Tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea au asigurat peste 90% din rulajul pieţei

Bursa de la Bucureşti a urmat linia burselor vest-europene şi a scăzut cu 0,35% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au rămas pe poziţii de aşteptare, iar tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat peste 90% din rulaj.
Economica.net - mar, 08 oct. 2013, 11:14
Tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea au asigurat peste 90% din rulajul pieţei

Piaţa locală a fluctuat nesemnificativ în primele minute de tranzacţionare, iar cu puţin înaintea orei 11:00 a intrat pe scădere uşoară, urmând linia burselor mature din Europa.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,55% în prima parte a zilei, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,24%.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 0,64%.

În acelaşi timp, indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,53%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 0,42% sub nivelul de luni.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Drepturile de alocare emise de Nuclearelectrica (SNN) în oferta pentru listare au scăzut cu 0,34%, la preţul de 11,57 lei. Cu aceste titluri au fost efectuate 171 de transferuri, în valoare cumulată de aproape 506.000 de lei (114.000 de euro).

Cotaţia este cu 3,3% peste preţul de 11,2 lei/acţiune la care au fost vândute titlurile pe tranşele investitorilor instituţionali (85% din ofertă) şi al marilor investitori de retail (5% din titlurile din ofertă).

Comparativ cu preţurile la care micii investitori de retail (10% din acţiunile din ofertă) au cumpărat acţiunile în ofertă, cotaţia drepturilor de alocare la bursă este mai mare cu 6,5% şi, respectiv, cu 12,3%. Micii investitori de retail au cumpărat acţiunile la preţuri de 10,304 lei (8% discount acordat pentru subscrierile din primele 3 zile ale ofertei) şi 10,864 lei (3% discount pentru subscrierile din a patra zi a ofertei).

Transferurile cu acţiuni realizate în prima parte a şedinţei de marţi au însumat 16,5 milioane lei (3,7 milioane euro), sumă de peste patru ori mai mare decât rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de aproape 4 milioane lei (900.000 de euro).

Mai mult de 90% din lichiditatea de marţi a fost asigurată de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea, de 15,3 milioane lei. Cea mai mare parte a rulajului acestor titluri a fost asigurată de două deal-uri de 11,5 milioane lei. Preţul acţiunilor FP a scăzut cu 1,06% şi a ajuns la 0,745 lei, îndepărtându-se în continuare de noul maxim istoric atins în primele minute de tranzacţionare de vineri, de 0,7805 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucuerşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,8%, investitorii aşteptând primele raportări financiare pe trimestrul al treilea din partea companiilor americane şi soluţionarea impasului politic de la Washington.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Kaufland deschide un nou magazin în sudul Bucureștiului
Kaufland deschide un nou magazin în sudul Bucureștiului
Kaufland inaugurează miercuri, 26 ianuarie, un nou magazin în sectorul 4 al Capitalei. Astfel, compania ajunge la o rețea ...
Toți ochii investitorilor se îndreaptă azi spre Statele Unite
Toți ochii investitorilor se îndreaptă azi spre Statele Unite
Indicele american S&P 500 a pierdut 8,1% în ianuarie (până azi la ora 11), după ce fusese luni, la minime, la -11,6% ...
Rafila: Va continua creşterea cazurilor COVID probabil săptămâna viitoare, după un nou ciclu
Rafila: Va continua creşterea cazurilor COVID probabil săptămâna viitoare, după un nou ciclu
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a apreciat miercuri că săptămâna viitoare va continua creşterea numărului ...