Transportul feroviar de mărfuri a crescut cu 18,1%, în primele 9 luni din 2021, ca volum. Cel rutier a urcat cu 15,4% – date INS

Volumul de mărfuri transportate rutier a înregistrat, în primele nouă luni din 2021, o creştere cu 15,4% comparativ cu perioada similară a anului anterior, în timp ce transportul feroviar a avut un avans de 18,1%, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.
AGERPRES - lun, 03 ian. 2022, 12:27
Transportul feroviar de mărfuri a crescut cu 18,1%, în primele 9 luni din 2021, ca volum. Cel rutier a urcat cu 15,4% - date INS

Din totalul de 223,062 milioane de tone de mărfuri transportate rutier, 81,9% au fost înregistrate în transport naţional, care a marcat o creştere cu 16,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Parcursul mărfurilor a crescut cu 11,3%, în transportul naţional înregistrându-se o majorare cu 15,6%, scrie Agerpres.

În transportul feroviar, volumul mărfurilor a înregistrat creştere cu 18,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, datorată evoluţiilor pozitive ale tuturor componentelor. Au fost transportate 43,031 milioane tone mărfuri, din care 81,9% în transport naţional. Parcursul tarifar al mărfurilor s-a majorat cu 14,8%, transportul internaţional înregistrând cea mai însemnată creştere dintre componente, respectiv cu 31,9%.

În transportul maritim au fost înregistrate 39,876 milioane tone în transport internaţional, în creştere cu 13,3% faţă de perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2020.

Mărfurile transportate pe căi navigabile interioare au totalizat 24,013 milioane tone, din care 49,4% în transport naţional. Volumul mărfurilor transportate a înregistrat un avans de 5,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în timp ce parcursul mărfurilor a crescut cu 1,5%.

Transportul prin conducte petroliere magistrale a înregistrat 4,913 milioane tone mărfuri transportate, în creştere cu 3% faţă de primele nouă luni din 2020, în timp ce parcursul mărfurilor a totalizat 858 milioane tone-km (plus 9,1%).

În transportul aerian, volumul mărfurilor transportate a înregistrat un total de 29.000 tone, în scădere cu 2,8%.

În perioada menţionată, în transportul rutier naţional, 64,6% din volumul mărfurilor a fost transportat pe distanţe între 1-49 km, 19,4% pe distanţe cuprinse între 50-149 km şi 12,9% pe distanţe cuprinse între 150-499 km. Diviziunile de mărfuri cu cele mai mari ponderi în totalul mărfurilor transportate au fost: minereuri metalifere şi alte produse de minerit şi exploatare de carieră; turbă; uraniu şi thoriu (30,2%) şi alte produse minerale nemetalice (20,1%).

Diviziunile care au deţinut cele mai mari ponderi în total parcurs au fost: mărfuri grupate (un amestec de tipuri de mărfuri transportate împreună) -28,8% şi produse alimentare, băuturi şi tutun – 17,2%.

În transportul feroviar, ponderi semnificative în totalul mărfurilor transportate au fost înregistrate pentru diviziunile: cocs, produse rafinate din petrol (23,4%) şi cărbune şi lignit; ţiţei şi gaze naturale (18,9%). În ceea ce priveşte parcursul mărfurilor, 29,5% din total este reprezentat de diviziunea cocs, produse rafinate din petrol şi 20% produse agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit.

Ponderile cele mai importante în transportul maritim au fost deţinute de diviziunile produse agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit (37,2%) şi cărbune şi lignit; ţiţei şi gaze naturale (17,2%), iar în cel pe căi navigabile interioare de diviziunile minereuri metalifere şi alte produse de minerit şi exploatare de carieră; turbă; uraniu şi thoriu (37,8%) şi produse agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit (33,4%).

Mărfurile transportate în cont propriu au reprezentat, în transportul rutier, în perioada ianuarie-septembrie 2021, 55,9% din total, iar în ceea ce priveşte destinaţia, 18,1% din total mărfuri au fost înregistrate în transport internaţional. Din totalul mărfurilor în transport rutier internaţional, respectiv 40,339 milioane tone, transportul între state terţe a reprezentat 47%, cabotajul 22,9% şi mărfurile încărcate 17,2%.

În transportul rutier internaţional de mărfuri, 92,7% din totalul mărfurilor descărcate au provenit din state membre ale Uniunii Europene şi 95,6% din totalul mărfurilor încărcate au avut ca destinaţie state membre UE. Cele mai mari cantităţi de mărfuri au provenit din Germania (20,7%), Ungaria (17,3%) şi Italia (11,0%), iar în ceea ce priveşte încărcările 18,6% din volumul mărfurilor au avut ca destinaţie Germania, 16% Italia şi 15,1% Ungaria.

 

Te-ar mai putea interesa și
Moscova susține că a distrus un important transport occidental de arme destinat Ucrainei
Moscova susține că a distrus un important transport occidental de arme destinat Ucrainei
Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că forţele sale au distrus un important transport de arme furnizate de Occident în nord-vestul Ucrainei, informează France Presse, relatează......
Drulă și-a anunțat candidatura la președinția USR
Drulă și-a anunțat candidatura la președinția USR
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, şi-a anunţat, sâmbătă, candidatura la conducerea formaţiunii, afirmând ...
Proprietarii celui mai nou hotel de pe litoral se așteaptă la un grad de ocupare de 80-90%. Cât costă o cameră în plin sezon
Proprietarii celui mai nou hotel de pe litoral se așteaptă la un grad de ocupare de 80-90%. Cât costă o cameră în plin ...
Bacolux Hotels a investit 7 milioane de euro în fostul Hotel Hefaistos din Eforie Nord, care se va numi Bacolux Koralia. ...
Reacție la acuzele lui Nicușor Dan. Prefectura București susține că niciodată Toni Greblă nu a declarat că refuză să atace în instanță autorizațiile de construcție ilegale de pe Kiseleff
Reacție la acuzele lui Nicușor Dan. Prefectura București susține că niciodată Toni Greblă nu a declarat că refuză ...
Instituţia Prefectului Bucureşti i-a transmis, sâmbătă, primarului general Nicuşor Dan că nu a susţinut "cu niciun ...