Topul competitivităţii pentru atragerea şi păstrarea candidaţilor pe piaţa muncii: România, locul 52 din 109 ţări

România ocupă locul 52 din 109 ţări monitorizate în privinţa abilităţii de a dezvolta, reţine şi atrage candidaţi pe piaţa muncii, arată al treilea studiu Global Talent Competitiveness Index (GTCI), remis marţi AGERPRES.
Economica.net - mar, 19 ian. 2016, 11:59
Topul competitivităţii pentru atragerea şi păstrarea candidaţilor pe piaţa muncii: România, locul 52 din 109 ţări

Elveţia, urmată de Singapore, Luxemburg, Statele Unite şi Danemarca sunt primele cinci ţări în topul competitivităţii pentru atragerea şi păstrarea candidaţilor pe piaţa muncii. Bulgaria, competitorul direct al României în Europa de Sud-Est, ocupă locul 44, iar ţări mai mici din regiune, precum Muntenegru şi Macedonia, ocupă locurile 45, respectiv 46, conform studiului realizat de INSEAD în parteneriat cu Adecco şi Human Capital Leadership Institute din Singapore (HCLI).

În Europa Centrală şi de Est, Cehia este ‘campioana absolută’ în domeniul formării, menţinerii şi atragerii candidaţilor pe piaţa muncii, ocupând locul 20 la nivel global, înaintea unor economii mai dezvoltate, precum Franţa (locul 22) sau Italia (locul 42).

România a primit un scor peste medie, situându-se pe locul 30 la nivel global, în cazul dezvoltării şi menţinerii persoanelor cu calificări medii pentru poziţii tehnice. În cazul persoanelor cu responsabilităţi de conducere, posesoare ale unor cunoştinţe şi abilităţi recunoscute la nivel global (Global Knowledge skills), România se situează pe locul 57. Din acest punct de vedere, Bulgaria se situează pe locul 35 în cazul menţinerii candidaţilor cu calificări tehnice medii şi locul 37 în cazul menţinerii candidaţilor care posedă abilităţi de management, recunoscute la nivel mondial. Cehia ocupă locul întâi pe plan mondial în cazul păstrării candidaţilor cu calificări medii şi locul 28 în cazul candidaţilor care deţin cunoştinţe şi abilităţi recunoscute la nivel global.

Autorii studiului observă că România are un punctaj slab în cazul atragerii candidaţilor pe piaţa muncii, aspect care poate fi îmbunătăţit prin atragerea imigranţilor şi a firmelor străine. Ponderea firmelor străine în economia românească este scăzută, iar nivelul transferului de tehnologie este unul redus. Conform studiului, România trebuie să îşi deschidă economia către candidaţii potriviţi pentru posturile de conducere veniţi din alte ţări. În acest caz, România se poate inspira din experienţa Spaniei sau Cehiei, care au avut politici coerente de atragere a candidaţilor cu abilităţi de conducere. Un alt exemplu de urmat este Marea Britanie, care a reuşit să transforme mulţi candidaţi cu abilităţi de management în antreprenori.

‘Economia României nu poate recupera decalajul faţă de ţările dezvoltate fără aplicarea unei strategii coerente de menţinere şi atragere a talentelor pe piaţa muncii. Fără profesionişti recunoscuţi pe plan global care să lucreze şi să trăiască aici, nu putem avea o economie competitivă’, a afirmat Florin Godean, country manager Adecco România.

În timp ce oamenii continuă să se mute în căutare de locuri de muncă şi oportunităţi, slujbele se mută acolo unde există candidaţi. Unele ţări au început să atragă investitori internaţionali datorită costului rezonabil al candidaţilor creativi: China, Coreea de Sud, Filipine şi Vietnam în regiunea Asia Pacific, Malta, Slovenia, Cipru şi Moldova în regiunea europeană, Turcia, Iordania şi Tunisia în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, Panama în America Centrală.

‘Analiza informaţiilor globale arată că este nevoie de mai mult decât de un salariu mare ca să atragi şi să păstrezi candidaţii, chiar şi pe cei din străinătate, prin urmare calitatea practicilor de management este tot mai importantă. Calitatea învăţământului superior rămâne un factor esenţial pentru atragerea şi păstrarea candidaţilor, dar devine tot mai important profesionalismul şi calitatea managementului companiilor. Un exemplu în acest sens este punctajul bun al economiilor nordice care au dezvoltat un sistem bazat pe meritocraţie, management profesionist şi atenţie la dezvoltarea personalului. Aceste lucruri sunt foarte importante pentru candidaţii din generaţia millenial care vor deveni viitorii lideri creativi ai lumii’, a spus Paul Evans, profesor în cadrul INSEAD şi co-editor al studiului Global Talent Competitiveness.

Studiul GTCI confirmă importanţa mobilităţii candidaţilor pentru creşterea competitivităţii şi echilibrarea balanţei dintre cerere şi ofertă pe piaţa globală a muncii, în condiţiile în care populaţia îmbătrâneşte, iar digitalizarea economiei devine tot mai importantă. În prezent, 200 de milioane de oameni sunt şomeri şi unul din două posturi la nivel global riscă să fie eliminat din cauza automatizării.

Studiul GTCI acoperă 83,8% din populaţia lumii şi 96,2 din Produsul Intern Brut mondial.

Te-ar mai putea interesa și
DIICOT a clasat partea din dosarul Romgaz care-l viza pe Varujan Vosganian – Surse Agerpres
DIICOT a clasat partea din dosarul Romgaz care-l viza pe Varujan Vosganian – Surse Agerpres
Procurorii DIICOT au clasat partea din dosarul Romgaz care îl viza pe fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional......
Spania așteaptă anul acesta 45 de milioane de turiști
Spania așteaptă anul acesta 45 de milioane de turiști
Spania speră să atragă în acest an până la 45 de milioane de turişti străini, adică jumătate faţă de numărul ...
Uzina Donalam din Călărași recrutează noi salariați pentru a face față comenzilor de bare de oțel laminat
Uzina Donalam din Călărași recrutează noi salariați pentru a face față comenzilor de bare de oțel laminat
Combinatul Donalam din Călărași a anunțat miercuri că începe să facă angajări în condițiile în care sectorul ...
Pandemia a împins vânzătorii în online: 46% dintre retailerii din România au vândut mai mult pe internet faţă de anii precedenţi
Pandemia a împins vânzătorii în online: 46% dintre retailerii din România au vândut mai mult pe internet faţă de ...
Pandemia de COVID-19 a adus în prim plan rolul special pe care ecommerce-ul îl joacă în această perioadă. Efectele ...