Tramvaie noi în Bucureşti: Alstom duce în instanţă lupta pentru contractul de 180 milioane de euro scos la licitaţie de Primăria Capitalei

Nemulţumit că Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor i-a respins contestaţia la licitaţia Primăriei București pentru achiziţia a 100 de tramvaie, Alstom s-a adresat mai departe Curţii de Apel București. Astfel, în funcţie de acest dosar, procedura pentru cumpărarea noilor tramvaie s-ar putea prelungi.
Anemona Andone - Dum, 17 feb. 2019, 21:18
Tramvaie noi în Bucureşti: Alstom duce în instanţă lupta pentru contractul de 180 milioane de euro scos la licitaţie de Primăria Capitalei

Alstom Transport SA a înaintat pe 4 februarie un recurs la Curtea de Apel București împotriva deciziei Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) din 14 ianuarie, prin care i-a respins contestația la licitația Primăriei București pentru tramvaie.

În contestația respinsă de CNSC, Alstom a solicitat, printre altele, „modificarea termenului restrictiv de 45 de zile înainte de data limită de depunere a ofertelor până la care ofertanții au dreptul să solicite clarificări”.

De asemenea, a cerut „prelungirea termenului restrictiv de livrare din primul an contractual, stabilit în prezent ca fiind de 9 luni de la semnarea contractului, respectiv termenul de omologare, stabilit în prezent ca fiind de 3 luni”.

Alstom a mai solicitat „modificarea valorii temperaturii minime de la -33 grade Celsius la -25 grade Celsius (referitor la cerința privind domeniul temperaturilor de utilizare), acceptarea și a motoarelor electrice cu magneți permanenți (referitor la cerința privind motorul electric de tracțiune), acceptarea și a valorii de 500 mm pentru lățimea minimă a culoarului de trecere, precum și acceptarea și a altor tipuri de boghiuri, nu numai boghiurile liber pivotante”.

Producătorul de material rulant din Franţa a mai cerut creşterea pragului minim de 28 milioane de lei, stabilit pentru valoarea cumulată a contractelor încheiate pentru livrarea de tramvaie. Cu privire la această cerinţă, productorul român de tramvaie Astra Vagoane Călători a depus cerere de intervenţie şi a solicitat CNSC să respingă contestaţia Alstom.

Primăria Muncipiului Bucureşti a publicat pe 11 decembrie anunţul pentru achiziţia a 100 de tramvaie, valoarea estimată a contractului fiind de 845,68 milioane de lei, fără TVA (180 milioane de euro).

Una dintre condiţiile pentru participare la licitaţie este ca „media cifrei de afaceri anuale a ofertantului pe ultimii 3 ani (2015, 2016, 2017) să fie de minim 280.000.000 lei.”

De asemenea, pentru a participa la licitaţie, companiile trebuie să depună de asemenea documente din care să reiasă că au livrat/furnizat produse similare cu cele care fac obiectul achiziţiei, la nivelul unuia sau mai multor contracte în valoare cumulată de minim 28.000.000 lei, cu indicarea datelor şi a beneficiarilor publici sau privaţi.

Oferta trebuie să conţină cinci variante de design şi toate tramvaiele vor fi fabricate de acelaşi producător sub aceeaşi marcă. De asemenea, ofertantul trebuie să prezinte şase planuri de vopsire monocoloră pentru tramvaie şi anume alb, orange, roşu, galben, verde şi albastru, însoţite de câte şapte nuanţe.

Potrivit caietului de sarcini, bicicliştii vor avea posibilitatea să urce bicicletele în noile tramvaie, care vor avea două locuri pentru depozitarea acestora. Transportul biciletelor se va realiza printr-un sistem de prindere rabatabil la capătul vehiculului, la ultima uşă dublă.

Tramvaiele trebuie să aibă 36 de metri, podeaua coborâtă integral şi cinci uşi duble. Contractul include, de asemenea, piesele de schimb, consumabilele, serviciile de punere în funcţiune, servicii de întreţinere, service şi remedierea defecţiunilor pe perioada garanţiei. Totodată, câştigătorul va asigura şi şcolarizarea personalului care va opera tramvaiele.

Pentru reglarea temperaturii la interior, vehiculele vor utiliza iarna un sistem de încălzire care va realiza o temperatură de minim 10 grade în maxim jumătate de ora când afară vor fi -20 de grade Celsius. Pe timp de vară, sistemul de ventilaţie forţată va înlocui volum de aer de la interior în maxim 15 minute şi va intra automat în funcţiune cu un termostat reglabil, fixat la 24 de grade Celsius. De asemenea, tramvaiele vor avea senzori de temperatură.

Termenul limită de depunere a ofertelor era data de 14 februarie 2019, dar a fost prelungit ulterior până pe 15 martie. Potrivit anunţului publicat în sistemul electronic de achiziţii, criteriul de atribuire este cel mai bun raport calitate-preţ.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...