1EUR = 4.8737 RON | Bucureşti -1 º

Companii

Transparenţă pe piaţa produselor de panificaţie: pe eticheta pâinii va trebui să apară producătorul, nu furnizorul

În circuitul legislativ există un proiect de act normativ care, odată aprobat, îi va obliga pe furnizori să treacă pe etichete numele producătorului. Măsura îi va viza în special pe distribuitorii de mărci private, marii retaileri, care nu erau obligați să spună cine produce pentru ei.

23 feb, 2018 | ECONOMICA.net

Un proiect de Lege inițiat de Guvern și aprobat de Senat la finele anului trecut ar putea schimba etichetele produselor de panificație, în special a celor comercializate sub brandurile proprii ale retailerilor. Conform ultimei variante a parlamentarilor ce va intra în plen spre dezbatere,"în structurile de vânzare cu amănuntul se afişează obligatoriu denumirea producătorului de pâine, denumirea produselor livrate şi preţul de vânzare cu amănuntul al acestora, exprimat în lei/kg şi lei/bucată”. Propunerea apare în Raportului elaborat de către Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților asupra proiectului de Lege pentru aprobarea OUG referitoare la stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței pe filiera cerealelor și a produselor procesate din cereale (modificarea OUG 81/2017 și 12/2006).

Conform legislației aflate acum în vigoare (OUG 12/2006) "în structurile de vânzare cu amănuntul se afișează obligatoriu denumirea furnizorului de pâine, denumirea produselor livrate și prețul de vânzare cu amănuntul al acestora, exprimat în lei/kg și lei/bucată.

Proiectul de act normativ stabilește însă și noi reguli pe piața cerealelor, cu scopul de a face tranzacțiile mult mai transparente și a diminua practicile comerciale neloiale. Mai exact, stipulează introducerea unor contracte cadru între producătorii de cereale și comercianți. 

"Vânzarea cerealelor de către producătorii agricoli persoane fizice sau juridice, pe piața internă sau la export, se realizează pe baza contractelor de vânzare, al căror model se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, la propunerea O.I.C.P.D.R., și a facturilor emise potrivit legii, iar în cazul persoanelor fizice care nu au obligația emiterii facturilor și desfășoară activități economice a
documentelor de valorificare reglementate de această lege", se menționează în proiectul de act normativ

"Prin actul normativ s-a urmărit îmbunătățirea organizării și funcționării pieței cerealelor prin instituirea unor măsuri de reglementare a filierei cerealelor și a produselor procesate din cereale.S-a constata că între producători și comercianți există contracte care diferă în ceea ce privește clauzele  și condițiile stabilite de aceștia, ceea ce impune adoptarea unui contract de vânzare/cumpărare cadru care să fie utilizat de toți producătorii agricoli", se arată în motivarea proiectului de act normativ.

Fac excepție vânzările de cereale prin comerțul cu amănuntul în zonele publice, precum și vânzările de cereale care au ca obiect tranzacționarea unei cantități de până la 5.000 kg, conform legii."

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO