Tranzacție de 600 de hectare pe piața terenurilor arabile. Investitorii danezi FirstFarms își optimizează portofoliul

FirstFarms, grupul de societăți deținut de acționari danezi, a vândut 618 hectare de teren arabil din județul Timiș, dintr-un lot de aproximativ 1.700 de hectare care vor fi vândute ulterior. Terenul, care a performat sub așteptări, a fost tranzacționat pentru aproximativ 4,1 milioane de euro. Tranzacțiile din următoarele 12 luni ar urma să afecteze în sus profitul  EBIT al companiei cu 5,3 milioane de euro.
Alina Stanciu - lun, 12 oct. 2020, 14:55
Tranzacție de 600 de hectare pe piața terenurilor arabile. Investitorii danezi FirstFarms își optimizează portofoliul

Grupul FirstFarms/AS, unul dintre cei mai mari investitori străini pe piața terenurilor arabile din România, continuă să vândă în loturi terenul achiziționat anterior în Vestul României. Astăzi a semnat un acord final de vânzare (SPA) a 618 hectare de teren arabil,dintr-un total de 1.675 de hectare pentru care încheiase deja, în luna iulie, un acord de condiționare.

Prețul de vânzare așteptat pentru tot lotul de 1.600 de hectare este de 85 de milioane decoroane daneze (11,4 milione de euro). Tranzacția se va desfășura în tranșe, în următoarele 12 luni. Primela tranzacțtie finalizate s-a ridicat la valoare de 31 de milioane  de coroane daneze (4,1 milioane de euro)

“Prin această vânzare realizăm un profit semnificativ și satisfăcător, având în vedere dezvoltarea terenului din vestul României.Terenurile FirstFarms sunt în conturile noastre înregistrate la prețuri de cumpărare și nu la prețuri de piață. Prin urmare, numai prin vânzarea terenului se realizează creșterea valorii acumulate a terenului”, a declarant Anders H. Nørgaard, CEO-ul companiei, într-un comunicat.

Compania a cumpărat terenul pe care a început să-l vândă în 2020 pe loturi în peripada 2007-2008 și la exploatat în ultimii 5 ani, iar profitul EBIT estimat în urma vânzării se cifrează la 40 de milioane de coroane daneze (aproximativ 5,3 milioane de euro n.red).

La finele lui 2019, danezii aveau 9.200 de hectare de teren arabil în România pe care le-au cumpărat pentru 346 milioane de coroane și care au ajuns la o valoare de piață de 615 milioane de coroane. “Estimăm în mod regulat strategia funciară în departamente individuale și dacă terenul va fi exploatat sau vândut. Cifra de afaceri din vestul României reprezintă 5% din cifra de afaceri totală a FirstFarms. În departament, accentul a fost pus pe dezvoltarea portofoliului de terenuri, iar rezultatele operaționale nu au fost satisfăcătoare”, a explicat managerul motivul pentru care s-a decis vânzarea acestui teren.

FirstFarms avea în 2019 în România un business de 50,4 milioane de coroane (aproximativ 6,7 milioane de euro) prin exploatarea a aproximativ 7.600 de hectare, din care 1.400 de hectare sunt luate în arendă. Astfel, 15% din cifra de afaceri totală a grupului a fost generată de terenurile din România, FirstFarms operând și în Slovacia, Cehia și Ungaria. Cu un an în urmă, grupul a raportat pentru România un rulaj de 59,1 milioane de coroane daneze (7,9 milioane de eeuro).

În luna ianuarie a acestui an, grupul a anunțat  semnarea unei scrisori de intenție cu AIC/AS pentru achiziția a 2.400 de hectare.

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...