Traian Băsescu: România nu şi-a declarat niciodată intenţia de a anexa vreo ţară

Președintele Traian Băsescu a afirmat, miercuri, că România nu și-a declarat niciodată intenția de a anexa vreo țară, arătând că vicepremierul rus Dmitri Rogozin "când se trezește întâi face o declarație la adresa României și apoi își bea ceaiul".
Economica.net - mie, 02 oct. 2013, 13:23
Traian Băsescu: România nu şi-a declarat niciodată intenţia de a anexa vreo ţară

Șeful statului l-a primit miercuri pe președintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, aflat în vizită de stat în România, cu care a susținut o declarație comună.

Cei doi oficiali au fost întrebați cum comentează declarația vicepremierului rus Dmitri Rogozin potrivit căreia România planifică integrarea Republicii Moldova în UE, iar apoi anexarea acesteia la țara noastră.

„Să dea Dumnezeu să reușim cu integrarea în Uniunea Europeană. România nu și-a declarat niciodată intenția de a anexa vreo țară, dar bătălia noastră este pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, atunci aproape nu vom mai avea frontiere, vom fi cetățeni europeni și noi și cetățenii Republicii Moldova, vom vorbi aceeași limbă, vom avea mai mult sau mai puțin aceleași obiective, vom avea aceeași istorie în interiorul UE. Declarații de acest tip ale demnitarului rus nominalizat sunt frecvente. El cum se trezește face o declarație, întâi la adresa României, după care bănuiesc că-și bea ceaiul sau, mă rog, ceva”, a răspuns Traian Băsescu.

Șeful statului a punctat că România a fost prima țară care a recunoscut independența Republicii Moldova.

„România a fost primul stat din lume care a recunoscut independența Republicii Moldova și acest lucru trebuie subliniat vizavi de declarațiile faimosului demnitar rus”, a afirmat Băsescu.

Președintele Estoniei a arătat că singura anexare a fost cea a Estoniei, Letoniei și Lituaniei și Basarabiei.

„Acestea sunt cazuri de anexare. Ceea ce este ciudat este că nu au recunoscut că au anexat așa ceva, însă acestea sunt cazurile pe care le știu eu”, a spus Toomas Hendrik Ilves.

El a criticat alte afirmații ale lui Rogozin, arătând că acestea nu sunt parte a unui discurs european.

„În mod clar este o situație dificilă în care se află Republica Moldova care este presată foarte tare cu tot felul de boicoturi și amenințările domnului Rogozin care a spus să aibă grijă cu înghețul în această iarnă. Nu este parte a unui discurs civilizat, european, din timpurile noastre și cred că România și Estonia sunt doi dintre cei mai buni aliați pe care îi are Republica Moldova”, a spus președintele Estoniei.

Pe de altă parte, în declarația comună cu omologul estonian, președintele Traian Băsescu a arătat că obiectivele la zi ale României referitoare de Republica Moldova vizează interconectarea rețelei de energie electrică și a sistemului de gaze.

„L-am informat pe dl. președinte cu privire la obiectivele pe care noi le avem legat de Republica Moldova, obiectivele la zi care constau în interconectarea rețelei de energie electrică și interconectarea sistemului de gaze naturale ale României la Republica Moldova pentru a da posibilitatea acestei țări de aprovizionare din surse diferite, fie că vorbim de energie electrică, fie că vorbim de gaze”, a spus șeful satatului.

El a arătat că i-a prezentat președintelui Estoniei poziția României față de Republica Moldova și i-a mulțumit acestuia pentru sprijinul consecvent al țării sale pentru atragerea statelor din Parteneriatul Estic spre UE.

„Am concluzionat amândoi că o integrare viitoare a Ucrainei ar fi una dintre marile victorii ale UE, dar integrarea Moldovei ar fi una dintre marile victorii ale României și ale țărilor din regiune, inclusiv a țărilor baltice”, a spus Băsescu.

Șeful statului a indicat faptul că unul dintre subiectele privind Republica Moldova este legat de cele două acorduri privind asocierea la UE și liberul schimb care vor fi parafate la summitul de la Vilnius.

„Este esențial ca cetățenii Republicii Moldova să poată circula liber în UE și, de asemenea, considerăm că nu este permis ca pentru ruși să fie mai ușor să obțină o viză de UE, decât pentru moldoveni sau ucraineni”, a spus Traian Băsescu.

„Noi ne pronunțăm pentru democrația liberală în Ucraina și în mod clar România este expertul în ceea ce privește Moldova și poziția Moldovei”, a spus președintele Estoniei.

La rândul său, președintele Estoniei a arătat că țara sa a investit de-a lungul anilor în Republica Moldova nu numai din punct de vedere economic, ci și politic, amintind de rețeaua IT, guvernarea electronică online.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a comentat, miercuri, pe contul sau de Twitter, întâlnirea președintelui Traian Băsescu cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman. Rogozin afirmă că președintele român planifică integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, apoi anexarea acesteia de către România.

Te-ar mai putea interesa și
Ford Puma, cel mai bine vândut model al mărcii amercane în România
Ford Puma, cel mai bine vândut model al mărcii amercane în România
SUV-ul Ford Puma este cel mai vândut model al mărcii americane pe piața din România. În primele trei luni din 2021au fost înmatriculte 648 de unități....
Modernizarea şi extinderea sistemului de distribuţie a gazelor naturale, priorităţi pentru Distrigaz Sud Reţele
Modernizarea şi extinderea sistemului de distribuţie a gazelor naturale, priorităţi pentru Distrigaz Sud Reţele
Distrigaz Sud Rețele, liderul în distribuția de gaze naturale din România, are o expertiză de peste 45 de ani în acest ...
Deficitul de cont curent a crescut cu peste 277% în primele două luni din 2021, până la 1,63 miliarde euro
Deficitul de cont curent a crescut cu peste 277% în primele două luni din 2021, până la 1,63 miliarde euro
Deficitul contului curent al balanţei de plăţi a crescut cu 277,49% în primele două luni ale acestui an, la 1,627 miliarde ...
Romgaz își va lua rating și va emite obligațiuni pentru a finanța achiziția blocului Neptun Deep. “Apetitul pentru finanțare este neașteptat de mare”
Romgaz își va lua rating și va emite obligațiuni pentru a finanța achiziția blocului Neptun Deep. “Apetitul pentru ...
Romgaz așteaptă răspunsul companiei americane ExxonMobil la oferta pentru preluarea participației de 50% din proiectul ...