Top 5 cauze din care firmele intră în insolvenţă

Supraîndatorarea este principala cauză a insolvențelor din România. O analiză făcută de Casa de Insolvență Transilvaniape un eșantion de companii de dimensiuni medii sau mari ce au intrat în insolvență în ultimii 2 ani arată că 49% dintre companiile ce intră în insolvență au ca principală cauză supraîndatorarea.
Economica.net - mie, 12 iun. 2013, 08:44
Top 5 cauze din care firmele intră în insolvenţă

Greșelile de management și scăderea consumului vin pe locurile 2 și 3 într-un clasament al cauzelor insolvenței și se regăsesc fiecare în 43% dintre cazuri.

„La deschiderea procedurii de insolvență întocmim mereu un raport de analiză pentru a identifica principalele cauze care au generat situația. În acest context, gestionând peste 650 de proceduri complexe în ultimii ani, am constatat că sunt extrem de puține situațiile când insolvența unei companii are o singură cauză. În cele mai multe cazuri este vorba despre un cumul de 2-3 factori care se suprapun și combină deciziile managementului cu circumstanțe externe”, a declarant Rudolf Vizental, Managing Partner Casa de Insolvență Transilvania.

„Mai grav este însă că echipele manageriale nu depistează ori nu admit situația insolvenței la timp. Din analiza noastră a reieșit că peste 90% dintre companii au declarant insolvența la cel puțin 18 luni după apariția acestei stări. Acest fapt scade considerabil șansele de redresare ale companiei.”, a adăugat Vizental.

Cele mai frecvente cauze care au generat dezechilibre ale companiilor se referă la scăderea consumului, înregistrarea unor pierderi continue, un grad de îndatorare peste capacitatea reală de plată, precum și decizii greșite ale echipei de management.
Deși scăderea consumului reprezintă principala cauză invocată de manageri, o analiză atentă arată că aceasta se clasează abia pe locul 3 într-un clasament al motivelor reale, în timp ce pe locul doi se situează deciziile greșite ale echipei de management.

Clasamentul cauzelor* depistate de Casa de Insolvență Transilvania:

1. Supraîndatorare: 49%
2. Greșeli ale echipei de management: 43,1%
3. Scăderea consumului: 43%
4. Pierderi continue: 31%
5. Apartența la un grup de companii: 9%

*Cauzele menționate se referă la un eșantion de proceduri de insolvență și se pot suprapune mai multe într-un proiect
Scăderea consumului este o cauză specifică activității de comerț, în timp ce lipsa de profitabilitate afectează mai curând producția.

Alte cauze importante sunt pierderile continue în activitatea curentă, în 31% din cazuri, dar și efectele în lanț ale unor dezechilibre, unde insolvența unei companii a avut impact direct asupra altora (5%). În 4% dintre situații, pierderea principalului contract, concurența neloială, sau decesul acționarului majoritar au fost motivele principale ce au dus la starea de insolvență a companiei.

 

Te-ar mai putea interesa și
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul din Ucraina şi a explodat pe......
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet ...
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, a fost singurul cumpărător al energiei hidro puse pe piață cu livrare în 2025
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, ...
EDS, trader și furnzior de energie și compania care și în trecut a mizat pe creșterea prețului la energie în viitor ...