Tramvaiul 41 a făcut majoratul când nu circulă. Prima linie de metrou ușor din Capitală a împlinit miercuri 18 ani

Pasionații de infrastructură au postat miercuri, pe forumul Asociației Metrou Ușor, mesaje de “La mulți ani!” cu ocazia aniversării a 18 ani de la punerea în funcțiune a primei linii de metrou ușor din Capitală. De majoratul său, tramvaiul 41 însă nu a fost pe traseu, circulația celui mai folosit mijloc de transport în comun fiind suspendată pentru lucrări la Metroul de Drumul Taberei.
Economica.net - joi, 22 oct. 2020, 08:22
Tramvaiul 41 a făcut majoratul când nu circulă. Prima linie de metrou ușor din Capitală a împlinit miercuri 18 ani

Pentru marcarea majoratului, membri ai forumului au postat și imagini din perioada inaugurării liniei de metrou ușor. La acel moment a fost prezent Traian Băsescu, pe atunci primar al Capitalei.

Linia de tramvai 41 este prima linie de tramvai din București concepută a avea un regim de circulație prioritar față de traficul rutier. Inaugurată în 1984 pe tronsonul Piața Presei-Pasaj Grant-Crângași, aceasta a fost complet modernizată în 2002, fiind transformată în metrou ușor, calea de rulare fiind separată pe întreg parcursul ei de alte tramvaie și, în mare parte, de accesul rutier.

Linia 41 de tramvai are o lungime de 8,5 kilometri (17 kilometri dus-întors) şi deserveşte zilnic în jur de 150.000 călători.

Pe linia 41 circulă în 36 de tramvaie ce asigură o capacitate maximă de 7.077 de călători pe oră pe un sens, însă pe perioada de vară, traseul liniei 41 este acoperit de 35 tramvaie cu o capacitate de 6.880 călători/h/sens. În zilele de sărbători, acest traseu este acoperit de 25 tramvaie cu o capacitate de 5.188 călători/h/sens.

Majorat cu suspendare

STB SA a suspendat linia de tramvai 41 în perioada 21.10.2020 – 25.10.2020, pentru a permite Metrorex executarea unor lucrări de deviere a liniei pe o porțiune din traseu, în scopul finalizării pasajului pietonal de la stația de metrou „Parc Drumul Taberei”, de pe Magistrala 5.

Pentru asigurarea capacității de transport, STB SA va înființa o linie navetă de autobuze cu indicativul 641, care va funcționa între terminalele „Piața Presei” și „Ghencea”.

Totodată, începând cu data de 21.10.2020, STB SA a demarat modernizarea peronului stației de tramvai Uverturii. Este posibil ca aceste lucrări să depășească termenul de 25 octombrie a.c., până la care linia de tramvai va fi suspendată, astfel încât, odată cu reluarea circulației tramvaielor, STB SA anunță călătorii că, până la finalizarea modernizării peronului, stația Uverturii va fi suspendată pentru tramvaie.

FOTO: Tramvaiul 41, la inaugurarea liniei de metrou ușor în octombrie 2002 (sursa: forumul Asociației Metrou Ușor, Mediafax, Agerpres)

Te-ar mai putea interesa și
Valeriu Gheorghiţă: Cazurile confirmate cu tulpină Delta au crescut la nivel naţional de 5 ori în ultimele 8 săptămâni
Valeriu Gheorghiţă: Cazurile confirmate cu tulpină Delta au crescut la nivel naţional de 5 ori în ultimele 8 săptămâni
Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că situaţia cazurilor confirmate cu tulpină......
Producătorul de smartphone-uri vivo îşi extinde rețeaua de parteneri de distribuție în România
Producătorul de smartphone-uri vivo îşi extinde rețeaua de parteneri de distribuție în România
vivo, al 5-lea mare producător de smartphone-uri la nivel mondial, își extinde rețeaua de parteneri de distribuție în ...
BRD a lansat versiunea aplicației You destinată terminalelor Huawei
BRD a lansat versiunea aplicației You destinată terminalelor Huawei
Aplicația de mobile banking BRD YOU areacum și o versiune destinată utilizatorilor de telefoane Huawei, care poate fi ...
Calea ferată Brașov – Sighișoara: Tuneluri de 12 km vor fi săpate pe secțiunea Apața – Cața cu tehnologie folosită în Qatar
Calea ferată Brașov – Sighișoara: Tuneluri de 12 km vor fi săpate pe secțiunea Apața – Cața cu tehnologie ...
Lungimea tunelurilor realizate pe secțiunea Apața – Cața, Magistrala IV feroviară, va fi de 12 kilometri, aproape jumătate ...