Topul celor mai neasigurate judeţe la risc catastrofic major: cutremur, inudaţii, alunecări de teren

Vrancea, Buzău și Prahova sunt judeţele cu risc maxim din România, fiind foarte expuse la cam tot ce înseamnă catastrofă naturală: cutremur, inundații și alunecări de teren. Cu toate acestea gradul de acoperire al asigurărilor obligatorii de locuințe în aceste județe este extrem de mic. Mai exact, zonele cu cel mai mare risc seismic sunt asigurate în proporție de 21,42%, cele cu risc mare de inundații în proproție de 12,86%, iar pentru alunecări de teren în proporție de 17,23%.  
Gabriela Ţinteanu - mar, 06 sept. 2016, 21:02
Topul celor mai neasigurate judeţe la risc catastrofic major: cutremur, inudaţii, alunecări de teren

Chiar dacă cele mai multe riscuri catastorfice și cele mai multe pagube, potrivit analizelor statistice realizate în timp de Uniunea Națională a Asigurătorilor din România (UNSAR), s-ar produce în Vrancea și Buzău, cele două județe aveau la sfârșitul lunii iulie 2016 un grad de acoperire al polițelor PAD (asigurarea obligatorie a locuinței) în total număr de locuințe de numai 15,60% în Vrancea și 16,61% în Buzău. În judeţul Prahova gradul de acoperire cu polițe PAD este de 23,4%.

Bucureștiul, puternic lovit de cutremur în trecut, are un grad de acoperire de 38,63%, cel mai mare din România, dar totuși un grad de acoperire foarte mic în cazul unei catastrofe precum cutremurul din 1977.

Cazuri nefericite sunt şi județele Vaslui și Teleorman, aflate în prima categorie de risc la inundații și alunecări de teren, unde gradul de acoperire al asigurărilor este la limita de jos: 8,78% la Vaslui (cel mai mic procent la nivel național) și 9,48% în Teleorman.

Dacă am face un top cinci al județelor în funcție de riscul catastrofic pe care îl au versus gradul de acoperire al locuințelor existente cu asigurări obligatorii, acesta ar arăta cam așa:

Risc de cutremur

Vrancea – 15,60%, Buzău – 16,6%, Prahova – 23,4%, Ialomița – 12,88%, București – 38,63% – adică o medie de 21,42% de locuințe asigurate

Risc de inundații

Bacău – 17,98%, Vaslui – 8,78%, Galați – 18,95%, Olt – 9,14%, Teleorman – 9,48% – o medie 12,86% din locuințele existente sunt asigurate

Risc de alunecări de teren

Vrancea – 15,60%, Buzău – 16,6%, Prahova – 23,4%, Dâmbovița – 12.46%, Bacău – 17,98% – o medie 17,23% din locuințele existente sunt asigurate

Topul celor mai neasigurate judeţe

În schimb, dacă facem o statistică a județelor cel mai puțin protejate la toate cele trei riscuri catastrofice la nivel naţional vom găsi pe primul loc Vasluiul cu 8,78%, urmat de Gorj și Olt  (județ cu risc mare la inundații) cu 9,08%, respectiv 9,14%. Top cinci cele mai neasigurate județe este urmat de Mehedinți cu 9,42% locuințe asigurate din totalul existent și Teleorman (risc foarte ridicat la inundații și alunecări de teren) cu 9,48%. La sfârșitul lunii iulie 2016, la PAID (Poolul de Asigurări Împotriva Dezastrelor) aveau asigurare obligatorie a locuinței 1.737.476 de ghospodării, ceea ce reprezintă doar 19,65% grad de cuprindere în asigurare.

După cum arată harta daunelor plătite de asigurători în 2016, cele mai mari daune au fost achitate în județul Olt, de 127.682 lei în primele șapte luni din 2016. Al doilea clasat în topul daunelor încasate a fost Clujul cu 77.550 de lei, urmat de Prahova (județ abonat anual la despăgubiri din cauza accidentelor provocate de inundații și alunecări de teren), cu peste 72.000 de lei, Vrancea cu 70.237 lei. Pe locul cinci în topul despăgubirilor se situează județul Gorj cu daune primite de 59.870 de lei.
La sfârșitul lunii martie au început negocierile pentru modificarea legii asigurărilor obligatorii a locuințelor. După ce au fost propuse toate cele trei tipuri de franșize existente, părțile implicate au decis introducerea franșizei temporale de 5 zile pentru acoperirea riscurilor de inundații și alunecări de teren. Efectul direct va fi de consolidare a fenomenului de reînnoire a polițelor PAD și eliminarea încheierii asigurărilor pentru risc cert.

Polița PAD este aferentă unei asigurări obligatorii a locuinței contra catastrofelor naturale și are o valoare asigurată între 10.000 și 20.000 de euro în funcție de regiunea geografică și materialul de construcție al locuinței. Asigurarea obligatorie poate fi însoțită de asigurarea facultativă care până la concurența unei prime de circa 100 de euro anual aduce valoarea asigurată la prețul de piață al locuinței.

Te-ar mai putea interesa și
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Conflictul actual din Ucraina arată ce s-ar fi putut întâmpla Estoniei dacă nu ar fi devenit membră a NATO acum 20 de ani, a afirmat vineri ministrul de externe eston Margus Tsahkna, relatează......
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului ...
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metrorex informează că va fi restricționată circulația în Pasajul Băneasa pentru lucrări topografice la viitoarea ...