Toţi inculpaţii din dosarul Loteria 2 au fost achitaţi

Toţi inculpaţii din dosarul Loteria 2 au fost achitaţi, informează România TV.
Economica.net - joi, 25 iun. 2015, 12:45
Toţi inculpaţii din dosarul Loteria 2 au fost achitaţi

Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au dispus joi achitarea tuturor inculpaţilor din dosarul Loteria II, printre care omul de afaceri George Copos şi Camelia Voiculescu, fiica lui Dan Voiculescu.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel de DNA.

În acelaşi dosar, au fost achitaţi şi alţi 11 inculpaţi – fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş; Vasile Bontaş, fost director general al SC ‘Ana Electronic SA’; Octavian Juncu, membru al CA al SC ‘Ana Electronic’ SA; Ioan Maxim, fost director general al SC ‘Fast Service Electronica’ SA Bucureşti; Ilie Precup, expert evaluator; Roza Giulio-Giuzepe, fost director economic al SC ‘Ana Electronic’ SA, vicepreşedinte al CA al SC ‘Ana Grup’ SA şi administrator al SC Rom Tur GM Impex SRL; Mihai Stolojanu, membru al Comitetului Director al Sucursalei Teritoriale Bucureşti a Fondului Proprietăţii de Stat (FPP); Nicu Romeo Stancu, expert al FPP; George Vodislav, Ion Filip şi Niculae Ghinea.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel de DNA.

Pe 29 decembrie 2008, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a 13 persoane în acest dosar, printre care se aflau George Copos, fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş şi Camelia Voiculescu.

Potrivit DNA, George Copos, preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC ‘Ana Electronic’ SA Bucureşti, acţionar majoritar al SC ‘Ana Grup’ SA Bucureşti, era acuzat de spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la infracţiunea de participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, folosirea de informaţii privilegiate pentru dobândirea pe cont propriu sau pe contul unei terţe persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informaţii se referă, dezvăluirea de informaţii privilegiate şi recomandarea făcută altor persoane de a dobândi sau înstrăina instrumentele financiare la care se referă acele informaţii şi efectuarea, împreună cu alte persoane, în mod concertat, de operaţiuni de manipulare a pieţei.

Fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş, reprezentant al SC Grivco SA Bucureşti, era acuzat de folosirea de informaţii privilegiate pentru dobândirea pe cont propriu sau pe contul unei terţe persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informaţii se referă, dezvăluirea de informaţii privilegiate şi recomandarea făcută altor persoane de a dobândi sau înstrăina instrumentele financiare la care se referă acele informaţii şi efectuarea, împreună cu alte persoane, în mod concertat, de operaţiuni de manipulare a pieţei.

În acelaşi dosar, Camelia Voiculescu, acţionând în calitate de persoană fizică, a fost trimisă în judecată pentru folosirea unor informaţii privilegiate pentru dobândirea pe cont propriu sau pe contul unei terţe persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informaţii se referă şi efectuarea, împreună cu alte persoane, în mod concertat, de operaţiuni de manipulare a pieţei.

Potrivit rechizitoriului, cu concursul membrilor din conducerea Fondului Proprietăţii de Stat, s-a realizat conversia ilegală în acţiuni SC ‘Fast Service Electronica’ SA Bucureşti, la un raport de conversie de 6,71 ori mai mic decât cel rezultat din luarea în calcul a valorii comerciale reale a acestora, a unei creanţe fictive în valoare de aproximativ 550.000 de lei a SC ‘Ana Electronic’ SA Bucureşti.

Creanţa fictivă a fost generată în baza unor documente comerciale şi contabile întocmite în fals de Ioan Maxim – director general al ‘Fast Service Electronica’ SA, Vasile Bontaş – director general al ‘Ana Electronic’ şi Roza Giulio Giuzepe – director economic al ‘Ana Electronic’.

Procurorii mai susţin că George Copos, în calitate de preşedinte al CA al ‘Ana Electronic’, Roza Giulio-Giuzepe, Vasile Bontaş şi Octavian Juncu, pentru a ascunde originea ilicită a titlurilor de participare la capitalul social al ‘Fast Service Electronica’ SA obţinute de ‘Ana Electronic’, urmare a operaţiunii ilegale de conversie din anul 2000, au derulat în perioada decembrie 2002 – decembrie 2004 operaţiuni de spălare de bani (plasarea, stratificarea şi integrarea titlurilor de participare), operaţiuni în urma cărora au obţinut venituri ilicite în valoare totală de 23.765.904 lei.

De asemenea, George Copos şi Roza Giulio – Giuzepe au derulat concertat, la diferite intervale de timp, dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, activităţi de manipulare a pieţei de capital.

Conform DNA, în acest fel, s-a urmărit obţinerea unei participaţii de peste 90% la SC ‘Ana Imep’ SA (tranzacţionată pe piaţa reglementată RASDAQ) care să le permită închiderea acesteia prin delistarea societăţii de la bursă.

Procurorii mai arată că, informaţia fiind nepublică, divulgarea acesteia era de natură să influenţeze preţul şi celelalte aspecte legate de tranzacţionarea acţiunilor emitentului în cauză (Ana Imep SA Piteşti).

DNA mai susţine că activitatea infracţională s-a desfăşurat cu participarea frauduloasă a Cameliei Voiculescu şi a inculpaţilor Niculae Ghinea şi Sorin Pantiş.

Te-ar mai putea interesa și
Drumarii solicită majorări salariale pentru că asigură permanența în caz de incidente pe drumurile publice
Drumarii solicită majorări salariale pentru că asigură permanența în caz de incidente pe drumurile publice
Sindicatul Drumarilor ”Elie Radu”, care reunește angajați ai CNAIR, solicită remunerarea corespunzătoare a drumarilor care intervin 24 de ore pe zi, în caz de situații neprevăzute pe......
A fost atins pragul de 5.000.000 de persoane vaccinate cu o singură doză
A fost atins pragul de 5.000.000 de persoane vaccinate cu o singură doză
Pragul de 5.000.000 de persoane vaccinate cu cel puţin o doză a fost depăşit sâmbătă, a anunţat sâmbătă Comitetul ...
Cum te ferești de condițiile proaste din spitale cu 70 de lei pe lună. Spitalizare în condiții bune și operații complicate asigurate la 170 de lei pe lună
Cum te ferești de condițiile proaste din spitale cu 70 de lei pe lună. Spitalizare în condiții bune și operații complicate ...
Groupama Asigurări a lansat recent un produs axat exclusiv pe acoperirea spitalizărilor și a intervențiilor chirurgicale. ...
Încă o victorie pentru SpaceX, firma lui Musk, în lupta pentru câștigarea contractului cu NASA pentru construirea modulului de aselenizare. Bezos este marele pierzător
Încă o victorie pentru SpaceX, firma lui Musk, în lupta pentru câștigarea contractului cu NASA pentru construirea modulului ...
NASA nu a încălcat reglementările în vigoare atunci când a ales compania SpaceX pentru a construi viitorul său modul ...