Toţi oamenii care vin în România din Franţa, Germania, Spania, Marea Britanie intră în izolare la domiciliu

Toţi oamenii care vin în ţara noastră din Italia intră în carantină. De asemenea, toţi cei care sosesc din Franţa, Germania, Marea Britanie, Belgia, Austria şi alte 10 state sau regiuni intră automat în izolare la domiciliu pentru 14 zile, potrivit unei Hotărâri a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă din 14 martie. 
Cristina Şomănescu - lun, 16 mart. 2020, 08:01
Toţi oamenii care vin în România din Franţa, Germania, Spania, Marea Britanie intră în izolare la domiciliu

Toţi oamenii care vin în România din următoarele ţări şi regiuni intră automat în carantină:

Italia – întreaga ţară;
Regiunea Hubei din China;
Coreea de Sud – Daegu (oraş) şi Cheongdo (judeţ);
Iran – întreaga ţară.

Aceste state, respectiv regiuni au fost incluse în lista actualizată a zonei roşii de transmitere a COVID-19, potrivit Hotărârii nr. 10 din 14 martie 2020 a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

Ce spune actul normativ:

Se extinde măsura carantinării pentru toţi cei care sosesc din zonele carantinate, actualizate de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, la propunerea Grupului de Suport Tehnico-Ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României.

Ce se întâmplă cu oamenii care vin în România din zona roşie de transmitere a COVID-19:

Aceste persoane vor fi carantinate imediat dupa sosirea în România, timp de 14 zile, în spaţiile special destinate în acest scop. Se vor recolta probe respiratorii în prima zi, respectiv a 12-a şi 13-a zi de carantină. Aceşti oameni vor fi scoşi din carantină după ce au avut două rezultate negative la probele luate în zilele a 12-a şi a 13-a de carantină, potrivit metodologiei actualizate de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus care produce boala COVID-19, care a fost publicată de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Toţi oamenii care vin în ţara noastră din următoarele zone intră automat în izolare la domiciliu pentru două săptămâni:

Austria;
Belgia;
Spania;
Danemarca;
Norvegia;
Elveţia;
Franţa;
Germania;
Marea Britanie;
Olanda;
Suedia;
Statele Unite ale Americii;
Japonia;
Coreea de Sud, cu excepţia – Daegu (oraş) şi Cheongdo (judeţ);
China, cu excepţia regiunii Hubei.

Fiecare dintre aceste zone are peste 500 de cazuri confirmate de infecţie cu noul coronavirus care declanşează boala Covid-19 şi e inclusă în zona galbenă de transmitere a acestui virus, în urma Hotărârii nr. 10 din 14 martie 2020 a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

Concret, ce spune actul normativ:
Se aprobă instituirea izolării la domiciliu (în locaţia declarată la intrarea în ţară) pentru o perioadă de 14 zile pentru toate persoanele asimptomatice care sosesc în România din ţările unde sunt confirmate cel puţin 500 de cazuri de COVID-19, potrivit Hotărârii nr. 10 din 14 martie 2020 a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

Ce trebuie să ştie oamenii care vin din zona galbenă de transmitere a Covid-19

Aceste persoane se vor autoizola la domiciliu imediat după sosirea în România, timp de 14 zile, împreună cu ceilalţi membri ai familiei, conform metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus, publicate de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Consultaţi la acest link lista actualizată pe 15 martie 2020 a ţărilor incluse în zona roşie, respectiv zona galbenă a Covid-19.

Până astăzi, 16 martie, ora 10:00, pe teritoriul României, au fost confirmate 158 de cazuri de persoane infectate cu virusul care produce Covid– 19, informează Grupul de Comunicare Strategică.

Pe teritoriul României, sunt în carantină instituționalizată 3.008 de oameni.

Alte 15.546 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până în prezent, au fost înregistrate 36 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

Precizări

Noul coronavirus care a produs deja o pandemie a fost denumit  SARS-CoV-2, iar boala pe care o declanşează (sindromul respirator acut cu noul coronavirus) a fost denumită Covid-19. 

UPDATE 17 martie 2020

În lista ţărilor aflate în zona galbenă de transmitere a noului coronavirus a fost inclusă astăzi, 17 martie, şi Malaezia, arată informaţiile publicate de Institutul Naţional de Sănătate Publică. Iterăm că toţi oamenii care vin în ţara noastră din state incluse în zona galbenă de transmitere a noului coronavirus se vor autoizola la domiciliu imediat după sosirea în România, timp de 14 zile, împreună cu ceilalţi membri ai familiei.

UPDATE 18 martie 2020

Australia şi Canada au fost incluse astăzi, 18 martie, în zona galbenă de transmitere a noului coronavirus, potrivit informaţiilor publicate e Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Aceasta înseamnă că toţi oamenii care vin în România din Australia şi Canada se vor izola la domiciliu pentru două săptămâni. 

UPDATE 19 martie 2020

Portugalia, Cehia, Brazilia intră în zona galbenă de transmitere a noului coronavirus, potrivit informaţiilor publicate astăzi de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...