Transporturile alocă venituri totale de 7,17 milioane lei pentru activitatea de privatizare, în 2015

Ministerul Transporturilor a prevăzut, în bugetul de venituri şi cheltuieli privind activitatea de privatizare pe anul 2015, venituri totale de 7,17 milioane lei, în condiţiile în care printre obiectivele ministerului pentru acest an sunt prevăzute planuri ca pregătirea pentru privatizare a companiei TAROM şi reluarea procesului de privatizare a CFR Marfă, prin vânzarea unui pachet majoritar de acţiuni.
Economica.net - vin, 24 iul. 2015, 08:42
Transporturile alocă venituri totale de 7,17 milioane lei pentru activitatea de privatizare, în 2015

‘În Programul de privatizare al Ministerului Transporturilor pe anul 2015 au fost incluse unele obiective care vizează continuarea/reluarea procesului de privatizare prin vânzare de acţiuni la unele societăţi comerciale, fără însă ca finalizarea acestora să se realizeze până la sfârşitul anului 2015’, se menţionează în Nota de fundamentare a proiectului de act normativ pentru aprobarea bugetului propriu de venituri şi cheltuieli al Ministerului Transporturilor privind activitatea de privatizare pe anul 2015.

Potrivit documentului, Ministerul Transporturilor are ca obiectiv ‘pregătirea pentru privatizare a Companiei Naţionale de Transporturi Aeriene Române TAROM – SA’ şi ‘reluarea procesului de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă ‘CFR Marfă’ SA prin vânzarea unui pachet majoritar de acţiuni’, scrie Agerpres.

Ministerul Transporturilor a estimat, în bugetul de venituri şi cheltuieli privind activitatea de privatizare pe anul 2015, o valoare de 3.692.232 lei, care ‘are în vedere asigurarea fondurilor necesare pentru plata serviciilor de consultanţă pentru privatizare în cazul CFR Marfă’. Totodată, s-a estimat o valoare de 200.000 lei privind ‘necesitatea efectuării publicităţii prevăzută de legislaţia în vigoare, în cadrul procesului de selecţie a consultantului pentru privatizarea CFR Marfă’. De asemenea, suma de 1,5 milioane lei a fost estimată pentru ‘asigurarea fondurilor necesare pentru plata serviciilor de evaluare în cadrul procesului de privatizare a CFR Marfă’.

Conform sursei citate, capitolul bugetar vizează sume ce pot fi încasate de Ministerul Transportului prin vânzarea dosarelor de prezentare în cadrul proceselor de privatizare, a caietelor de sarcini pentru licitaţiile de selecţie a consultanţilor, taxe de participare la licitaţii etc. ‘S-a estimat pentru 2015, într-o abordare prudentă, o valoare de 10.000 lei posibil de încasat în procesul de organizare a selecţiei consultantului pentru privatizarea CFR Marfă’, se arată în Nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

La capitolul ‘Informaţii privind transferul către bugetul de stat – dividende’ s-a estimat pentru 2015, ‘într-o abordare optimistă’, o valoare de 90.000.000 lei. În ceea ce priveşte bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2014, la acest capitol, s-a prevăzut prevăzut suma de 60.000.000 lei, însă la 31 decembrie 2014 s-a realizat suma de 33.621.319 lei (56%).

Totodată, la capitolul ‘Informaţii privind transferul către bugetul de stat – dobânzi’, s-a estimat pentru 2015, într-o abordare pesimistă, o valoare de 1.000 lei. Pentru 2014 s-a prevăzut, la acelaşi capitol, suma de 10.000 lei, iar la 31 decembrie 2014 a fost realizată suma de 13.180 lei (132%).

‘Adoptarea proiectului propus creează condiţiile necesare asigurării surselor de finanţare a cheltuielilor aferente activităţii de privatizare a ministerului, pentru anul 2015 (…) Proiectul de hotărâre a Guvernului a fost întocmit având în vedere măsurile ce decurg din calitatea statului de acţionar, în domeniul administrării, restructurării, privatizării şi, după caz, lichidării societăţilor/companiilor naţionale şi societăţilor comerciale aflate sub autoritatea Ministerului Transporturilor, şi a filialelor acestora, prevăzute a fi realizate de Ministerul Transporturilor în anul 2015’, se precizează în document.

Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea bugetului propriu de venituri şi cheltuieli al Ministerului Transporturilor privind activitatea de privatizare pe anul 2015 a fost lansat spre consultare publică în 21 iulie 2015, iar data limită pentru primirea de propuneri/observaţii este 31 iulie 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...