Traficul la metrou a scăzut în 2021 sub nivelul primului an de pandemie, când au fost două luni de lockdown

Deși e cel mai rapid mijloc de transport într-un București aglomerat, locuitorii din Capitală au folosit metroul în 2021 și mai puțin decât în primul an de pandemie, atunci când două luni de zile România a fost în lockdown. Dacă în 2020 traficul s-a redus cu 50%, în 2021, în loc de o revenire, traficul a mai scăzut cu încă 20%.
Andrada Ghira - mar, 18 ian. 2022, 22:04
Traficul la metrou a scăzut în 2021 sub nivelul primului an de pandemie, când au fost două luni de lockdown

Traficul la metrou dădea semne de revenire după primele șase luni din acest. Numărul de validări era peste cel din 2020, iar la stațiile de metrou, care deveniseră magnet pentru clădiri de birouri, se înregistra trafic în creștere, potrivit unei analize realizată de Economica.net în urmă cu șase luni. Valul 4 al pandemiei a dus la o scădere în utilizarea celui mai rapid mijloc de transport din Bucureși, sub nivelul înregistrat în primul an de pandemie.

Numărul total de validări înregistrate

  • 2021: 73.005.926
  • 2020: 87.875.548
  • 2019: 178.906.587

Am vrut să vedem și să analizăm și cifrele pentru cea de-a doua jumătate a lui 2021 și pe stații, însă Metrorex nu ne-a mai furnizat datele defalcat, ci ne-a furnizat doar un număr total al validărilor.

Motivația: „Conform Hotărârii nr. 482 din 17 iunie 1999 privind înfiinţarea Societăţii Comerciale de Transport cu Metroul Bucureşti”Metrorex” – S.A., Metrorex este societate comercială pe acţiuni, iniţial cu capital integral de stat, desfăşoară în principal activităţi de interes public, strategic şi se organizează şi funcţionează în subordinea Ministerului Transporturilor. Astfel, pentru întărirea măsurilor de siguranță și securitate, datele solicitate de dumneavoastră rămân cele transmise anterior, obiectivul principal al societății noastre fiind transportul călătorilor cu metroul în condiții de siguranță și confort”, este răspunsul Metrorex la solicitarea Economica.net.

Cu alte cuvinte, compania de stat nu ne mai poate furniza informații pe care le-a mai furnizat în trecut. Exemple aici și aici. 

Valul 4 a ținut oamenii mai mult în case

Cifrele Metrorex arătau creșteri consistene la stațiile de metrou în primele șase luni ale anului trecut. Spre exemplu, în ianuarie 2021, la stația de metrou Grozăvești au fost validate peste 58.800 de titluri de călătorie. În iunie, cifra ajunsese la 77.300, în creștere cu 31% față de începutul anului. La stațiile Politehnică și Grozăvești creșterea pentru primele șase luni din 2021 este similară, la Timpuri Noi de 20%, la Piața Victoriei 2 creșterea este de 35%, la Piața Victoriei 1 creșterea este de 45%, la Aviatorilor 40%, la Aurel Vlaicu 28%, iar la Pipera creșterea este de 50%.

CITEȘTE ȘI În șase luni, traficul la metroul din Pipera a crescut cu 50%. Când se întorc la birouri corporatiștii

Deși multe companii spuneau că din septembrie angajații vor reveni treptat la birouri, la jumătatea aceleiași luni, numărul de noi cazuri confirmate creștea de la o zi la alta și se contura valul 4 al pandemiei. Vârful a fost de aproape 20.000 de noi cazuri pe zi, iar oamenii nu au mai circulat la fel de mult ca înainte. Iar asta s-a vazut și în datele de la Metreorex, care pot fi vizualizate în infograficul de mai jos.

Traficul la metrou
Infogram
Te-ar mai putea interesa și
Cea mai mare despăgubire plătită pe o poliţă de asigurare de viaţă a depăşit 1,13 milioane de lei, în 2021
Cea mai mare despăgubire plătită pe o poliţă de asigurare de viaţă a depăşit 1,13 milioane de lei, în 2021
 Cea mai mare despăgubire plătită în România anul trecut pe o poliţă de asigurare de viaţă a depăşit 1,13 milioane lei, în timp ce valoarea celor mai mari cinci indemnizaţii plătite......
Finlanda şi Suedia şi-au depus cererile de aderare la NATO
Finlanda şi Suedia şi-au depus cererile de aderare la NATO
Finlanda şi Suedia şi-au depus miercuri cererile de aderare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), consultări ...
Războiul din Ucraina a deraiat o posibilă fuziune între UniCredit şi Commerzbank – Financial Times
Războiul din Ucraina a deraiat o posibilă fuziune între UniCredit şi Commerzbank – Financial Times
Banca italiană UniCredit SpA şi cea germană Commerzbank erau pe punctul de a demara discuţiile cu privire la o posibilă ...
Skoda presează Volkswagen pentru decizia privind uzina de baterii din Europa de Est
Skoda presează Volkswagen pentru decizia privind uzina de baterii din Europa de Est
Oficialii Skoda pun presiune pe grupul Volkswagen pentru ca decizia privind uzina de baterii din Europa Centrală și de ...