Achiziţia de tramvaie noi pentru Bucureşti mai aşteaptă. Primăria amână evaluarea ofertelor pentru luna decembrie

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) prelungeşte până la iarnă suspansul privind câştigătorul licitaţiei pentru 100 de tramvaie. Iniţial, trebuia finalizată până pe 15 august evaluarea ofertelor celor doi participanţi care se bat pe cel mai mare contract de tramvaie din ţară.
Anemona Andone - mie, 07 aug. 2019, 18:27
Achiziţia de tramvaie noi pentru Bucureşti mai aşteaptă. Primăria amână evaluarea ofertelor pentru luna decembrie

PMB i-a anunţat pe cei doi participanţi la licitaţia pentru 100 de tramvaie că perioada de evaluare a ofertelor se prelungeşte cu patru luni, până pe 15 decembrie.

„Perioada de evaluare a ofertelor depuse în cadrul procedurii de licitaţie deschisă online pentru atribuirea contractului de furnizare având ca obiect ‘Achiziţionare a 100 de tramvaie’ a fost prelungită până la data de 15 decembrie 2019”, se arată într-o înştiinţare a PMB, publicată luna aceasta pe platfoma de achiziţii publice SICAP.

Licitaţia, blocată în etapa evaluării tehnice

În prezent, licitaţia apare în SICAP ca fiind tot în etapa evaluării tehnice, deşi PMB anunţa încă din luna mai finalizarea acesteia.

„În prezent, a fost elaborat Procesul verbal de evaluare a propunerilor tehnice şi încărcat în SICAP, în vederea validării de către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP). Imediat ce se va obţine validarea de către ANAP, Comisia de evaluare va continua evaluarea ofertelor admisibile prin evaluarea propunerilor financiare”, anunţa PMB în luna mai printr-un comunicat.

Dar, iată că este deja august, iar procedura nu a trecut încă în următoarea etapă, cea a evaluării financiare.

Pentru a desluşi acest mister, ECONOMICA.NET a adresat întrebări încă de la finele lunii iulie atât Primăriei Bucureşti, cât şi ANAP.

Până la momentul publicării articolului, au răspuns solicitării noastre doar reprezentanţii ANAP.

Probleme cu condiţiile de calitate şi regularitate?

Bogdan Puşcaş, preşedintele ANAP, a explicat că instituţia pe care o conduce a emis „patru avize conform condiţionate” pentru faza evaluării propunerilor tehnice. Ce înseamnă asta?

Avizul conform condiţionat se emite atunci când se constată că NU sunt îndeplinite condiţiile cu privire la aspectele de calitate şi/sau de regularitate. Dacă ar fi fost îndeplinite aceste condiţii, ANAP ar fi emis aviz conform necondiţionat.

Oficialul ANAP a mai spus că stabilirea termenelor pentru finalizarea licitaţiei este atributul exclusiv al comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul PMB.

UPDATE Joi, 8 august 12.00

Primăria Bucureşti ne-a răspuns că, în prezent, procedura de atribuire a contractului de furnizare având ca obiect „Achiziţionarea a 100 tramvaie” se află în etapa de evaluare tehnică.

„În această etapă, au fost întocmite mai multe procese-verbale privind propunerile tehnice prezentate de operatorii economici participanţi la procedură şi transmise spre control ANAP, întrucât procedura de atribuire a contractului menţionat mai sus este supusă controlului ex-ante ANAP”, au explicat reprezentanţii Primăriei.

Ei au adăugat că, potrivit prevederilor legale în domeniul achiziţiilor publice, după finalizarea evaluării tehnice, comisia de evaluare va opera în SICAP informaţiile respective şi va trece la etapa următoare, respectiv evaluarea financiară.

„Autoritatea contractantă va aduce la cunoştinţa celor interesaţi stadiul procedurii în conformitate cu prevederile legale, inclusiv cu privire la finalizarea evaluării ofertelor depuse, precum şi desemnarea câştigatorului”, au mai spus reprezentanţii PMB.

Amintim că la licitaţia PMB pentru 100 de tramvaie au depus oferte pe 15 martie turcii de la Durmazlar şi asocierea româno – chineză Astra Vagoane Călători – CRRC Sifang.

În aprilie, turcii de la Durmazlar au prezentat presei din România modelul lor de tramvai, fabricat în oraşul industrial Bursa şi au dat asigurări că au capacitatea de producţie necesară pentru a onora o comandă uriaşă precum cea din Capitala României.

Pe de altă parte, nu este clar ce tramvai oferă la Bucureşti celălalt competitor, asocierea româno – chineză. Deşi producătorul român Astra Vagoane Călători figurează ca lider al asocierii, acesta are deja alte comenzi de onorat de pe urma licitaţiilor din ţară unde a participat singur şi a oferit modelele Imperio şi Autentic. De asemenea, chinezii produc la rândul lor propriul model de tramvai.

În piaţă se mai vorbeşte şi despre dificultăţi în respectarea termenelor de livrare a tramvaielor, din această cauză fiind anulate de altfel unele licitaţii pentru tramvaie.

Primăria Muncipiului Bucureşti a publicat pe 11 decembrie 2018 anunţul pentru achiziţia a 100 de tramvaie, valoarea estimată a contractului fiind de 845,68 milioane de lei, fără TVA (180 milioane de euro).

Tramvaiele trebuie să aibă 36 de metri, podeaua coborâtă integral şi cinci uşi duble. Contractul include, de asemenea, piesele de schimb, consumabilele, serviciile de punere în funcţiune, servicii de întreţinere, service şi remedierea defecţiunilor pe perioada garanţiei. Totodată, câştigătorul va asigura şi şcolarizarea personalului care va opera tramvaiele.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...