Toţi angajaţii Dacia au fost trimişi acasă, timp de două zile

Toţi angajaţii uzinei Dacia de la Piteşti au fost trimişi acasă, două zile, astăzi şi luni, mesajul fiind transmis salariaţilor prin sistemele de comunicare internă, potrivit unor surse apropiate situaţiei.
Economica.net - vin, 30 mart. 2012, 09:25
Toţi angajaţii Dacia au fost trimişi acasă, timp de două zile

În cele două zile, angajaţii vor fi plătiţi cu 85% din salariu, decizia administraţiei fiind discutată cu sindicatele.

Salariaţii spun că administraţia nu le-a explicat motivul deciziei.

UPDATE Conducerea companiei spune că măsura a fost luată din cauza scăderii comenzilor. Iată, integral, răspunsul Direcţiei de Comunicare Dacia, trimis redacţiei ECONOMICA.NET.

„Comenzile pentru Dacia au scăzut în ultimele luni din 2011 şi în primele luni din 2012. În acest context, este necesar ca Uzinele Dacia să îşi adapteze programul de producţie la nivelul comenzilor. Astfel, fabricaţia de vehicule este oprită vineri, 30 martie şi luni, 2 aprilie 2012. Anumite sectoare din Uzina Mecanica şi Şasiuri Dacia vor fi oprite pentru una sau mai multe zile în perioada 28 martie – 2 aprilie. Salariaţii care vor rămâne la domiciliu în perioada 28 martie-2 aprilie vor fi plătiţi cu 85%, conform Contractului Colectiv de Muncă, şi nu li se vor reţine tichetele de masa.”

Vânzările de automobile Dacia s-au ridicat, anul trecut, la 343.000 de unităţi, dintre care 160.000 de unităţi au fost SUV-uri Duster. Principalele pieţe ale mărcii româneşti au fost Franţa, Germania şi Italia. Chiar dacă este lider pe piaţa românească, Dacia a vândut, la noi, de trei ori mai puţine maşini decât în Franţa. 

Uzina de la Piteşti a pierdut monopolul mărcii Dacia la începutul acestui an. Pentru prima data în istorie, Dacia se  fabrică, sub acest nume, şi în afara României.

Renault a inaugurat la începutul lunii februarie uzina de la Tanger, din Maroc, a doua fabrică a grupului în care constructorul francez va continua producţia modelelor low-cost alături de cea de la Piteşti, în această parte a lumii.

Uzina de la Maroc produce monovolumul Dacia Lodgy. Urmează varianta utilitară a monovolumului. De asemenea, o parte a producţiei modelului Sandero a fost mutată la o uzină mai mică din Maroc, la Somaca, unde de câţiva ani se produc Logan şi Sandero. Nu este exclus ca Duster, noul Logan şi viitorul model City/Citadine( maşină de oraş ce va costa aproximativ 5.000 euro) să fie produse la Uzina de la Tanger.

Fabrica africană va scoate 150.000-170.000 de maşini pe an, pe o singură linie de fabricaţie, în trei schimburi. De anul viitor, o nouă linie de producţie va fi adăugată, ceea ce înseamnă un total de 340.000 de maşini pe an, poate chiar 400.000, dacă se lucrează şi în week-end-uri. Adică tot atât cât fabricile Renault din Franţa, cele de la Flins sau Douai.

A doua uzină în Africa, în Algeria

După uzina de la Tanger, din Maroc, producătorul francez de automobile Renault va deschide o nouă fabrică pe continentul african, în Algeria. Fabrica va fi construită la Jijel, localitate situată la 315 km est de Alger, pe coasta Mării Mediterane.

Înţelegerea dintre guvernul algerian şi Renault referitoare la construcţia uzinei va fi cel mai probabil oficializată la data de 5 iulie, atunci când Algeria, fostă colonie franceză, îşi aniversează 50 de ani de independenţă. Discuţii despre investiţia Renault în Algeria se poartă de mai multe luni, însuşi fostul premier al Franţei, Jean-Pierre Raffarin având convorbiri cu oficialii algerieni.

A fost deja semnat un memorandum referitor la construcţia fabricii, iar Renault a ales deja patru-cinci companii locale care să se ocupe de construcţia fabricii, negocierile cu aceştia fiind în curs, potrivit unui anunţ al ministrului algerian al Economiei.

Renault s-a angajat la o producţie de 75.000 de maşini pe an, urmând ca, pe termen mediu, producţia să ajungă la 150.000 de maşini pe an, cu un grad de integrare locală de 20-40%. Prima piaţă ţintită este chiar cea algeriană, dat fiind că importurile de maşini s-au ridicat la 4,8 miliarde de dolari în 2011. Algeria a importat 390.000 de vehicule în 2011, o creştere de 36% faţă de anul precedent. Apoi, maşinile „made in Algeria” au ca ţintă zona de liber schimb pan arabă (Greater Arab Free Trade Area-GAFTA), din care fac parte 14 state, din nordul Africii şi Peninsula Arabia.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...