Transgaz solicită acordul acţionarilor pentru înfiinţarea societăţii Romanian Gas Hub Services

Conducerea Transgaz cere acordul acţionarilor pentru înfiinţarea societăţii Romanian Gas Hub Services, care va funcţiona ca un hub regional de gaze, potrivit convocatorului Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor companiei, care va avea loc pe 16 martie.
Economica.net - joi, 06 feb. 2020, 14:06
Transgaz solicită acordul acţionarilor pentru înfiinţarea societăţii Romanian Gas Hub Services

Astfel, pe primul loc al ordinii de zi se află „aprobarea înfiinţării societăţii Romanian Gas Hub Services SA şi a Actului constitutiv al noii societăţi”.

La 1 octombrie 2019, Transgaz a anunţa că a semnat, împreună cu Austrian Central European Gas Hub (CEGH), Operatorul Punctului Virtual de Tranzacţionare din Austria, un acord de cooperare în vederea înfiinţării societăţii române pe acţiuni Romanian Gas Hub, estimată pentru finalul lunii februarie 2020.

Romanian Gas Hub va fi o companie mixtă ce va avea ca obiectiv operarea Punctului Virtual de Tranzacţionare din România (PVT). Transgaz va deţine 51% din acţiuni, iar CEGH 49%. Transgaz va nominaliza directorul general, iar CEGH va numi directorul general adjunct.

„Prin acest hub de gaze, Transgaz îşi afirmă rolul de leader în ceea ce priveşte asigurarea securităţii energetice în România şi în regiune. Hub-ul Românesc de gaze este o reuşită deosebit de importantă, care creează premisele pentru dezvoltarea economică şi financiară a României. Transgaz are capacitatea şi know-how-ul necesare pentru a gestiona proiectul. Cu sprijinul Ministerului Economiei, acţionarul majoritar al Transgaz, al tuturor factorilor decizionali, vom reuşi să dezvoltăm sectorul gazier, transformându-l într-unul din principalele motoare de dezvoltare ale ţării. După implementarea calendarului privind înfiinţarea noii societăţi, Romanian Gas Hub, estimată pentru finalul lunii februarie 2020. Funcţie de ceea ce hotărăşte statul român, în această societate pot intra în calitate de acţionari, companii/ entităţi româneşti precum: Romgaz, OMV Petrom, alţi producători de gaze din România, CEC sau Eximbank în calitate de Casă de Clearing, OPCOM, BRM, BVB ş.a.”, a declarat directorul general al Transgaz, Ion Sterian, citat în comunicat.

Acordul de cooperare a fost semnat din partea Transgaz România de Ion Sterian, director general, iar din partea Central European Gas Hub, de Gottfried Steiner, CEO.

„România, având un sistem mare de conducte gaziere şi o producţie naţională de gaze ridicată, asigură condiţiile ideale pentru un cadru de tranzacţionare a gazelor. CEGH a creat cu succes cel mai lichid loc de tranzacţionare din centrul şi estul Europei şi este mândru să susţină Transgaz în dezvoltarea unui hub gazier în România”, a spus Gottfried Steiner, CEO al Central European Gas Hub.

Ulterior semnării acordului, vor începe demersurile pentru înfiinţarea Romanian Gas Hub, societate ce va furniza servicii profesionale de hub gazier pentru România (inclusiv servicii de comercializare şi servicii conexe) şi va avea ca scop operarea Punctului Virtual de Tranzacţionare din România (PVT).

Conform documentului publicat pe site-ul BVB, România se bucură de o poziţie geostrategică, fiind localizată pe importante coridoare de transport între pieţele bine dezvoltate din centrul Europei şi sursele de aprovizionare din SE Europei. România are o reţea de conducte de peste 13.300 km, un nivel ridicat al producţiei interne de gaze naturale de aproximativ 10 miliarde de metri cubi/an şi un consum de aproximativ 11 miliarde de metri cubi/an. Reţeaua este operată în mod profesionist de Transgaz şi dispune de cele mai bune condiţii esenţiale pentru crearea unui hub de gaze funcţional, lichid şi bine acceptat pe piaţa energetică.

Hub-ul gazier român presupune o nouă viziune asupra pieţei gazelor naturale, anume aceea de a construi o piaţă liberă, lichidă, responsabilă, atent supravegheată, dezvoltând modalităţi de susţinere a clienţilor vulnerabili, unic dispecerizată pentru prevenirea crizelor în situaţii excepţionale şi total integrată în Uniunea Energetică Europeană. Hub-ul presupune regândirea tuturor activităţilor din sectorul gazelor naturale într-un singur scop, acela de a facilita tranzacţionarea gazelor naturale cu scopul obţinerii celor mai bune preţuri ale gazelor la un moment dat.

Transgaz, în calitate de operator al Sistemului Naţional de Transport gaze naturale din România, susţine acest proiect, având cunoştinţe profunde în domeniul pieţei gaziere naţionale şi o experienţă multianuală în operaţiuni tehnice din ţară.

Central European Gas Hub, în calitate de operator al Punctului Virtual de Tranzacţionare din Austria, aduce în asociere cunoştinţele sale în operarea unui hub gazier de succes, deoarece CEGH reprezintă cel mai important punct de comercializare a gazelor naturale din centrul şi estul Europei.

Prin înfiinţarea Romanian Gas Hub, părţile doresc să asigure pe piaţă un cadru de tranzacţionare lichidă a gazelor naturale în România şi să sprijine comercianţii gazieri în derularea afacerilor lor.

Central European Gas Hub AG (CEGH) este operatorul Punctului Virtual de Tranzacţionare (PVT) din Austria şi asigură o platformă de nominalizare a gazelor pentru companii internaţionale. Produsele de pe Bursa Gazieră pentru piaţa austriacă şi cehă sunt oferite pe platforma PEGAS, prin cooperare între Powernext şi CEGH. CEGH este subsidiara OMV Gas&Power (65%), Wiener Boerse (20%) şi Eustream (15%). CEGH s-a demonstrat a fi una dintre platformele de tranzacţionare de top din Europa Centrală cu volume nominalizate de 659 TWh de gaze naturale în PVT CEGH şi un volum comercializat de 133 TWh pe piaţa bursieră de gaze PEGAS CEGH (2018).

SNTGN Transgaz este unicul operator al Sistemului National de Transport al gazelor naturale (SNT) care asigură transportul în condiţii de siguranţă, eficienţă şi competitivitate, a peste 90% din gazul natural consumat în România, în conformitate cu standardele UE de performantă şi mediu înconjurător.

Compania operează o reţea de peste 13.300 km de conducte de transport gaze naturale, cu o capacitate totală de transport de 30 miliarde de mc. În calitate de operator de sistem şi de transport gaze naturale certificat conform celui de-al Treilea Pachet Energetic, din iulie 2010 Transgaz este membru ENTSOG.

Te-ar mai putea interesa și
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei obţinute, după Franţa, şi pe primul loc ca suprafaţă cultivată....
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. ...
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...