Bursele de acţiuni vor fi favoritele anului 2014, potrivit Tradeville

Analiștii casei de brokeraj Tradeviile se așteaptă ca tendinţa pozitivă instalată anul trecut în piețele financiare să continue și anul acesta. În context, şi acțiunile românești ar putea fi o investiție profitabilă.
Economica.net - mie, 15 ian. 2014, 13:01
Bursele de acţiuni vor fi favoritele anului 2014, potrivit Tradeville

Anul 2013 a adus cotații pe bursele de acţiuni americane şi europene cu aproape 30% mai mari, cele mai mari de după mijlocul anilor ’90. Bursa niponă a câșigat chiar mai mult, aproape 60%, în cel mai bun an de după 1972.

„În măsura în care piețele de capital din spațiul G7 (grupul celor mai dezvoltate ţări ale lumii, n.r.) devin tot mai atractive, investitorii vor fi mai selectivi în legatură cu bursele din economiile emergente. România poate câștiga concursul de împrejurări, date fiind stabilitatea economică și financiară și o balanță de plăți care, anul trecut, a indicat un excedent pentru prima oară în ultimele două decade”, susține Mihai Nichișoiu, analist al casei de brokeraj Tradeville.

Mihai Nichișoiu estimează că bursele de acțiuni din SUA, zona euro și Japonia pot avea aprecieri importante și în 2014, având în vedere că băncile centrale semnalizează că vor „să suprime în continuare dobânzile, pentru o perioadă supraextinsă de timp”, chiar dacă economiile își revin.

Dobânzile rămân mici și investitorii sunt nevoiți să cumpere active care oferă încă randamente competitive, inclusiv acțiuni”, explică Nichișoiu.

Pe de altă parte, dolarul ar putea rămâne puternic, în particular față de yenul japonez și de valutele emergente.

„Autoritățile de la Tokyo vor continua să promoveze politici defavorabile yenului, dar extrem de favorabile bursei locale. Parcurgem în același timp o situație rar intalnită în istorie, în care cele mai importante două economii globale merg în direcții diferite: economia americană va continua să crească pe filiere structurale, în timp ce economia chineză va aluneca și acest fenomen este, de asemenea, structural”, a declarat Nichișoiu.

Aurul a pierdut o treime din valoare anul trecut. Sentimentul pieței a devenit extrem de negativ în legatură cu perspectiva cotațiilor, dar cele mai importante bănci centrale semnalizează că nu vor restrictiona condițiile monetare chiar dacă revirimentul economiilor devine tot mai pronunțat.

Un asemenea contrast ar putea amplifica așteptările inflaționiste, generând o corecție pozitivă a cotațiilor aurului.

Ipoteza inflației este credibilă, dar intrebarea este: „ce anume vor alege investitorii pentru a se proteja de inflație?”

Cu datele perceptibile în acest moment, preferinta pare să incline către bursele de acțiuni, în defavoarea aurului și a bondurilor guvernamentale cu scadențe medii și lungi.

Citeşte şi

Cele mai ispititoare acţiuni de la bursă la început de an

Goana după dividende: Cele mai mari randamente estimate la cele mai căutate acţiuni de la Bursă

şi

Răzbunarea micilor investitori. Ce va fi în 2014, după câştiguri de până la 32% în 2013 cu fondurile mutuale

 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...