Transgaz va investi 3,5 milioane euro într-o magistrală de transport al gazelor de 36 de kilometri

Compania Transgaz va investi aproximativ 3,5 milioane euro într-o magistrală de transport gaze în judeţul Prahova, pe Valea Slănicului, care va avea o lungime de 36 de kilometri şi va asigura alimentarea cu gaz a nouă localităţi, a anunţat, miercuri, Consiliul Judeţean (CJ) Prahova.
Economica.net - mie, 08 ian. 2014, 15:34
Transgaz va investi 3,5 milioane euro într-o magistrală de transport al gazelor de 36 de kilometri

Potrivit unui comunicat al CJ Prahova, în cadrul unei întâlniri care a avut loc miercuri la sediul instituţiei şi la care au participat reprezentanţi ai CJ, autorităţi locale din Prahova, dar şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Transgaz, Ion Sterian, şi secretarul de stat din Ministerul Energiei Mihai Albulescu s-a stabilit dezvoltarea unei conducte magistrale de transport gaze naturale pe ruta Ploieşti – Plopeni – Slănic.

Conform sursei citate, magistrala de transport gaze urmează a fi realizată de către compania Transgaz, care va investi din fonduri proprii aproximativ 3,5 milioane de euro în acest gazoduct.

Prepedintele Consiliului Judeşean Prahova, Mircea Cosma, a declarat corespondentului MEDIAFAX că respectiva magistrală va avea o lungime de 36 de kilometri şi va asigura alimentarea cu gaze a unui număr de nouă localităţi, iar Transgaz va investi în conducta magistrală, urmând ca autorităţile locale, împreună cu distribuitorul de gaze care va câştiga licitaţia pentru alimentarea zonei, să dezvolte reţeaua de distribuţie în interiorul celor nouă localităţi.

Mircea Cosma a spus că proiectul pentru dezvoltarea unei reţele de alimentare cu gaze naturale pe Valea Slănicului datează încă din anul 2003, dar că acest proiect nu s-a putut dezvolta din cauză că în zonă nu există sursă de gaze, motiv pentru care trebuie adusă magistrala de la Buda, din apropiere de Ploieşti.

Potrivit şefului CJ Prahova, prin dezvoltarea acestui proiect se urmăreşte nu doar alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor de pe Valea Slănicului, ci şi dezvoltarea turismului în zonă, în condiţiile în care oraşul Slănic este cunoscut pentru salina care are proprietăţi curative şi potenţial de dezvoltare turistică.

În plus, Mircea Cosma a precizat că, prin construirea acestei magistrale de gaze, se creează o „buclă de înaltă presiune”, conducta putând fi legată de magistrala care asigură alimentarea cu gaze naturale până în oraşul Vălenii de Munte, oraş care atunci când temperaturile sunt foarte scăzute rămâne fără alimentare cu gaze naturale din cauză că acolo este capătul de conductă iar gazele nu mai ajung până în acea zonă ca urmare a consumului mare de pe reţea.

„Prin construirea acestei magistrale se creează şi premizele pentru dezvoltarea unei reţele de gaze în nordul judeţului, în zona Cheia – Măneciu”, a mai spus Cosma.

Potrivit datelor furnizate de preşedintele CJ Prahova, în prezent 59 din cele 104 localităţi ale judeţului sunt alimentate cu gaze naturale, în aceste localităţi trăind 64% din populaţia judeţului. Mircea Cosma a mai spus că în anul 2000 doar 28 de localităţi din Prahova erau conectate la o reţea de alimentare cu gaze naturale şi că există premisele ca până în 2016 numărul localităţilor din judeţ care să fie alimentate cu gaze naturale să ajungă la 71.

Şeful CJ Prahova a mai spus că, prin introducerea de gaze naturale în localităţi, se creează premisele dezvoltării IMM-urilor, Cosma spunând că există zone în care oameni de afaceri doresc să investească, dar unde investiţiile nu se pot dezvolta pentru că nu există sursă de alimentare cu gaze. O astfel de localitate este comuna Balta Doamnei, situată într-o zonă cunoscută pentru producţia foarte mare de legume, unde un investitor şi-a propus să deschidă o fabrică de conserve, dar aşteaptă ca localitatea să fie conectată la reţeaua de gaze naturale.

Te-ar mai putea interesa și
Plătiți-vă facturile! Guvernul a dat liber le deconectarea clienților rău-platnici de gaze și energie electrică
Plătiți-vă facturile! Guvernul a dat liber le deconectarea clienților rău-platnici de gaze și energie electrică
Guvernul a abrogat, în ședința de azi, prevederea conform căreia în stare de alertă distribuitorii de gaze și energie electrică nu pot deconecta clienții care nu-și plătesc facturile....
România donează vaccinuri anti-COVID-19 către: Tunisia, Egipt, Albania și Vietnam
România donează vaccinuri anti-COVID-19 către: Tunisia, Egipt, Albania și Vietnam
Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, o hotărâre pentru a dona vaccin anti-COVID în mai multe ţări: Tunisia, Republica ...
Arafat: Cel mult 500 de persoane pot lua parte la acțiuni de protest. România va ajuta Grecia în lupta cu incendiile
Arafat: Cel mult 500 de persoane pot lua parte la acțiuni de protest. România va ajuta Grecia în lupta cu incendiile
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat joi că impunerea unui număr de maxim 500 ...
Moderna confirmă că vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de ea are o eficiență de 93% la șase luni după administrare
Moderna confirmă că vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de ea are o eficiență de 93% la șase luni după administrare
Compania americană Moderna a anunţat joi că vaccinul ei anti-COVID-19 are o eficienţă de aproximativ 93% la şase luni ...