1EUR = 4.8375 RON | Bucureşti 37 º

Extern

Transportatorii rutieri străini contestă salariul minim german la Curtea Constituţională

Mai multe societăţi de transport rutier din Austria, Polonia şi Ungaria au depus o plângere la Curtea Constituţională a Germaniei faţă de o nouă lege conform căreia şoferii străini de camioane trebuie să fie plătiţi cu salariul minim pe economie din Germania pentru orele petrecute pe drumurile din această ţară, transmite AFP.

11 mar, 2015 | Agerpres

Plângerea a fost depusă marţi, a precizat un purtător de cuvânt al Curţii, cu sediul la Karlsruhe, şi se referă la aplicarea prevederilor salariului minim în sectorul de transport transfrontalier, precum şi la obligativitatea completării documentelor administrative asociate.

Germania practică de la 1 ianuarie un salariu minim universal de 8,50 euro brut pe oră. Aceasta este singura ţară europeană care nu acordă excepţii pentru salariaţii în tranzit, respectiv şoferii profesionişti care nu petrec decât câteva ore pe teritoriul german. În urma contestaţiile exprimate de transportatorii rutieri din ţările vecine, Uniunea Europeană a demarat o procedură pentru a verifica dacă legea germană este conformă cu dreptul european, în condiţiile în care în celelalte ţări care practică un salariu minim pe economie sectorul transportul rutier este scutit.

În aşteptarea deciziei Bruxellesului, ministrul german al Muncii, Andrea Nahles, a decis la finele lunii ianuarie să suspende, provizoriu, aplicarea salariului minim pentru transportatorii în tranzit, adică cei care doar trec prin Germania în drum spre destinaţia finală, însă nu încarcă şi nici nu descarcă marfă în Germania. Însă, în cazul transportatorilor care fac o livrare sau au ca destinaţie Germania, aceştia trebui să fie plătiţi cu 8,50 euro pe oră, adică de patru ori mai mult decât salariul normal al unui şofer polonez, de exemplu, în perioada în care se află pe teritoriul Germaniei, acest lucru fiind contestat de companiile care au depus plângerea la Curtea Constituţională a Germaniei.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO