Topul țărilor cu cele mai mari câștiguri din investițiile în bitcoin

2020 a fost un an important pentru Bitcoin, a cărui valoare a atins noi maxime istorice. Dar cine a beneficiat cel mai mult de pe urma prețurilor criptomonedei în plină expansiune? Din cauza naturii descentralizate a blockchain, tehnologia pe care se bazează monedele digitale, este dificil de realizat o analiză a distribuției geografice a criptomonedelor cu o certitudine absolută, însă compania de software Chainalysis a publicat o estimare.
Lidia Neagu - mar, 15 iun. 2021, 22:12
Topul țărilor cu cele mai mari câștiguri din investițiile în bitcoin

Chainalysis a dezvăluit că cifrele raportate sunt estimări derivate din datele de tranzacționare pe care compania le urmărește și spune că este imposibil să se determine cu certitudine unde se află investitorii din cauza blockchain-ului și a designului său descentralizat.

Aproape toate țările au înregistrat cele mai mari câștiguri din investițiile realizate spre sfârșitul anului 2020. Prețul Bitcoin a crescut de la 11.471 de dolari la mijlocul lunii octombrie la puțin peste 29.000 de dolari până la sfârșitul anului.

Compania estimează că investitorii americani au obținut anul trecut cei mai mulți bani din Bitcoin – 4 miliarde de dolari, de trei ori mai mult decât următoarea țară de pe listă, China. Acest lucru este surprinzător, deoarece China a înregistrat cele mai mari tranzacții brute de criptomonede din punct de vedere istoric. După China, investitorii din Japonia au obținut cea mai mare sumă, cu un câștig estimat de 929 de milioane de dolari. După aceea, investitorii din Marea Britanie au realizat 829 de milioane de dolari, cei din Rusia 632 de milioane de dolari, iar cei din Germania 607 milioane de dolari.

La o inspecție mai amănunțită, ceea ce iese în evidență cel mai mult este numărul de țări care au beneficiat în mod semnificativ de pe urma investițiilor în acest activ cripto. Potrivit raportului publicat săptămâna trecută, unele țări au înregistrat câștiguri mai mari de pe urma Bitcoin în comparație cu clasamentul lor economic convențional.

În esență, analiza arată că țările al căror sector cripto este în plină expansiune au avut aparent performanțe mai bune decât cele cu o piață matură. Vietnamul este exemplul perfect al unei piețe emergente care a obținut câștiguri semnificative, spun analiștii.

Vietnamul a înregistrat o creștere economică extraordinară în ultimii 20 de ani, reducând rata sărăciei de la peste 70% la mai puțin de 6%. Începând cu 2002, țara ocupă locul 53 mondial în ceea ce privește PIB-ul, cu 262 de miliarde de dolari, și este clasificată ca fiind o țară cu venituri medii inferioare de către Banca Mondială. Cu toate acestea, Vietnamul are un nivel ridicat de adoptare a criptomonedelor la nivel local, și s-a clasat pe locul 13 în ceea ce privește câștigurile din investiții în Bitcoin, cu 351 de milioane de dolari, depășind țările care se situează mai sus în clasamentul economic tradițional, cum ar fi Australia, Arabia Saudită și Belgia.

Acest fenomen a avut loc și în alte câteva țări, respectiv în Cehia, Turcia și Spania. Republica Cehă ocupă locul 54 mondial în ceea ce privește PIB-ul, cu 251 de miliarde de dolari, dar se află pe locul 18 în ceea ce privește câștigurile realizate din investițiile în Bitcoin, cu 281 de milioane de dolari.

Turcia ocupă locul 25 în ceea ce privește PIB-ul, cu 761 de miliarde de dolari, dar ocupă locul 16 în ceea ce privește câștigurile realizate din investiții în Bitcoin, cu 300 de milioane de dolari.

Spania ocupă locul 19 în ceea ce privește PIB-ul, cu 1,4 trilioane de dolari, dar ocupă locul 9 în ceea ce privește câștigurile realizate din Bitcoin, cu 554 de milioane de dolari.

Alte țări urmează un model opus, India fiind cel mai bun exemplu. Cu peste un miliard de cetățeni, India este a doua cea mai populată țară din lume și are a cincea cea mai mare economie a lumii, cu un PIB de 2,9 trilioane de dolari. Cu toate acestea, țara ocupă un surprinzător de slab loc 18 în ceea ce privește câștigurile din investiții în Bitcoin, cu 241 de milioane de dolari. Acest lucru poate fi rezultatul atitudinii istorice ostile a guvernului indian față de criptomonede. Până la o hotărâre a Curții Supreme din martie 2020, India a interzis tuturor băncilor să aibă relații cu companiile care tranzacționează în monede virtuale precum Bitcoin. Asta a făcut extrem de dificil pentru rezidenți să cumpere sau să tranzacționeze criptomonede.

Potrivit Chainalys, este posibil ca aceste norme să fi împiedicat investitorii indieni să profite de recenta explozie a criptomonedelor în măsura în care au făcut-o investitorii din țările de același nivel economic.

Te-ar mai putea interesa și
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primul trimestru
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primul trimestru
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de lei, faţă de 28,99 miliarde de lei sau 1,67% din......
Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, afirmă ministrul apărării rus
Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, afirmă ministrul apărării rus
Trupele NATO au creat ameninţări suplimentare pentru Rusia prin apropierea lor de frontierele ruse, dar Moscova nu are ...
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O 'forţă de reacţie rapidă' a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată ...
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că mecanismul privitor la implementarea salariului minim european va începe ...