1EUR = 4.7556 RON | Bucureşti 23 º

News

Total se retrage din proiectul Shah Deniz

Compania petrolieră turcă Turkish Petroleum (TPAO) a semnat vineri un acord pentru a prelua participaţia de 10% deţinută de compania energetică franceză Total la proiectul de gaze naturale Shah Deniz din Azerbaidjan, transmite Reuters.

30 mai, 2014 | Agerpres

În urma acestui acord, ale cărui detalii financiare nu au fost dezvăluite, participaţia deţinută de TPAO la proiectul de gaze naturale Shah Deniz va creşte de la 9% până la 19%, în timp ce firma Total se va retrage din acest proiect.

În paralel, compania Botas, care operează reţeaua de oleoducte şi gazoducte din Turcia, a semnat un acord cu compania energetică SOCAR din Azerbaidjan pentru a-şi majora, de la 20 până la 30%, participaţia sa la proiectul conductei de gaze Trans-Anatolian (TANAP).

Shah Deniz este cel mai mare câmp de gaze naturale din Azerbaidjan şi este dezvoltat de un consorţiu de firme compus din BP, Statoil, SOCAR şi TPAO. Prima fază a acestui proiect a început livrările în 2006 şi în prezent a ajuns la o capacitate anuală de aproximativ 10 miliarde metri cubi. Etapa a doua a exploatării zăcământului Shah Deniz va permite producţia a 16 miliarde de metri cubi de gaze naturale începând din 2019, dintre care 10 miliarde metri cubi sunt destinate Europei şi şase miliarde metri cubi pentru Turcia.

Gazele de la Shah Deniz II vor fi aduse prin conducte cu o lungime totală de 3.500 de kilometri prin Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Grecia, Bulgaria, Albania şi pe sub Marea Adriatică în Italia. Aceste conducte includ gazoductul Trans-Anatolian (TANAP) ce va transporta gaze în Turcia, precum şi conducta TAP, care va transporta gaze din Turcia către Italia, prin graniţa cu Grecia, pe sub Marea Adriatică.

Estimările preliminare privind costurile conductei TANAP se ridică la 20 de miliarde de dolari. Recent, ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz a declarat că lucrările de construcţie la conducta TANAP se vor finaliza până în 2018 pentru ca să poată livra gaze naturale de la Shah Deniz II în 2019.

 

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO