Transportatorii ameninţă cu noi proteste dacă ASF fixează un preţ al RCA peste cel convenit în septembrie

Cele patru patronate ale transportatorilor rutieri care au organizat proteste în 15 septembrie ameninţă cu noi mişcări de stradă în cazul în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu respectă protocolul semnat la jumătatea lunii trecute şi să încarcă preţul poliţelor asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) cu cheltuieli administrative de 40%, scrie News.ro. Guvernul a dat dreptul ASF, prin Ordonanţă de Urgenţă, să fixeze preţuri maxime pentru poliţele RCA pentru o perioadă de şase luni.
Economica.net - mar, 11 oct. 2016, 13:34
Transportatorii ameninţă cu noi proteste dacă ASF fixează un preţ al RCA peste cel convenit în septembrie

Patronatele care au făcut anunţul sunt Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), Asociaţia Operatorilor de Transport Rutier Apulum şi Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE2002).

Cele patru patronate susţin că cheltuielile administrative ale firmelor de asigurare care vând RCA în România se situează între 17% şi 40%.

ASF a anunţat pe 15 septembrie, după întâlnirea cu reprezentanţii transportatorilor rutieri care au organizat protestele la nivel naţional, că urma să stabilească un tarif de referinţă pentru asigurările auto obligatorii RCA, estimând un nivel de 7.500 de lei pe an în cazul camioanelor de peste 16 tone.

Însă preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, a declarat săptămâna trecută, într-un interviu acordat Profit.ro, că ţinta de tarif RCA calculată iniţial în prezenţa asociaţiilor transportatorilor va fi modificată.

Cea mai importantă influenţă va veni dinspre reevaluarea cheltuielilor administrative suportate de firmele de asigurare.

Cele patru patronate resping, însă, orice modificare.

“Dacă ASF nu înţelege să asigure condiţiile minime obligatorii de informare, transparenţă şi corectitudine în calculul tarifelor RCA maximale (…), patronatele din transporturile rutiere avertizează că vor relua în cel mai scurt timp protestele la nivel naţional”, se arată în comunicatul transportatorilor.

Guvernul a aprobat, recent, la presiunile patronatelor din transportul rutier, o Ordonanţă de Urgenţă care impune îngheţarea preţurilor RCA pentru şase luni, prin fixarea unor preţuri maxime de către ASF.

Surse din piaţă au declarat, pentru News.ro, că mai multe companii prezente pe piaţa RCA aşteaptă să afle tarifele maxime stabilite de ASF pentru a decide dacă vor rămâne sau nu pe piaţa RCA.

”În funcţie de tarifele stabilite de ASF, firmele de asigurări vor decide dacă vor continua sau nu să mai vândă asigurări RCA”, au declarat, pentru News.ro, surse din piaţă.

În cazul în care tarifele maxime fixate de către ASF pe perioada îngheţării preţurilor vor fi considerate prea mici, companiile de asigurări vor fi dezinteresate să vândă poliţe, ceea ce ar putea genera probleme şoferilor cărora le expiră poliţele.

Piaţa RCA este zguduită de probleme, în condiţiile în care două companii de pe piaţă, Astra şi Carpatica Asig, au intrat în faliment, iar City Insurance şi Euroins se află în diverse proceduri speciale. Pe piaţa RCA au rămas acum doar opt jucători: Euroins, City Insurance, Allianz-Ţiriac, Generali, Asirom, Omniasig, Groupama şi Uniqa.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...