Trădare să fie, dar s-o știm și noi!

Apropo că tot circulă prin presă vorba  „Te plătește Ghiţă!", după ce anterior se vorbea cu obidă de Vântu sau de Patriciu. Ei bine, oare avea cineva curajul să spună chestia asta, în perioada interbelică, unui jurnalist de la Universul, cotidian patronat de o societate anonimă pe acțiuni? Nu prea!
Ionuţ Bălan - sâm, 21 mart. 2020, 20:41
Trădare să fie, dar s-o știm și noi!

Da, numai că, în prezent, o societate anonimă e mai stigmatizată decât „Te plătește Ghiţă!”, fiindcă a patra Directivă UE privind combaterea spălării banilor interzice cu totul acțiunile la purtător.  

Deși aceste instrumente au reprezentat una dintre bazele apariției și dezvoltării capitalismului. Prima întreprindere care a emis acțiuni la purtător au fost faimoasele Companii ale Indiilor de Est, cea britanică și cea olandeză, în secolul XVIII.

De altfel, motivul primordial care a dus la apariția conceptului de acțiuni la purtător nu a fost dorința de anonimat. În acea epocă pre-digitală și în care și țiparul era incă în stadiu de pionierat, ținerea în sigurantă și în condiții de încredere a unor registre de acționari deţinători de titluri de valoare nominale la firme era un lucru extrem de dificil. Nici serviciile poștale nu puteau fi considerate suficient de sigure.

De aceea, s-a găsit soluția acțiunilor la purtător, care asigurau păstrarea și transferul facil al acestora. Lichiditatea mare și ușurința transferurilor a făcut chiar ca, o anumită perioadă, acțiunile la purtător ale celor mai importante companii să fie considerate ca fiind aproape echivalente de numerar. Emisiunea și transferurile ușoare facilitau atragerea de capital pentru înființarea de noi afaceri și celeritatea tranzacțiilor corporative, evitând blocajele birocratice și procedurale.

Din păcate însă, statele și reglementatorii au pornit o adevărată cruciadă, similară cu cea împotrivă secretului bancar, în ideea că cel mai mare dușman este anonimatul, iar cei care se ascund nu pot avea decât motive dubioase să o facă. De aceea cei etichetați cu „Te plătește Ghiţă!” şi anterior de Vântu sau de Patriciu se pare că poartă o anatemă soft comparativ cu aceia cu patron/mogul anonim.  În UE anonimatul business-ului echivalează cu „erezia”. Deși se uită prea ușor că orice firmă are nu doar acționari, ci și administratori și alți reprezentanți legali care, în mod firesc, nu pot rămâne anonimi.  

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...