Top constructori autostrăzi în august: orădenii de la Trameco avansează cu A3 spre graniţă, iar grecii de la Aktor surprind pe A10 FOTO VIDEO

Orădenii de la Trameco au înregistrat luna trecută cel mai mare progres de pe şantierele de autostrăzi din România şi se apropie vertiginos cu bucata lor din A3 de graniţa cu Ungaria. Tot luna trecută, grecii de la Aktor au raportat pe lotul lor din Autostrada Sebeş - Turda (A10) un avans surprinzător de mare, după ce au fost criticaţi în repetate rânduri pentru mobilizarea slabă din şantier.
Anemona Andone - joi, 12 sept. 2019, 12:36
Top constructori autostrăzi în august: orădenii de la Trameco avansează cu A3 spre graniţă, iar grecii de la Aktor surprind pe A10 FOTO VIDEO

Constructorul orădean Trameco a avut un avans lunar de peste 10 puncte procentuale pe şantierul lotului Biharia – Borş din Autostrada Transilvania (A3), potrivit datelor Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), actualizate pe luna august.

Astfel, gradul de execuţie pe acest lot de la graniţa României cu Ungaria a ajuns luna trecută la 22,29% (tabel jos).

Avansul semnificativ al orădenilor pe tronsonul de 5,35 km al Autostrăzii A3 între Biharia și granița cu Ungaria este surprins şi în imaginile publicate săptămâna aceasta de către Asociaţia Pro Infrastructură (API).

„Antreprenorul (Trameco, parte din grupul Selina) continuă mobilizarea bună, iar avansul este vizibil la fiecare vizită pe care o facem, atât la terasamente, cât și la structurile nodului Biharia și la pasajul peste calea ferată Satu Mare – Oradea”, spun reprezentanţii API.

Aceştia estimează că, dacă se menține ritmul, sunt șanse ca mini-autostrada să fie inaugurată în vara anului viitor.

De asemenea, potrivit unui videoclip postat de grupul Selina, constructorul orădean aşterne deja asfalt pe unele porţiuni.

Locul secund în topul constructorilor după progresele din august este ocupat în mod surprinzător de către grecii de la Aktor. Aceştia au raportat doar pentru luna trecută un avans de 5,37 puncte procentuale, dublu faţă de cel pe care îl înregistraseră tot anul până atunci. Astfel, stadiul lucrărilor pe lotul 2 din Autostrada Sebeş – Turda a ajuns în august la 57,21%.

Potrivit unor pasionaţi de infrastructură, avansul semnificativ din august de pe acest lot se explică prin subcontractarea de lucrări către firma românească Marcu & Company. De altfel, aceeaşi firmă românească a lucrat anul acesta şi pentru italienii de la Pizzarotti, pe vremea când aceştia raportau progrese mari pe lotul 1 din Autostrada Sebeş – Turda.

Amintim că ministrul Transporturilor Răzvan Cuc a criticat anterior constructorul grec Aktor pentru mobilizarea slabă din şantier, ameninţând chiar cu rezilierea contractului.

Podiumul constructorilor din august este completat de italienii de la Astaldi, care continuă să aibă o mobilizare bună pe lotul lor din Autostrada Câmpia Turzii – Târgu Mureş (A3). Cu un avans de 3,35 puncte procentuale, constructorul italian a ajuns luna trecută la un grad de execuţie de 74,21%.

Progrese semnificative au fost raportate luna trecută şi pe loturile 3 şi 4 din Autostrada Lugoj – Deva. Dacă pe lotul 4 a fost admisă recepţia, pe lotul 3 s-a ajuns la rezilierea contractului cu constructorii spanioli, la un grad de execuţie de 97,50%.

În cazul altor proiecte monitorizate de ECONOMICA.NET, unde nu au fost desemnaţi deocamdată consultanţi privaţi, este posibil să nu fi fost actualizate datele CNAIR.

FOTO: Tronsonul Biharia – Borş din Autostrada Transilvania, constructor Trameco (sursa: Asociaţia Pro Infrastructură)

Te-ar mai putea interesa și
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
Uniunea Europeană să pregăteşte să introducă taxe vamale la importurile de cereale din Rusia şi Belarus, în ideea de a-i linişti pe fermieri şi unele state membre, informează Financial......
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut azi prețurile la  benzină și motorină, după patru ...
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Astăzi, la ora 10.00, debutează programul Rabla 2024, cu cele două componente ale sale - Clasic și Plus. Iată toate ...
Scăderea comenzilor de la Ikea și a celor din industria auto germană pun presiune pe exportatorii români. Cîrlănaru, CITR: Numărul insolvențelor va rămâne constant, cel al concordatelor va exploda
Scăderea comenzilor de la Ikea și a celor din industria auto germană pun presiune pe exportatorii români. Cîrlănaru, ...
Țările din Europa, Germania, Franța, Italia sunt cele care și-au diminuat volumul cererii. Pentru industria mobilei este ...