Transportatorii rutieri din România şi alte state UE solicită amânarea Pachetului Mobilitate 1 pentru următorul PE

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) şi asociaţiile similare din Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi Ungaria au semnat şi transmis o scrisoare comună preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, dar şi preşedinţilor celor opt grupuri parlamentare din PE, prin care solicită ca Pachetul Mobilitate 1 să fie lăsat pentru următoarea legislatură parlamentară europeană.
Economica.net - vin, 01 feb. 2019, 19:03
Transportatorii rutieri din România şi alte state UE solicită amânarea Pachetului Mobilitate 1 pentru următorul PE

Potrivit unui comunicat al UNTRR, cele şapte asociaţii fac apel la aceştia să acorde atenţie cazului transportatorilor rutieri din statele periferice şi din alte state membre ale UE, în luarea deciziei în cadrul următoarei Conferinţe a Preşedinţilor cu privire la Pachetul Mobilitate 1, care ar afecta toţi transportatorii rutieri în mod disproporţionat negativ.

„Asociaţiile transportatorilor rutieri semnatare ale scrisorii comune nu pot accepta propuneri care nu au nicio legătură cu o abordare care trebuie să fie echitabilă, echilibrată şi bazată pe dovezi. Dezbaterile actuale se îndreaptă într-o direcţie politizată, populistă şi chiar radicală, înaintea alegerilor europene, fără a face o evaluare a impactului măsurilor propuse asupra industriilor, consumatorilor şi statelor membre ale UE. Protestăm împotriva acestor propuneri deoarece sunt discriminatorii, ridicând bariere în transportul rutier cu efecte semnificative, provocând o mare povară administrativă, organizaţională şi financiară, precum şi fragmentarea pieţei europene a serviciilor de transport. Propunerile nu vor atinge obiectivele declarate, ci doar vor afecta performanţa transportului rutier şi vor determina costuri extrem de mari de respectare a normelor, precum şi distorsionarea competitivităţii şi excluderea de pe piaţa UE”, se arată în document.

Mai mult, conform UNTRR, transportatorii din UE care lucrează într-o concurenţă strânsă cu operatorii din ţări terţe ar fi cei mai afectaţi, având în vedere că Pachetul de Mobilitate 1 nu este aplicabil transportatorilor din afara UE.

„Măsurile protecţioniste, cum ar fi: aplicarea detaşării la transportul rutier internaţional cu toate cerinţele administrative însoţitoare; interzicerea odihnei săptămânale în vehicule fără o infrastructură de parcări adecvată; întoarcerea acasă obligatorie a camioanelor; piaţa supra-restricţionată la cabotaj – toate acestea sunt încălcări evidente ale libertăţilor fundamentale, ale Pieţei Unice şi ale politicii de mediu a UE. Asociaţiile subsemnate au aşteptat decizii echilibrate şi, totodată, fundamentate din punct de vedere economic, social şi ecologic. În absenţa acestora, anticipând daune importante, atât pentru conducătorii auto, cât şi pentru operatorii de transport rutier, facem apel la Conferinţa Preşedinţilor să lase Pachetul de Mobilitate 1 pentru următorul Parlament European”, afirmă transportatorii.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizaţie profesională şi patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează şi apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise – operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.

Te-ar mai putea interesa și
PMB vrea să cumpere autobuze electrice de 620.000 de euro, fără TVA, pe bucată
PMB vrea să cumpere autobuze electrice de 620.000 de euro, fără TVA, pe bucată
Primăria Capitalei ar urma să crească preţul estimativ al unui autobuz electric de la 480.000 de euro, fără TVA, la 620.295 de euro, fără TVA, conform unor proiecte de hotărâre care......
Braiconf a cumpărat două foste platforme din Brăila unde vrea să construiască noua fabrică
Braiconf a cumpărat două foste platforme din Brăila unde vrea să construiască noua fabrică
Braiconf a cumpărat cu 2,5 milioane de lei terenurile fostelor platforme Comat SA și Remat SA din Brăila, unde intenționează ...
Israelul amână sosirea turiştilor în plină creştere a numărului de cazuri
Israelul amână sosirea turiştilor în plină creştere a numărului de cazuri
 Israelul a anunţat miercuri că amână redeschiderea teritoriului său pentru turişti şi pregăteşte pentru noi măsuri ...
Contrabanda cu ţigarete a depăşit 10% în mai 2021, cel mai mare nivel de la debutul pandemiei
Contrabanda cu ţigarete a depăşit 10% în mai 2021, cel mai mare nivel de la debutul pandemiei
Piaţa neagră a ţigaretelor s-a situat în mai 2021 la 10,2% din totalul consumului, în creştere cu 0,3 puncte procentuale ...