Transgaz consideră că o declarație recentă a unui director ANRE cu privire la conducta BRUA îi afectează capitalul de imagine

Declaraţia recentă a unui oficial ANRE cu privire la conducta BRUA aduce atingere capitalului de imagine al Transgaz şi este contrară cu ceea ce anterior a aprobat Autoritatea, se arată într-un comunicat al companiei, informează Agerpres.
Economica.net - joi, 23 iul. 2020, 17:36
Transgaz consideră că o declarație recentă a unui director ANRE cu privire la conducta BRUA îi afectează capitalul de imagine

„Urmare a declaraţiei publice din data de 22.07.2020 a unui oficial ANRE, SNTGN Transgaz S.A. apreciază că prin aceasta se aduce atingere capitalului său de imagine atât în mediul de afaceri din sectorul energetic în care compania îşi desfăşoară activitatea cât şi în piaţa de capital, Transgaz fiind societate listată la Bursa de Valori Bucureşti”, se precizează în documentul citat.

Reacţia Transgaz vine la două zile după ce Maria Mânicuţă, director pentru tarife de reţea energie electrică şi gaze naturale în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, a afirmat că tarifele de transport al gazelor vor creşte anul viitor, după ce va fi dată în folosinţă conducta BRUA, însă nu există deocamdată cantităţi de gaze care să fie transportate prin acest gazoduct.

„Anul acesta va fi dată în folosinţă conducta BRUA. În condiţiile în care nu am rezolvat încă problema investiţiilor din Marea Neagră, personal mă gândesc ce vom transporta prin această conductă. Mai ales că în paralel se dezvoltă prin Bulgaria o nouă conductă către partea vestică”, a spus aceasta, marţi, într-o conferinţă de profil.

Maria Mânicuţă a precizat că Transgaz, compania are construieşte conducta BRUA, va începe de anul viitor să recupereze banii din tariful de transport al gazelor, prin urmare va creşte factura tuturor consumatorilor români.

În aceste condiţii, Transgaz precizează că proiectul BRUA faza 1 a fost şi este cuprins în Planul de dezvoltare al SNT pentru următorii 10 ani (PDSNT), aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Totodată, compania subliniază că a prezentat de fiecare dată, în cadrul şedinţelor Comitetului Consultativ şi Comitetului de Reglementare din cadrul ANRE, informări, rapoarte şi situaţii, astfel încât toate informaţiile în privinţa proiectului BRUA faza 1, dar şi în privinţa celorlalte proiecte din plan, să ofere ANRE cadrul adecvat de analiză şi evaluare a tuturor scenariilor posibile în legătură cu proiectele din PDSNT, deci, inclusiv cu privire la gazoductul BRUA faza 1.

„În legătură cu Planul de dezvoltare a SNT pentru următorii 10 ani, plan supus şi consultărilor publice înainte de aprobarea acestuia de către ANRE, Transgaz a informat permanent acţionariatul companiei, Guvernul României, ministerul de resort, ministerele şi autorităţile impactate, atât în ceea ce priveşte importanţa strategică a proiectelor de investiţii propuse, beneficiile acestora, calendarul de realizare şi implementare, sursele de finanţare, impactul social şi de mediu, stadiul de execuţie a proiectelor”, se mai menţionează în comunicat.

Din proiectul BRUA – faza 1, cele 3 staţii de comprimare gaze naturale (STC Jupa, STC Podişor şi STC Bibeşti) au fost deja realizate, iar firul liniar în lungime de 479 km urmează să fie pus în funcţiune.

„Având în vedere aceste considerente, apreciem că astfel de declaraţii nu se înscriu pe linia deontologiei profesionale, dat fiind faptul că ele sunt contrare cu ceea ce anterior ANRE a aprobat în baza analizei documentelor şi informaţiilor solicitate şi puse la dispoziţie de companie. În niciun moment ANRE nu a fost văduvită de informaţiile necesare, iar poziţia recentă, prin care investiţii de amploare sunt puse sub semnul întrebării din senin, într-un context public şi fără fundamentare sunt de natură să dăuneze încrederii în companie şi în proiectele sale şi să-i afecteze astfel capitalul, atât cel financiar, cât şi cel reputaţional”, se arată în document.

Potrivit sursei citate, prin Planul de dezvoltare al SNT pe următorii 10 ani, Transgaz continuă unul dintre cele mai mari şi importante programe de dezvoltare a infrastructurii de transport gaze naturale din România în ultimii 20 de ani, cu proiecte de investiţii estimate la aproximativ 4,03 miliarde de euro (din care 1,25 miliarde de euro pentru proiecte FID (cu decizie finală de investiţie) şi A non FID-etape avansate în luarea deciziei finale de investiţie), proiecte ce vor avea ca rezultat crearea unor noi culoare de transport gaze naturale esenţiale pentru transportul, atât pe piaţa autohtonă cât şi pe pieţele din regiune, a cantităţilor de gaze naturale descoperite în Marea Neagră, dar şi pentru integrarea României în marile trasee transfrontaliere ale Coridorului Sud-Est/Nord-Sud al Europei.

„Precizăm faptul că obiectivul comun al acestor proiecte îl reprezintă consolidarea rolului României în sectorul gazier, ceea ce înseamnă atât creşterea calităţii vieţii cetăţenilor, cât şi creşterea atractivităţii pentru investitori, care vor avea acces la o reţea modernizată de transport gaze naturale, într-o ţară cu resurse bogate şi cu opţiuni suficiente pentru aprovizionarea cu gaze naturale. Cu alte cuvinte, România devine nu doar independentă energetic, ci şi deţinătoarea unui sector gazier care funcţionează ca motor al dezvoltării durabile”, se mai notează în comunicat.

Proiectul BRUA are drept obiectiv asigurarea accesului la noi surse de gaze, precum şi facilitarea transportului de gaz caspic către pieţele din Europa Centrală şi de Est. Proiectul asigură capacităţi de transport bidirecţional de 1,5 miliarde metri cubi pe an în sau din direcţia Bulgaria şi 4,4 miliarde metri cubi pe an în sau din direcţia Ungaria.

Proiectul a fost declarat de Comisia Europeană ca fiind de importanţă strategică.

Tronsonul românesc al conductei ar trebui finalizat în decembrie 2020 şi necesită o investiţie totală de 480 de milioane de euro, din care 180 de milioane de euro reprezintă un grant acordat de Comisia Europeană.

Te-ar mai putea interesa și
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile proprii, menținând prețul motorinei....
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...