Transportatorii cer ASF să facă publice preţurile RCA rezultate în urma calculelor efectuate

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) se declară îngrijorată de faptul că Autoritatea de Supraveghere Financiară refuză să facă publice tarifele RCA, deşi aceştia şi-au asumat public că acestea vor fi transmise până în data de 5 octombrie 2016, potrivit unui comunicat al patronatului.
Economica.net - lun, 10 oct. 2016, 17:01
Transportatorii cer ASF să facă publice preţurile RCA rezultate în urma calculelor efectuate

‘Îi amintim domnului Mişu Negriţoiu faptul că valoarea unui om este dată de valoarea cuvântului său! Somăm public ASF-ul să transmită preţurile poliţelor RCA rezultate în urma calculelor efectuate. Aceste calcule ale tarifelor RCA trebuie făcute publice înainte de a fi transmise spre ‘îngheţare’ către Consiliul Concurenţei’, a declarat Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR.

Transportatorii atrag atenţia că orice formulă care generează valori peste pragul comunicat de COTAR şi agreat la Guvern în data de 14 septembrie este absolut inacceptabilă.

‘Transportatorii nu susţin formulele ‘seci’ calculate de către tovarăşii de la ASF şi care, în realitate, sunt construite pentru a majora profitul firmelor de asigurări ce operează în piaţa din România şi, totodată, pentru a plasa responsabilitatea rezultatelor pe o formulă matematică, construită a genera valori care avantajează multinaţionalele din asigurări. ASF nu face publice calculele generate de acele formule pentru a fugi de responsabilitatea rezultatelor, întinzând o mare capcană Consiliului Concurenţei, care va fi instituţia ce va trebui să îşi asume comunicarea acelor rezultate’, se afirmă în comunicat.

Potrivit COTAR, preţurile poliţelor RCA nu au scăzut în ultima lună, iar mulţi transportatori au scos autovehiculele din circulaţie şi aşteaptă noile preţuri ale poliţelor RCA, pentru a putea achiziţiona aceste produse obligatorii la ‘preţuri decente’.

‘Analizând rapoartele ASF, observăm următoarele: produsul RCA a avut în ultimul an cea mai mare creştere dintre toate produsele comercializate în România, acesta fiind şi obligatoriu; în ultimul an daunele au scăzut (cu 3%), în timp ce preţul poliţei RCA a cunoscut cele mai mari creşteri din istorie, transportatorii ajungând să plătească poliţe majorate cu peste 300%. În ultimii 5 ani, piaţa de asigurări din România a înregistrat o creştere a încasărilor de 100%, în timp ce valoarea daunelor a crescut cu 38%’, se precizează în comunicat.

De asemenea, COTAR menţionează faptul că, în ultimii doi ani, gradul de asigurare a parcului auto naţional din România este în continuă scădere (aproximativ 72%), cauzat în primul rând de puterea scăzută de cumpărare a unui produs obligatoriu care a ajuns exorbitant de scump.

COTAR mai precizează că la fiecare 100 de lei încasaţi de asiguratori de la persoanele juridice care folosesc autoutilitare aceştia au achitat daune de 24,34 lei (raport Milliman), diferenţa de 75,66 de lei reprezentând cheltuieli administrative şi profitul societăţilor de asigurări.

În context, COTAR precizează că, în UE, cheltuielile administrative şi profitul societăţilor de asigurări nu depăşesc 35% din valoarea poliţei RCA.

‘Într-o piaţă de asigurări nesupravegheată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, costurile administrative şi profitul societăţilor de asigurări care operează în România ajung şi la 90%, exemplul fiind dat de clasa de autobuze, pentru care, la fiecare 100 de lei încasaţi, asiguratorii achită daune de 10,74 lei! Observăm faptul că, după acţiunile de protest, atât Parlamentul României, cât şi Autoritatea de Supraveghere Financiară, au revenit la vechile metehne, adică la vechile aranjamente pentru care ‘emanaţiile politice’ au dorit să obţină acele funcţii ce generează acces la bani şi putere’, spun transportatorii.

Totodată, COTAR afirmă că nicio comisie din Parlament nu mai este interesată de reforma Consiliului ASF, principalul responsabil de haosul din piaţa de asigurări şi nici de modul în care această instituţie rezolvă problema preţurilor RCA.

‘Ne-am săturat de anumiţi ‘domni’ din Parlament ale căror acţiuni sunt orientate strict spre interesul lor politic şi personal. La momentul potrivit, vom discuta explicit şi despre partidul care l-a propus şi care îl susţine pe Mişu Negriţoiu la şefia ASF, pentru ca 6 milioane de cetăţeni cu drept de vot şi abuzaţi de ASF să înţeleagă de ce plătesc un RCA din ce în ce mai scump şi care nu despăgubeşte în caz de daună’, a precizat Vasile Ştefănescu.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...