Topul celor mai sărace regiuni din UE: România rămâne în clasament cu cinci dintre ele

Cinci regiuni din România rămân printre cele mai sărace din UE, excepţie făcând Ilfov-Bucureşti, Vest şi Centru, însă Sud-Est este foarte aproape de a ieşi din categoria în care PIB pe cap de locuitor, calculat la paritatea puterii de cumpărare, este sub 50% din media UE, potrivit Eurostat.
Economica.net - vin, 26 feb. 2016, 12:10
Topul celor mai sărace regiuni din UE: România rămâne în clasament cu cinci dintre ele

În rândul celor 21 de ţări cu PIB per capita sub 50% din media UE, Bulgaria, Polonia şi România sunt prezente cu câte cinci regiuni, Ungaria cu patru, iar Grecia şi Franţa cu câte una. Regiunea franceză din această categorie, Mayotte, se situează la numai 31% din media UE. Mayotte este un departament insular din Africa al Franţei.

Cele mai sărace regiuni din UE sunt Severozapaden (Bulgaria), cu 30% din medie, şi Mayotte, potrivit unui raport al biroului de statistică al UE, Eurostat, care utilizează date din 2014.

În România, cea mai săracă regiune este Nord-Est, la numai 34% din media europeană, urmată de Sud-Vest Oltenia, cu 41%, Sud-Muntenia, cu 43%, şi Nord-Vest, cu 48%.

Tot în categoria regiunilor aflate sub 50% din media UE se situează şi regiunea Sud-Est a României, însă aici PIB pe cap de locuitor calculat la paritatea puterii de cumpărare este la 49,5% din media europeană, foarte aproape de pragul de 50%.

Singura regiune a României care trece de media UE este Bucureşti-Ilfov, cu 129%. Uşor peste jumătate din media europeană se situează regiunea Vest – cu 58%, precum şi Centru – cu 52%, potrivit Eurostat.

Cea mai bogată regiune a UE a rămas centrul financiar londonez, unde PIB pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare s-a situat la 539% din media UE.

Doar 21 de regiuni au consemnat un PIB pe cap de locuitor cu cel puţin 50% peste media europeană. În această categorie, Germania este prezentă cu cinci regiuni, Olanda şi Marea Britanie cu câte trei, Austria cu două, iar cu câte una Belgia, Cehia, Danemarca, Irlanda, Franţa, Slovacia, Suedia şi Luxemburg.

Te-ar mai putea interesa și
CEDO a condamnat România pentru revenirea asupra unor condamnări istorice pentru crime legate de Holocaust
CEDO a condamnat România pentru revenirea asupra unor condamnări istorice pentru crime legate de Holocaust
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi România pentru revenirea asupra unor condamnări istorice pentru crime legate de Holocaust, în urma rejudecării şi achitării în......
Tetik, Banca Transilvania: Consolidarea sistemului bancar este inevitabilă; viteza pentru România nu va fi atât de rapidă ca până acum
Tetik, Banca Transilvania: Consolidarea sistemului bancar este inevitabilă; viteza pentru România nu va fi atât de rapidă ...
Consolidarea sistemului bancar din România este inevitabilă, dar viteza nu va fi atât de rapidă ca până acum, a declarat, ...
Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţile casnice
Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţile casnice
Platforma electronică destinată beneficiarilor şi prestatorilor de activităţi casnice este funcţională şi poate fi ...
Programul „Made in România” devine „BVB Arena”
Programul „Made in România” devine „BVB Arena”
Bursa de Valori București a lansat astăzi noua ediție a programului dedicat companiilor antreprenoriale românești care, ...