Toţi oamenii care vin în ţara noastră din Irlanda sau Israel intră obligatoriu în izolare la domiciliu

Irlanda şi Israel au intrat vineri, 20 martie, în zona galbenă de transmitere a COVID-19, potrivit celor mai recente informaţii publicate de Institutul Naţional de Sănătate Publică. În total, 23 de ţări au fost incluse până acum în zona galbenă. Aceasta înseamnă că toţii oamenii care vin în România din oricare dintre cele 23 de state din zona galbenă se vor autoizola acasă, obligatoriu, pentru două săptămâni. 
Economica.net - vin, 20 mart. 2020, 07:11
Toţi oamenii care vin în ţara noastră din Irlanda sau Israel intră obligatoriu în izolare la domiciliu

Toţi oamenii care vin în ţara noastră din următoarele zone trebuie să intre în izolare la domiciliu pentru două săptămâni:

Austria;
Belgia;
Spania;
Portugalia;
Cehia;
Brazilia;
Danemarca;
Norvegia;
Olanda;
Suedia
Elveţia;
Franţa;
Germania;
Marea Britanie;
Irlanda;
Israel;
Statele Unite ale Americii;
Japonia;
Australia;
Canada;
Malaezia;
Coreea de Sud, cu excepţia – Daegu (oraş) şi Cheongdo (judeţ);
China, cu excepţia regiunii Hubei.

Fiecare din aceste zone are peste 500 de cazuri confirmate de infecţie cu noul coronavirus care declanşează boala COVID-19 şi e inclusă în zona galbenă de transmitere a acestui virus, în urma Hotărârii nr. 10 din 14 martie 2020 a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

Ce spune actul normativ:
Se aprobă instituirea izolării la domiciliu,în locaţia declarată la intrarea în ţară, pentru o perioadă de 14 zile, pentru toate persoanele asimptomatice care sosesc în România din ţările unde sunt confirmate cel puţin 500 de cazuri de COVID-19, potrivit Hotărârii nr. 10 din 14 martie 2020 a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

Toţi oamenii care vin în România din următoarele ţări şi regiuni intră automat în carantină: Italia – întreaga ţară; Regiunea Hubei din China; Coreea de Sud – Daegu (oraş) şi Cheongdo (judeţ); Iran – întreaga ţară. Aceste state, respectiv regiuni au fost incluse în lista actualizată a zonei roşii de transmitere a noului coronavirus, potrivit Hotărârii nr. 10 din 14 martie 2020 a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. 

Începând din 18 martie oamenilor carantinaţi sau, după caz, izolaţi la domiciliu li se interzice să iasă din locaţia în care sunt carantinaţi ori autoizolaţi – Ordonanţa militară a MAI. 

Măsura este prevăzută în Ordonanţa militară privind unele măsuri de primă urgenţă care privesc aglomerările de persoane şi circulaţia transfrontalieră a unor bunuri, emisă de MAI, care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 219 din 18 martie.

  • Art 8 (1) Se interzice persoanelor izolate la domiciliu, carantinate sau internate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, să iasă din locaţia în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităţilor competente.
  • Art 8 (2) Măsura se aplică pe toată durata stării de urgenţă, de la data aplicării prezentei ordonanţe militare.

Încălcarea acestor dispoziţii atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, după caz, se arată în actul normativ antemenţionat.

Economica.net a scris pe larg la acest link despre măsurile care intră în vigoare pe, 18 martie, pe perioada stării de urgenţă. 

Noul coronavirus care a produs deja o pandemie a fost denumit SARS-CoV-2, iar boala pe care o produce (sindromul respirator acut cu noul coronavirus) a fost denumită COVID-19.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia......
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti – Căciulata
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti ...
Numărul turiştilor care vor petrece minivacanţa de 1 Mai şi Paşte pe litoral ar putea fi mai mic decât anul trecut, ...
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ...
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD ...