Județul din România care a devenit un punct fierbinte pe piața imobiliară. Harta tranzacțiilor în 2023

2023 s-a încheiat cu un mic record pe segmentul tranzacțiilor cu apartamente: decembrie a fost luna în care s-au tranzacționat cele mai multe unități individuale din tot anul, peste 17.000. Spunem mic record pentru că cifrele din celelalte 11 luni arată tranzacții în scădere cu 10% pentru întreg anul. Iar această scădere vine după un 2022 în care s-au parafat cu 4% mai puține apartamente față de 2021.
Andrada Ghira - lun, 15 ian. 2024, 22:10
Județul din România care a devenit un punct fierbinte pe piața imobiliară. Harta tranzacțiilor în 2023

Numărul tranzacțiilor cu unități individuale la nivel național a scăzut anul trecut cu 10% față de 2022. Astfel, de la peste 175.000 de astfel de tranzacții, acestea s-au redus la peste 158.ooo, potrivit unei analize Economica.net pe baza datelor centralizate de la Agenția Națională pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

București rămâne cea mai mare piață imobiliară, cu aproape 48.600 de unități individuale tranzacționate în 2023. Dar, față de 2022, s-au parafat cu 16% mai puține tranzacții imobiliare. E o scădere destul de consistentă dacă luăm în calcul că în 2022 s-a înregistrat un număr record de tranzacții în Capitală: aproape 58.000.

„Noul Cluj”, unde prețurile la apartamente sunt mai mari decât în Capitală

A doua cea mai mare piață imobiliară a ajuns județul Brașov, a cărui poziție a început să se contureze încă de la începutul anului trecut. Aici, tranzacțiile cu unități individuale s-au redus cu doar 1% anul trecut.

În municipiul Brașov, prețurile cerute de proprietari și dezvoltatori au crescut în ultimii doi ani cu 20%, potrivit portalului Imobiliare.ro.

Un alt motiv pentru care Brașovul a ajuns aici se datorează și scăderilor din celelalte mari piețe, precum Timiș sau Cluj.

Spre exemplu, anul trecut, Timiș era a doua cea mai mare piață imobiliară în ceea ce privește tranzacțiile cu unități individuale și depășea la vremea respectivă județul Cluj. Dacă ne uităm la cifre, vedem o scădere cu 6% a tranzacțiilor din Cluj și cu 10% în Timiș în 2023.

Un top 10 al celor mai mari piețe imobiliare e similar cu cel din 2022, cu excepția ultimelor trei locuri. Hunedoara a ieșit din top și a făcut loc județului Mureș.

Harta tranzacțiilor cu unități individuale în 2023

Ne întoarcem acum privirea și spre celelalte județe. Cea mai mare scădere s-a înregistrat în Teleorman, acolo unde tranzacțiile s-au prăbușit cu 57%. Doar 166 tranzacții cu unități individuale s-au parafat în 2023. Și județul Olt a înregistrat o scădere de 46% a tranzacțiilor față de 2022, mai arată datele centralizate și analizate de Economica.net.

Alte scăderi importante s-au înregistrat în județele Ialomița (-37%), Gorj (-35%), Botoșani (-29%) și Buzău (20%).

Sunt și județe unde s-au vândut mai multe apartamente. Spre exemplu, cea mai mare creștere, cu 27%, s-a înregistrat în județul Alba. Plus 21% a fost și județul Călărași, Prahova cu o creștere cu 16%, Argeș cu 15% și Maramureș cu 14%.

În hărțile interactive de mai jos puteți vizualiza datele din 2023 și 2022.


Foto: Liviu Roman via Unsplash

Te-ar mai putea interesa și
Carl Al Khawand este noul Chief Financial Officer al Orange România
Carl Al Khawand este noul Chief Financial Officer al Orange România
Orange anunță numirea lui Carl Al Khawand în funcția de Chief Financial Officer (CFO) al Grupului Orange România, începând cu 1 iulie 2024. Acesta va prelua responsabilitățile Adelei......
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau turul piețelor din București
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau ...
Wizz Air a lansat WIZZ Experiences, un nou serviciu auxiliar, în parteneriat cu Coras, cel mai mare furnizor online de bilete ...
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare.
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Prim-ministrul Scoţiei, Humza Yousaf, a demisionat luni după ce nu a reuşit să obţină suficient sprijin pentru a supravieţui ...