Traian Băsescu a obţinut reconfirmarea brevetului de comandant

Preşedintele Traian Băsescu a obţinut, vineri, reconfirmarea brevetului de comandant de navă, fiind apreciat de examinatori drept un cursant de elită, după ce a susţinut o testare într-un simulator de navigaţie, la Centrul Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV) de la Constanţa.
Economica.net - vin, 16 aug. 2013, 13:39
Traian Băsescu a obţinut reconfirmarea brevetului de comandant

„A fost normal, pentru mine nu poate fi ceva spectaculos.(…) Partea de test, după familiarizare cu sistemele electronice de navigaţie de la bordul simulatorului, a fost scoaterea navei din portul Rotterdam şi ancorarea ei în zona de ancoraj, după ce am aflat că armatorul este unul care nu are prea mulţi bani şi vrea să scoată nava de 260 de metri fără remorchere, o navă petrolier. Am scos-o, n-am lovit-o, n-am produs accidente, am ancorat-o în siguranţă, armatorul este mulţumit. Şi eu, cu brevet”, a afirmat Băsescu, după ce stat peste trei ore în simulatorul de navigaţie.

Acesta a menţionat că va putea naviga pe orice tip de navă, brevetul său fiind obţinut pentru vapoare de peste 3.000 de tone.

Traian Băsescu le-a mulţumit examinatorilor că au venit la serviciu în ziua lor liberă.

„Înainte să stabilească Guvernul zi liberă (…) noi stabilisem data de examinare pentru vineri. Eu le-am mulţumit tuturor celor care au participat, pentru că au trebuit pornite simulatoarele, au venit oamenii de acasă. Le-am mulţumit mult că şi-au sacrificat ziua, ca să respectăm data stabilită pentru examinare”, a precizat şeful statului.

Conform acestuia, un comandant de navă primeşte peste 10.000 de dolari pe lună, sub această sumă fiind „greu de conceput” că trebuie încheiat contractul pe perioada voiajelor.

Examinatorii cursantului Traian Băsescu l-au apreciat ca fiind unul „de elită (…) care a terminat cursul cu brio, foarte bine”.

Deşi a obţinut reconfirmarea brevetului de comandant de navă, ca să poată pleca pe mare şeful statului trebuie să urmeze şi cursuri IMO de perfecţionare..

„O să fac şi cursurile IMO, când o să am nevoie. În niciun caz în vacanţa asta, când o să am nevoie. Important este că am brevetul de comandant revalidat”, a afirmat preşedintele ţării.

Traian Băsescu a venit la CERONAV în uniformă de ofiţer de marină, purtând o şapcă despre care a spus că are mărimea 57 şi că este şapca pe care a purtat-o când a comandat nava Biruinţa.

„Ar fi fost lipsă de respect să nu vin îmbrăcat în uniformă aici, la centru, unde sunt numai comandanţi, şefi mecanici”, a menţionat şeful statului.

La intrarea în sediul CERONAV pentru susţinerea testării în simulatorul de navigaţie, Traian Băsescu a afirmat că ţara este mult mai greu de condus decât un vapor la bordul căruia nu există opoziţie.

Luni, preşedintele Traian Băsescu a început cursul de reconfirmare a brevetului de comandant de navă.

Conform procedurilor legale, preşedintele a solicitat un program personal de urgenţă pentru respectivul curs, plătind 2.300 de lei faţă de tariful obişnuit de 1.500 de lei, un instructor al centrului de pregătire deplasându-se la vila de protocol de la Neptun.

Reconfirmarea brevetului de comandant de navă se face o dată la cinci ani, iar şeful statului a urmat ultimele cursuri de pregătire şi perfecţionare în anul 2007.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...