1EUR = 4.8745 RON | Bucureşti 6 º

Extern

Tradeville: Tensiunile din Ucraina au creat oportunităţi de investiţii la BVB

Tensiunile din Ucraina au generat scăderi ale rulajelor şi cotaţiilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), dar investitorii care au mizat pe datele fundamentale ale companiilor, ignorând disputa dintre Ucraina şi Rusia, ar putea câştiga până la 30%, susţin brokerii.

08 apr, 2014 | ECONOMICA.net

Nouă companii listate la BVB ar putea aduce în portofolii un plus de 10%-30% din dividende şi creşterile ulterioare, potrivit analiştilor casei de brokeraj Tradeville. Aceştia estimează că un plasament în indicele BET ar putea avea un randament de 10%.

Tensiunile din Ucraina au generat scăderi ale rulajelor şi cotaţiilor pe BVB, punctul culminant fiind atins în data de 14 martie, înaintea referendumului din Crimeea. Pe fondul acestor scăderi au apărut şi oportunităţi de investiţii pe care investitorii le-au fructificat parţial. Astfel, din 14 martie şi până la 7 aprilie, indicele reprezentativ al bursei, BET, a avansat cu peste 5%, iar alte nouă companii s-au apreciat cu 3%-10%, în frunte cu Transelectrica, Banca Transilvania şi Bursa de Valori Bucureşti.

'În prezent, tensiunile din Ucraina sunt ignorate de piaţă, care se concentrează din nou pe fundamentele pozitive. La nivel internaţional, câteva dintre pieţele emergente mai mari (India, Brazilia, Turcia, Thailanda sau Indonezia) fie încep să îşi revină, fie marchează deja avansuri importante. La noi, indicele BET a crescut cu peste 10% în ultimul an, iar până la finele anului ar putea avansa cu încă 10%. Totuşi, noi turbulenţe au apărut pe pieţele externe, cum ar fi vânzările masive ale acţiunilor din sectorul tehnologie şi segmentul biotehnologie, declararea republicii separatiste de la Doneţk sau probleme cu deficitul bugetar în Franţa, ceea ce face extrem de importantă alegerea momenului de intrare, chestiune în care expertiza unui broker poate fi valorizată', afirmă Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al Tradeville.

Investitorii pot miza în continuare pe câştigul din dividende, precum şi pe potenţialul de creştere a cotaţiilor pe fondul planurilor de afaceri ale companiilor aferente anului 2014. Cel mai simplu mod pentru un plasament diversificat în acţiuni de tip 'blue chips' este investiţia în indicele BET, prin intermediul ETF BET Tradeville, pentru care se estimează un câştig de 10% până la finele anului, spun brokerii de la Tradeville.

Potrivit unei analize realizate de casa de brokeraj, pe baza dividendelor anunţate de companii şi a preţurilor ţintă estimate în medie de analiştii chestionaţi de Reuters, nouă acţiuni de tip 'blue chips' ar putea aduce investitorilor câştiguri agregate de 10%-30% până la finele anului.

Cele mai atractive acţiuni sunt, potrivit analizei, Antibiotice, OMV Petrom şi SIF Moldova, pentru care câştigul agregat ar putea depăşi 30%, în special pe fondul creşterii cotaţiilor conform consensului Reuters, în timp ce randamentul dividendelor ar fi de 4%-7%.

De asemenea, alte trei acţiuni ar putea aduce investitorilor câştiguri cumulate cuprinse între 20% şi 30%. Este vorba despre Transgaz, cu 28%, Bursa de Valori Bucureşti, cu 26%, şi Transelectrica, cu 20%.

Câştiguri de peste 10% ar mai putea aduce investiţiile în Fondul Proprietatea - 16%, BRD - 15% şi SIF Muntenia - 14%, exclusiv pe baza aprecierii cotaţiilor, excepţie făcând FP, unde este considerat un câştig de 6% din reducerea valorii nominale.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO