     
13 SILOTRANS SRL CONSTANTA   SC CEREALCOM DOLJ SRL  
14 SC CEREALCOM DOLJ SRL   NIDERA B.V.    
15 JT INTERNATIONAL ITALIA SRL   SWISS CAPS AG    

SURSA: INS

Menţionăm că din datele Ministerului Agriculturii, anul trecut producţia de cereale a fost de aproximativ 30 de milioane de tone, faţă de 27 de milioane de tone în 2017.

La floarea soarelui am realizat peste 3,35 milioane de tone şi suntem pe primul loc în Uniunea Europeană (UE), fiind cea mai mare producţie de până acum. La porumb, producţia a depăşit 18 milioane de tone, recolta de grâu din 2018 a depăşit 10,2 milioane tone, cu peste 2,3% mai mare faţă de anul 2017, iar recolta de cereale păioase de vară a ajuns la 12,8 milioane de tone, în creştere uşoară (sub 1%) faţă de anul anterior.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Plafoanele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la clienţii finali vor rămâne până la 31 martie 2025, a declarat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a precizat că,......
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru ...
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...