Lidl, Kaufland și traderul Cofco au importat produse agroalimentare de 1,4 miliarde de euro, în 2021. Dintre cei mai mari 10 importatori, cinci sunt retaileri

17 03. 2022
Eveniment Lidl Romania cu Helmuth Duckadam la Timisoara
Eveniment Lidl Romania cu Helmuth Duckadam la Timisoara

Retailul alimentar cumpără cele mai mari cantități de mâncare de peste granițe, iar traderii de cereale vând cele mai mari cantități în afara țării. Așa arată balanța comercială cu produse agroalimentare a României în ultimii ani.

Potrivit datelor pentru 2021, furnizate Economica de către Institutul Național de Statistică, cei mai mari importatori de produse agroalimentare au fost retailerul german Lidl, urmat de Kaufland și traderul de cereale Cofco Internațional România (fosta Nidera), parte a celei mai mari companii din industria agroalimentară din China.

Împreună, cele trei entități au generat 14,3% din valoarea totală a importurilor de produse agroalimentare ale României, adică aproximativ 1,4 miliarde de euro. România a înregistrat anul trecut un deficit comercial cu produse agroalimentare în valoare de 543 de milioane de euro, în contextul unor importuri ce au sărit de pragul de 10 miliarde de euro și a unor exporturi de 9,59 miliarde de euro.

În primii 15 importatori, mai figurează alți trei retaileri alimentari- Metro Cash &Carry România, pe pozția a șaptea, Profi Rom Food, pe poziția a opta și Rewe România, operatorul magazinelor Penny, pe poziția a noua.

Raportându-ne la cifrele de afaceri ale acestor retaileri alimentari, Profi rulează mai mulți bani decât Metro cash&Carry, fiind al patrulea cel mai mare comerciant, în timp ce Penny este la două poziții depărtare de Metro, adică pe locul opt în clasamentul celor mai mari business-uri din retailul alimentar.

Pe poziția a patra în clasamentul importatorilor de mâncare este filiala locală a producătorului american de ulei Buge, cel mai mare jucător pe piața uleiului vegetal din România. Compania operează la Buzău și Lehliu două fabrici care produc ulei rafinat pentru consumul uman și respectiv șroturi, biodiesel și uleiuri vegetale brute.

Urmează Ferrero România, compania locală a grupului italian cu același nume, prin care se distribuie pe plan local brandurile Ferrero și Cargill Agricultura SRL, unul dintre cei mai mari traderi de cereale din România. Un alt trader important, ADMRomânia Trading, se situează pe poziția a 11-a.