Transportatori: Nu am ajuns la nicio concluzie cu ASF. Luni avem o altă întâlnire

Reprezentanţii transportatorilor nu au ajuns la o înţelegere cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), prima RCA pentru camioanele de peste 16 tone fiind peste nivelul convenit în septembrie, urmând ca luni să aibă loc o nouă întrevedere, a declarat, joi, pentru Agerpres, Vasile Ştefănescu, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).
Economica.net - joi, 13 oct. 2016, 19:54
Transportatori: Nu am ajuns la nicio concluzie cu ASF. Luni avem o altă întâlnire

Acesta a precizat că, în cazul în care nu se va ajunge la o înţelegere, pe 25 octombrie vor organiza o acţiune de protest.

‘Nu am ajuns la nicio concluzie în seara aceasta. Noi nu am fost de acord ieri (miercuri n.r) cu acea sumă la categoria peste 16 tone, de 7.960 de lei, pentru că este contrar a ceea ce am discutat la Guvern şi şi-a asumat-o vicepreşedintele ASF Mariu Vorniceanu în data de 14 septembrie, spunând că valoarea maximă va fi de aproximativ 6.200 de lei. Ieri, Mişu Negriţoiu (preşedintele ASF – n.r.) a venit cu o propunere de 8.900 de lei şi după discuţii a scăzut la 7.960 de lei. Realitatea trebuie să fie una singură, aceea care reiese şi din Raportul Milliman şi din Raportul ASF sectorul RCA din data de 31 august, adică uşor peste 6000 de lei. Am înţeles că va mai fi o întrevedere luni. Aşteptăm să vedem la ce oră ne va chema domnul Mişu Negriţoiu’, a spus Vasile Ştefănescu

Acesta a subliniat că la întrevederea de la ASF reprezentanţii instituţiei au prezentat date din care rezultă că în ultimii trei ani asiguratorii nu au avut pierderi pe sectorul RCA pentru persoane juridice, ci diferenţa dintre sumele încasate şi valoarea daunelor plătite este de 700 milioane de lei.

COTAR a dat publicităţii joi un comunicat de presă în care menţiona că respinge tariful de 7.960 de lei/an pentru poliţa auto obligatorie (RCA) în cazul autovehiculelor de peste 16 tone, propus de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în cadrul întâlnirii de miercuri.

Potrivit lui Ştefănescu, în cadrul întâlnirii din 12 octombrie cu conducerea ASF, s-a vorbit şi despre supraevaluarea costurilor de administrare pentru RCA, care sunt într-o totală disproporţie cu practică europeană, unde acestea sunt de aproximativ 25%.

‘În faţa argumentelor aduse de către transportatori, domnul Negriţoiu a început negocierea tarifului RCA, încercând din răsputeri să menţină o cotaţie cât mai ridicată a acestui produs de asigurare obligatoriu, adresând în final, propunerea de 7.960 lei, pentru autovehicule de peste 16 tone, clasa B0. Să agreezi la Guvern în data de 14 septembrie un tarif de referinţă la autovehiculele peste 16 tone de aproximativ 6.200 lei/an, comunicat atunci de către Vorniceanu Marius, vicepreşedinte ASF, şi să prezinţi la o lună distanţă un tarif 7.960 lei/an, în care pretinzi că profitul asiguratorului este de doar 1%, denotă faptul că noi românii sunt consideraţi doar nişte vaci de muls ale multinaţionalelor’, a subliniat preşedintele COTAR, în comunicat.

Confederaţia respinge categoric propunerea ASF cu privire la cotaţia de primă în sumă de 7.960 lei a unei poliţe RCA pentru un autovehicul de peste 16 tone şi reaminteşte faptul că prima de risc pentru această categorie reprezintă 2.011 lei (raport Milliman), iar diferenţa de 5.949 lei reprezintă costuri administrative şi profitul societăţilor de asigurări pentru produsul RCA.

În data de 15 septembrie, patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, FORT, APULUM şi APTE 2002 – au protestat în Piaţa Victoriei din Bucureşti, pe fondul nemulţumirilor generate de creşterea tarifelor RCA. Protestul s-a derulat concomitent şi în alte 20 de oraşe din ţară, cu un număr total de 100.000 de maşini.

În aceeaşi zi, COTAR anunţa că îşi suspendă acţiunea de protest din faţa Guvernului, considerând că obiectivele stabilite în cadrul consiliului director au fost îndeplinite.

Te-ar mai putea interesa și
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. Este cea mai spațioasă mașină din gama europeană Mazda și va......
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea ...
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...