Proiectul naţional de gaze Giurgiu – Ruse, trântit de constructor. Se pregăteşte în pripă reluarea licitaţiei

Gazoductul Giurgiu-Ruse nu poate fi făcut cu actualul constructor, deşi acesta a primit termen peste termen pentru finalizarea lucrărilor. Pur şi simplu, constructorul Cala din Târgu-Mureş nu are capacitatea tehnică şi financiară de a realiza aceste lucrări, însă şi costurile juridice ale denunţării unilaterale a contractului sunt prea mari pentru Transgaz, care e astfel prinsă într-o capcană. Totuşi cu orice costuri, reprezentanţii Transgaz pregătesc rezilierea contractului cu Cala, la sfârşitul acestei luni, şi scoaterea din nou la licitaţie a lucrărilor de subtraversare prin conductă a Dunării
Economica.net - mar, 06 ian. 2015, 22:09
Proiectul naţional de gaze Giurgiu - Ruse, trântit de constructor. Se pregăteşte în pripă reluarea licitaţiei

Firul 1 al gazoductului Giurgiu-Ruse este considerat deja un proiect pierdut pentru Transgaz. Constructorul Cala S.A. din Târgu-Mureş nu a terminat nici până în prezent lucrările la subtraversarea Dunării, deşi avea ca termen final 31 decembrie 2014. Reprezentanţii Transgaz nici nu-şi mai fac iluzii că acest proiect ar putea fi terminat de Cala, deşi firma din Târgu-Mureş a mai primit un bonus de încă 30 de zile, până la sfârşitul lunii ianuarie 2015, pentru a face subtraversarea prin conductă a Dunării. Prin urmare , se pregătesc să scoată din nou la licitaţie proiectul.

„Suntem aproape de a definitiva caietul de sarcini şi pentru firul principal. Într-un mod pragmatic, am prelungit , împreună cu partea bulgară,  contractul cu Cala până la sfârşitul lunii ianuarie. Odată ce avem caietul de sarcini gata, vom încheia contractul. Dacă printr-o minune fac ceva până la termen, atunci nu avem decât de câştigat, şi nu mai e nevoie să facem licitaţia. Important e că am agreat cu Bulgartransgaz calea de a merge mai departe”, spune Petru Văduva, director Transgaz.

Firma Cala S.A. lucrează de doi ani la acest interconector, deşi ar fi trebuit să-l finalizeze în doar un an. În raportul Transgaz pe primul semestru 2014, Cala era desemnată drept o firmă care nu are capacitatea tehnică şi financiară de a duce la bun sfârşit lucrarea. Contractul cu firma mureşeană a şi fost reziliat, însă doar pe Firul 2(gazoductul Giurgiu-Ruse este proiectat să aibă două ţevi de conexiune între Bulgaria şi România). La Firul 1 a rămas în relaţie contractuală cu Transgaz. Ulterior însă, deşi Cala a părăsit neanunţat şantierul de lângă Dunăre, a fost chemată înapoi de Transgaz.

Practic, contractul pe Firul 1 a fost continuat, chiar dacă firma nu dădea semne că ar fi în stare să ducă la sfârşit lucrarea în timp util. De ce, explică tot Văduva. Prin ruperea contractului cu Cala, Transgaz risca să plătească daune-interese condiderabile, pentru că firma mureşeană are un contract ferm, cu clauze favorabile, încheiat în 2012, în mandatul fostului director Transgaz Ioan Rusu. În plus, licitarea secţiunii de conductă rămasă de construit ar fi durat 5 luni, apoi alte 5-6 luni ar fi durat subtraversarea Dunării. Or România, prin Transgaz, se angajase în faţa UE, finanţatorul acestui proiect, să termine lucrările până la sfârşitul lui 2014, lucru care oricum nu s-a întâmplat.

Firma Cala din Mureş are ca obiect de activitate forajele orizontale, lucrările de subtraversare şi reabilitări conducte. Compania este deţinută de familia Boca, Daniel Ioan Boca fiind administrator. Anul trecut, compania a realizat o cifră de afaceri de 34 de milioane de lei şi o pierdere de peste 1 milion de lei. Firma are 112 angajaţi.

În altă ordine de idei, Transgaz a scos la licitaţie, în decembrie, contractul de lucrări pe Firul 2 al Giurgiu-Ruse.  Anunţul este pe SEAP şi este în prima fază a aprobării de către ANRMP. Licitaţia se va desfăşura în 16 ianuarie.

Gazoductul Giurgiu-Ruse ar fi trebuit finalizat încă din octombrie 2013, dar a întâmpinat numeroase probleme, după cum ECONOMICA.NET a mai relatat aici.

Lungimea totala a conductei care leagă Ruse de Giurgiu va fi de 25 km, din care 15,4 kilometri sunt pe teritoriul bulgăresc, iar 2,1 kilometri pe sub Dunăre. Costurile totale sunt de 25 de milioane de euro, din care 9 milioane reprezintă contribuţia europeană, 11 milioane sunt costurile părţii bulgare şi doar 4 milioane de euro sunt costurile Transgaz.

Giurgiu-Ruse este unul dintre cele trei gazoducte ce leagă România de vecini. Celelalte două sunt Arad-Szeged şi Iaşi-Ungheni. Pe relaţia de export, niciunul dintre ele nu este funcţional.

Te-ar mai putea interesa și
Coronavirus: Bilanţul deceselor din Statele Unite, pe cale să îl depăşească pe cel al pandemiei de gripă spaniolă
Coronavirus: Bilanţul deceselor din Statele Unite, pe cale să îl depăşească pe cel al pandemiei de gripă spaniolă
Bilanţul deceselor de COVID-19 din Statele Unite va depăşi în următoarele două zile numărul persoanelor care au murit în această ţară în timpul pandemiei de gripă spaniolă, potrivit......
Scandalul CITY Insurance – FGA primeşte cereri de deschidere a dosarelor de daună din partea potenţialilor creditori de asigurare
Scandalul CITY Insurance – FGA primeşte cereri de deschidere a dosarelor de daună din partea potenţialilor creditori ...
Fondul de garantare a asiguratilor (FGA) a luat act de Decizia Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) prin care s-a ...
Companiile britanice de utilităţi vor să fie sprijinite de Guvern în contextul creşterii preţurilor
Companiile britanice de utilităţi vor să fie sprijinite de Guvern în contextul creşterii preţurilor
 Companiile britanice de utilităţi încearcă să obţină un important pachet guvernamental de sprijin, în condiţiile ...
Încep distribuirile de dividende pentru acţionarii Antibiotice Iaşi – Depozitarul Central
Încep distribuirile de dividende pentru acţionarii Antibiotice Iaşi – Depozitarul Central
Depozitarul Central informează investitorii că, în perioada 20 septembrie 2021 - 19 septembrie 2024 distribuie dividende ...