Topul celor mai profitabile companii energetice din România

Cea mai profitabilă companie energetică din România este holdingul Electrica, care a înregistrat anul trecut un profit mai mare decat vânzările proprii, datorită dividendelor încasate de la filialele sale. Hidroelectrica este cea mai profitabilă companie al cărei profit provine din propriile vânzări, urmată de Romgaz, potrivit raportărilor preliminare.
Adrian N. Ionescu - joi, 19 feb. 2015, 22:03
Topul celor mai profitabile companii energetice din România

Cea mai profitabilă companie energetică din 2014 este Electrica (EL), cu o rată de profit aparent incredibilă, de peste 114%, în creştere explozivă faţă de 6% în 2013.

Rata profitului EL îşi găseşte explicaţia în faptul că Electrica este, de fapt, un holding, care a încasat dividende de 257 de milioane de lei,  de la cele trei filiale regionale ale sale (Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud şi Transilvania Nord).

Astfel, profitul net al Electrica (EL) de peste 280 de milioane de lei a fost mai mare cu peste 14% decât veniturile sale proprii. Cu un an în urmă, cele trei filiale regionale ale Electrica nu reuşiseră să atingă pragul de 100 de milioane de lei de dividende livrate companiei mamă.

În 2013 Electrica era a doua cea mai puţin profitabilă dintre companiile analizate, după Oil Terminal, care nu a înregistrat profit atunci.

Hidroelectrica a avut anul trecut un profit net de peste 36 de lei din fiecare sută de lei încasată din vânzările de electricitate, în vreme ce rata profitului Romgaz (SNG) s-a ridicat la aproape 32%, potrivit raportărilor.

Topul celor mai profitabile companii energetice din România le-a inclus doar pe cele listate la  Bursa de Valori Bucureşti (BVB), la care am adăugat Hidroelectrica. Aceasta pare să nu mai aibă şanse să fie listată în acest an, oficial din cauza nefinalizării litigiilor privind insolvenţa, la care s-au adăugat însă şi ezitările guvernamentale.  

La rândul său, şi Transgaz (TGN), care administrează monopolul magistralelor naţionale de gaze naturale , a obţinut o rată de profit impresionantă de 30,5%.

Şi Romgaz (SNG) şi Transgaz (TGN) au profitat de creşterea preţului la gaze, mai ales pentru clienţii industriali (de la 68,3 lei / MWh la 89,4 MWh), dar şi de efectele privatizării asupra calităţii managementului. În 2013 marja de profit la cele două companii era de aproape 27%, respectiv aproape 22% (vezi tabelul alăturat).

În ciuda stagnării consumului naţional de electricitate la nivelurile din perioada crizei, Transelectrica (TEL) a reuşit să rămână cu un profit net de 13,1 lei din fiecare sută de lei de venituri (vezi grafic).

Scăderea preţului ţiţeiului a redus la jumătate profitabilitatea celei mai mari companii româneşti, OMV Petrom (SNP), de la 19,9% în 2013 la 9,8% în 2014.

Aşa se face că, anul trecut, mai profitabilă decât Petrom a fost Conpet Ploieşti (COTE), compania care transportă ţiţeiul pentru Petrom, de la câmpurile de extracţie la rafinăria de la Brazi, dar care îşi pune la dispoziţie conductele şi ruşilor de la Petrotel Lukoil. Conpet (COTE) a înregistrat o rată de profit de 12,5%.

În fine, cu o marjă de profit de numai 7,6%, Nuclearelectrica (SNN) încă nu a ieşit conul de umbră. Chiar dacă are al doilea cel mai mic cost de producţie de pe piaţă, Nuclearelectrica nu reuşeşte să vândă suficient de mult ca să-şi îmbunătăţească performanţele, inclusiv la Bursă. Taxa pe stâlp de peste 89 de milioane de lei a fost de peste două treimi din profitul net al companiei.

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Sectorului 3 vrea să împrumute 500 de milioane de lei pentru cofințarea proiectelor de renovare energetică a clădirilor
Primăria Sectorului 3 vrea să împrumute 500 de milioane de lei pentru cofințarea proiectelor de renovare energetică ...
Primăria Sectorului 3 intenţionează să contracteze un împrumut în valoare de 500 de milioane de lei, care ar urma să fie folosiţi la cofinanţarea proiectelor cu bani europeni pentru......
USR îi acuză pe Ciolacu și Burduja că în loc să trateze cu cea mai mare responsabilitate criza din domeniul energetic, fac exerciții de imagine organizând comandamente inutile
USR îi acuză pe Ciolacu și Burduja că în loc să trateze cu cea mai mare responsabilitate criza din domeniul energetic, ...
Uniunea Salvați România îi acuză, sâmbătă, pe prim-ministrul Marcel Ciolacu şi pe ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ...
Bucureștiul și șase județe din sud-estul ţării se vor afla duminică sub Cod galben de caniculă
Bucureștiul și șase județe din sud-estul ţării se vor afla duminică sub Cod galben de caniculă
Capitala şi şase judeţe din sud-estul ţării se vor afla duminică sub Cod galben de caniculă, potrivit unei atenţionări ...
Rusia a crescut tarifele de import pentru mai multe bunuri de larg consum produse în țările considerate ostile
Rusia a crescut tarifele de import pentru mai multe bunuri de larg consum produse în țările considerate ostile
Rusia a majorat tarifele la import pentru o gamă largă de bunuri de larg consum, inclusiv vin, bere, dulciuri, biscuiţi ...