Transgaz: Coridorul Sudic de gaze devine o necesitate. Proiectul trebuie realizat fără a pune povară pe umerii societăţii

Coridorul sudic de transport gaze devine o necesitate, iar acest proiect trebuie realizat fără să se pună o povară pe umerii societăţii, a declarat, joi, în cadrul Bucharest Forum/Keystone Projects, Petru Ion Văduva, directorul general al Transgaz.
Economica.net - joi, 31 mart. 2016, 10:49
Transgaz: Coridorul Sudic de gaze devine o necesitate. Proiectul trebuie realizat fără a pune povară pe umerii societăţii

‘Consumul a scăzut în România şi există un posibil excedent în ceea ce priveşte energia. Resursele din Marea Neagră se confirmă. Nabucco, acest coridor din sudul Europei, a fost un proiect care ar trebui continuat, dar să ne gândim la următorii 10 ani şi la resursele din Marea Neagră. Se estimează că resursele de aici se vor păstra pe o perioadă de 10 ani, aşa încât Coridorul de sud devine o necesitate. Vrem să punem în aplicare acest proiect, dar trebuie să facem acest lucru în mod eficient. Trebui să facem acest proiect fără să punem o povară prea mare pe umerii societăţii. De aceea trebuie să gestionăm bine banii. Acest proiect va adăuga valoare explorărilor, resurselor, iar producătorii vor avea posibilitatea să-şi comercializeze produsele. Trebuie să devenim eficienţi, să se realizeze acest proiect de integrare în Europa şi să ne asigurăm pe termen lung că avem căile necesare de furnizare a energiei, pentru viitor’, a spus Văduva.

Acesta a menţionat, de asemenea, un alt proiect derulat cu Republica Moldova, ce va permite ‘o transparenţă a preţurilor’.

‘Trebuie să subliniez faptul că toate conductele pentru transport ale Transgaz reprezintă 10% din total, la nivelul consumatorului final. Tarifele trebuie echilibrate şi trebuie să asigurăm consumatorul român pe o perioadă de decenii de acum încolo. Un alt proiect important este cu Moldova şi care permite o transparenţă a preţurilor. Nu trebuie numai să integrăm România, ci să-i asigurăm o securitate pe termen lung din acest punct de vedere. Dacă nu parcurgem aceşti paşi nu vom putea să realizăm acest proiect în cinci ani’, a subliniat directorul general al Transgaz.

Potrivit datelor Transgaz, dezvoltarea pe teritoriul României a Coridorului sudic pentru preluarea gazelor din Marea Neagră (conducta Ţărmul Mării Negre – Podişor) presupune siguranţă în aprovizionarea cu gaze naturale a Uniunii Europene şi accesul la surse alternative de aprovizionare este determinant. În acest context, Transgaz are în vedere crearea infrastructurii necesare pentru accesul pieţelor central-europene la rezervele de gaze naturale din Marea Neagră.

Proiectul presupune construirea unei conducte, în lungime de aproximativ 250 km, care să conecteze malul Mării Negre de nodul tehnologic Podişor. Din acest nod, gazele vor fi transportate spre pieţele din Ungaria, Austria şi Bulgaria, prin intermediul conductei Giurgiu – Podişor – Horia – Csanadpalota.

Finalizarea acestui proiect este estimată pentru 2019 – 2020, iar investiţiile aferente se ridică la aproximativ 255 milioane de euro.

Coridorul Sudic, o iniţiativă a Comisiei Europene pentru importul gazelor naturale din Azerbaijan şi ţările învecinate, inclusiv Iran, către sudul Europei, va avea o capacitate iniţială de 10 miliarde metri cubi pe an.

Reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii în domeniile cheie de politici publice, ai mediului de afaceri, instituţii financiare internaţionale şi de cercetare – inovare, alături de generatori de proiecte de dezvoltare urbană, participă joi la Bucharest Forum/Keystone Projects, eveniment organizat de Institutul Aspen România.

Bucharest Forum / Keystone Projects face parte din seria de evenimente organizate de Institutul Aspen România, la împlinirea a zece ani de activitate. Iniţiativa sprijină crearea unei viziuni de dezvoltare pe termen lung a României şi procesele de elaborare a unor politici publice sustenabile şi inovative. Evenimentul vizează proiectele capitale pentru valorificarea poziţiei geografice a ţării şi conectarea cu principalele coridoare de comerţ, transport şi energie din regiune şi Europa, precum şi dezvoltarea urbană şi metropolitană.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului contraceptiv, dacă o femeie tânără doreşte acest lucru....
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
Prime Kapital a inaugurat astăzi, 25 aprilie, deschiderea celui mai nou mall din Pitești, județul Argeș. Investiția ...
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu comiteţi o infracţiune, pentru că orice transmitere ...