Tranzacții de 145 milioane de euro cu proiecte imobiliare în primul trimestru al anului – JLL

Volumul investițiilor imobiliare din primul trimestru 2020 pentru România este estimat la aproximativ 145 de milioane euro, o valoare peste 21% mai mare decât cea înregistrat în aceeași perioadă din 2019, când, pentru întregul an, volumul tranzacțiilor a ajuns la 683 milioane euro. Așteptările pentru primul trimestru au fost mult mai mari, deoarece ar fi trebuit să fie două tranzacții mari cu o valoare combinată de peste 400 de milioane euro încheiat în primul trimestru, inclusiv vânzarea portofoliului de birouri NEPI Rockcastle în România. Cu toate acestea, niciuna dintre acestea nu a fost închisă până la urmă, potrivit JLL.
Economica.net - vin, 05 iun. 2020, 07:19
Tranzacții de 145 milioane de euro cu proiecte imobiliare în primul trimestru al anului - JLL

Valoarea medie a tranzacției a scăzut cu aproape 40%, de la 23,6 milioane euro în trimestrul IV 2019 la circa 14,5 milioane de euro în primul trimestru 2020. București a găzduit 63% din volumul total al investițiilor în primul trimestru 2020, sau aproape 91,5 milioane de euro, datorită mai multor tranzacții cu birouri (în principal o participație de 50% în Renault Bucharest Connected, vândut de Elgan Group către Globalworth) și vânzarea Equest Logistic Park de către Forum Serdika către CTP.

Principalele tranzacții din T1 2020

50% din Renault Bucharest Connected         ˃35 mil euro Vânzător: Elgan Group Cumpărător: Globalworth
3 clădiri de birouri din Cluj-Napoca               30 mil. euro Vânzător: Hexagon  Cumpărător; Ideal Projects Services
Equest Logistic Park Bucharest                     30 mili. euro Vânzător: Forum Serdika Cumpărător: CTP
Astoria Office Building Bucharest                  8 mil. euro    Vânzător: Bluehouse Capital Cumpărător: N/A

În general, volumele de piață din primul trimestru au fost dominate de tranzacții de birouri (aproximativ 54%), în timp ce piața industrială a reprezentat aproape 31%, restul fiind de proprietăți mixte, hoteluri și proprietăți rezidențiale.

Cea mai mare tranzacție din primul trimestru

Cea mai mare tranzacție înregistrată în primul trimestru 2020 a fost achiziția pachetului de 50% din Renault Bucharest Connected, o proprietate de birouri cu o suprafață de 47.000 mp, de Globalworth, care a devenit, astfel, singurul proprietar al clădirii.

Sfârșitul primului trimestru din 2020 a marcat debutul urgenței medicale COVID-19 în Europa și România. Măsurile luate pentru a limita răspândirea virusului a cauzat incertitudine semnificativă cu un impact puternic asupra pieței investițiilor până în prezent, amânând multe dintre cele în curs de desfășurare. În acest moment, volumul total de investiții pentru 2020 nu poate fi estimat cu exactitate, din cauza situației medicale, fiind încă în vigoare multe restricții.

„Măsurile de urgență au fost ridicate în România la jumătatea lunii mai, așa că ne așteptăm să înțelegem mai bine măsura impactului noului virus asupra economiei și a pieței imobiliare la sfârșitul celui de-al doilea trimestru”, spun reprezentanții JLL.

Atât randamentele prime, cât și cele de vânzare cu amănuntul la sfârșitul primului trimestru au rămas la 7,00%, în timp ce randamentul industrial primar a fost de 8,00%. Impactul urgenței medicale atât în România, cât și în restul Europei asupra randamentelor, dacă este cazul, va fi probabil observat în timpul celui de-al doilea trimestru al anului. 

Te-ar mai putea interesa și
Război total între asigurători și transportatori. Se acuză reciproc de înșelăciune și minciună
Război total între asigurători și transportatori. Se acuză reciproc de înșelăciune și minciună
Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a ieșit luni după-amiază la atac și a răspuns acuzelor formulate de dimineață de Confederația...
CONAF se extinde în Transilvania
CONAF se extinde în Transilvania
Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) se extinde în Transilvania, lansând sucursala de la Cluj, ...
Lufthansa vine la Iași cu zboruri spre Frankfurt
Lufthansa vine la Iași cu zboruri spre Frankfurt
Lufthansa, cel mai mare transportator aerian din Europa, îşi diversifică reţeaua de zboruri şi intră pe aeroportul ...
Cîţu: Salariile cu mai mari cu 70% decât în sectorul privat trebuie justificate
Cîţu: Salariile cu mai mari cu 70% decât în sectorul privat trebuie justificate
Premierul Florin Cîţu a declarat, luni, în plenul Parlamentului, că veniturile în sectorul bugetar trebuie să fie direct ...