Trei bănci au făcut 70% din profitul întregului sistem bancar. Care este vedeta şi cum s-au schimbat poziţiile

Profitul a trei bănci româneşti este de 3,04 miliarde lei, adică 70% din profitul întregului sistem bancar. Pentru al doilea an consecutiv, Banca Transilvania (BT) reuşeşte să fie vedeta sistemului bancar. După un profit excepţional în 2015, de 2,4 miliarde de lei generat de achiziţia Volksbank România, BT reuşeşte şi în 2016 să rămână cea mai profitabilă bancă, chiar dacă profitul acum a fost la jumătatea celui înregistrat în 2015.
Gabriela Ţinteanu - mar, 28 feb. 2017, 22:00
Trei bănci au făcut 70% din profitul întregului sistem bancar. Care este vedeta şi cum s-au schimbat poziţiile

Cu un profit net de 4,3 miliarde de lei în 2016, în uşoară scădere faţă de 2015, când profitul a fost de 4,5 miliarde de lei, sectorul bancar românesc a marcat al doilea an consecutiv în care multe bilanţuri s-au încheiat pe plus. Trebuie precizat însă că în 2015 profitul de 4,5 miliarde de lei s-a datorat în proporţie de peste 50% rezultatului excepţional înregistrat de Banca Transilvania, care, după ce a asimilat Volksbank, a raportat un profit net de 2,4 miliarde lei. Anul acesta efectul Volksbank a fost înlăturat, dar banca ardeleană a continuat să rămână pe primul loc al profitabilităţii, cu un profit net de 1,28 miliarde lei, devansând pentru al doilea an liderul absolut, BCR.

Mai mult, Banca Transilvania a înregistrat şi un avans al activelor, ceea ce a adus-o pe locul doi în clasamentul băncilor din punct de vedere al activelor nete deţinute, cu active de 51,8 miliarde de lei, devansând de astă dată pe a doua fostă bancă din sistem, BRD Groupe Societe Generale, care a avut active totale de 50,65 miliarde lei.

BCR a înregistrat un profit de 1,04 miliarde lei, clasându-se a doua în topul profitabilităţii băncilor şi prima în clasamentul realizat pe baza activelor deţinute (de 67,51 miliarde lei în 2016). BRD a devenit cea de-a treia bancă din sistem, atât din punct de vedere al profitabilităţii (728,28 miliarde lei) cât şi din punct de vedere al activelor.

Ocupanta locului patru din punct de vedere al activelor deţinute în 2015, Raifeisen Bank, îşi va prezenta rezultatele financiare pe 15 martie. În primul semestru din 2016, banca avea un profit net de 48 milioane euro, circa 216 milioane de lei, ceea ce înseamnă că nici măcar o dublare a veniturilor în semestrul II 2016 nu îi va aduce decât 500-600 de milioane de lei, cu mult în urma locului trei.

Unicredit, chiar dacă a înregistrat o creştere de circa 30% a profitului net în 2016, până la 330 de milioane de lei, nu are cum să depăşească Raiffeisen Bank din punct de vedere al profitului, dar va clar surclasată de profitul ING Bank, care la nouă luni înregistra un profit net de 391 milioane de lei, apropiindu-se serios de Raiffeisen. Bătălia acum se dă pentru poziţia a patra din topul celor mai profitabile bănci.

Profiturile primelor trei bănci din sistem însumează 3,04 miliarde de lei, adică 70% din profitul întregului sistem bancar, cifrat la 4,3 miliarde de lei. De remarcat că, în ciuda unei aparente scăderi a profitului pe sistemul bancar, în 2016 au înregistrat mai multe bănci profit, 27 la număr, faţă de 2015, când doar 22 de bănci au înregistrat profit.

Banca                        Profit net                        Active

Banca Transilvania      1,28 miliarde lei              51,8 miliarde lei

BCR                            1,04 miliarde lei              67,51 miliarde lei

BRD                            728,28 milioane lei         50,65 miliarde lei

Te-ar mai putea interesa și
DIICOT a clasat partea din dosarul Romgaz care-l viza pe Varujan Vosganian – Surse Agerpres
DIICOT a clasat partea din dosarul Romgaz care-l viza pe Varujan Vosganian – Surse Agerpres
Procurorii DIICOT au clasat partea din dosarul Romgaz care îl viza pe fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional......
Spania așteaptă anul acesta 45 de milioane de turiști
Spania așteaptă anul acesta 45 de milioane de turiști
Spania speră să atragă în acest an până la 45 de milioane de turişti străini, adică jumătate faţă de numărul ...
Uzina Donalam din Călărași recrutează noi salariați pentru a face față comenzilor de bare de oțel laminat
Uzina Donalam din Călărași recrutează noi salariați pentru a face față comenzilor de bare de oțel laminat
Combinatul Donalam din Călărași a anunțat miercuri că începe să facă angajări în condițiile în care sectorul ...
Pandemia a împins vânzătorii în online: 46% dintre retailerii din România au vândut mai mult pe internet faţă de anii precedenţi
Pandemia a împins vânzătorii în online: 46% dintre retailerii din România au vândut mai mult pe internet faţă de ...
Pandemia de COVID-19 a adus în prim plan rolul special pe care ecommerce-ul îl joacă în această perioadă. Efectele ...