Topul celor mai mari companii de asigurări, în 2019. Vânzări record. Roșu, ASF: RCA a ajuns la o concentrare care duce la riscuri crescute

06 02. 2020
vicepresedinte_asf___cristian_rosu_57739700

Nivelul primelor brute subscrise de firmele de asigurare în 2019 a depășit semnificativ 2 miliarde de euro, pentru prima dată în 30 de ani. Potrivit vicepreședintelui Roșu, nivelul vânzărilor a atins 2,2 miliarde de euro. Cota de piață a liderului City Insurance, per total vânzări, este de peste 17% în timpul ce locul al doilea, Allianz Țiriac, vine cu circa 12,5%, urmată de Omniasig VIG cu 12% și Euroins cu 11,6%.

În piața RCA, s-a ajuns la situația în care doar doi asigurători, City Insurance și Euroins, au 70% din primele brute subscrise, echivalentul a peste 5 milioane de mașini asigurate, adică aproape 80% din total. Practic, 8 din 10 vehicule înamtriculate în România sunt asigurate la una dintre cele două.

Aceasta înseamnă un risc imens pe care cele două firme și-l asumă, având în vedere că RCA este asigurarea cu cea mai mare frecvență a daunelor. De altfel, cele două sunt și cele mai reclamate societăți, stabilind un record al tuturor timpurilor în ceea ce privește petițiile formulate de păgubiți din cauza întârzierilor la constatare sau la plată.

Tot pentru prima dată în istorie, jumătate dintre aceste petiții au fost formulate de mandatari ai păgubiților, în general unități service. Transportatorii și service-urile au acuzat constat cele două firme că au probleme cu gestionarea daunelor.

Despre riscuri vorbește și Cristian Roșu. ” Pentru ei, cele două firme mari pe RCA, este o creștere, dar din punctul de vedere al supraveghetorului crește atenția. Ca orice concentrare duce la un risc crescut”, a spus vicepreședintele ASF.

Pe de altă parte, Roșu apreciază că asigurările de sănătate, atât timp cât sunt bine gestionate, pot duce la o creștere sănătoasă a pieței și la reducerea dependenței asigurătorilor de polițele auto. La fel și asigurările de viață.