Transportatorii rutieri susţin că Guvernul intenţionează să modifice legea RCA prin Ordonanţă de Urgenţă

Guvernul intenţionează să modifice prin Ordonanţă de Urgenţă legislaţia privind asigurările obligatorii de răspundere civilă auto (RCA), pentru a aplica mai repede anumite prevederi din proiectul noii legi RCA, aflată în dezbatere în Parlament, susţine Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), într-un comunicat transmis vineri presei.
Economica.net - vin, 02 sept. 2016, 08:06
Transportatorii rutieri susţin că Guvernul intenţionează să modifice legea RCA prin Ordonanţă de Urgenţă

Reprezentanţii mai multor asociaţii ale transportatorilor au discuta în ultimele luni cu reprezentanţii Guvernului despre situaţia pieţei RCA şi au cerut îngheţarea preţurilor.

„Din informaţiile noastre, Guvernul României are în intenţie să dea OUG pentru modificarea legii RCA şi înţelegem că s-au păstrat în conţinut şi propunerile făcute de patronate. Dacă informaţiile noastre sunt corecte, conform celor discutate în data de 3 august, Executivul ar trebui să-şi declare public intenţiile, după ce a intrat în posesia ultimului raport al ASF”, a precizat COTAR.

Reprezentanţii transportatorilor solicită Guvernului „să facă uz de legea 21/1996 art. 4 privind intervenţia Guvernului în împrejurări excepţionale”, pe motiv că întreaga industrie de transport din România trece printr-o „perioadă cu totul excepţională şi dramatică, de prăbuşire, din cauza creşterii nejustificate a costurilor poliţei RCA, cu sprijinul ASF”.

De asemenea, transportatorii cer din nou adoptarea prin Ordonanţă de Urgenţă a proiectului noii legi a RCA, aflat în dezbatere la Senat, în Comisia de Buget-Finaţe, pentru a intra imediat în aplicare.

Nemulţumiţi de deciziile autorităţilor de până acum, transportatorii din România pregătesc un protest la nivel naţional în 15 septembrie, din cauza creşterii accentuate a tarifelor RCA. În plus, vor fi organizate şi alte tipuri de proteste.

„COTAR a depus cerere de miting pentru data de 15 septembrie în toate oraşele reşedinţă de judeţ. Protestul va începe simultan, atât în Bucureşti, cât şi în celelalte oraşe, începând cu ora 9:00 AM. În acestă perioadă, în afara celor anunţate, respectiv în fiecare luni pe liniile de centură, pe drumurile de trafic greu, în fiecare luni între orele 10-12 circulăm cu viteză redusă”, a precizat confederaţia.

Totuşi, transportatorii din COTAR susţin că se delimitează de orice formă de protest spontan.

Principala nemlţumire a transportatorilor rămâne scumpirea puternică a poliţelor RCA, mai ales pentru camioane.

Un raport publicat joi de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care supraveghează şi piaţa asigurărilor, arată că preţul mediu al unei poliţe RCA pentru camioanele cu masa mai mare de 16 tone a fost în iulie de 10.704 lei, cu 121% peste nivelul înregistrat în al doilea trimestru din 2015, de 4.843 lei.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...