Tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea au asigurat peste 90% din rulajul pieţei

Bursa de la Bucureşti a urmat linia burselor vest-europene şi a scăzut cu 0,35% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au rămas pe poziţii de aşteptare, iar tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat peste 90% din rulaj.
Economica.net - mar, 08 oct. 2013, 11:14
Tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea au asigurat peste 90% din rulajul pieţei

Piaţa locală a fluctuat nesemnificativ în primele minute de tranzacţionare, iar cu puţin înaintea orei 11:00 a intrat pe scădere uşoară, urmând linia burselor mature din Europa.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,55% în prima parte a zilei, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,24%.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 0,64%.

În acelaşi timp, indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,53%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 0,42% sub nivelul de luni.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Drepturile de alocare emise de Nuclearelectrica (SNN) în oferta pentru listare au scăzut cu 0,34%, la preţul de 11,57 lei. Cu aceste titluri au fost efectuate 171 de transferuri, în valoare cumulată de aproape 506.000 de lei (114.000 de euro).

Cotaţia este cu 3,3% peste preţul de 11,2 lei/acţiune la care au fost vândute titlurile pe tranşele investitorilor instituţionali (85% din ofertă) şi al marilor investitori de retail (5% din titlurile din ofertă).

Comparativ cu preţurile la care micii investitori de retail (10% din acţiunile din ofertă) au cumpărat acţiunile în ofertă, cotaţia drepturilor de alocare la bursă este mai mare cu 6,5% şi, respectiv, cu 12,3%. Micii investitori de retail au cumpărat acţiunile la preţuri de 10,304 lei (8% discount acordat pentru subscrierile din primele 3 zile ale ofertei) şi 10,864 lei (3% discount pentru subscrierile din a patra zi a ofertei).

Transferurile cu acţiuni realizate în prima parte a şedinţei de marţi au însumat 16,5 milioane lei (3,7 milioane euro), sumă de peste patru ori mai mare decât rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de aproape 4 milioane lei (900.000 de euro).

Mai mult de 90% din lichiditatea de marţi a fost asigurată de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea, de 15,3 milioane lei. Cea mai mare parte a rulajului acestor titluri a fost asigurată de două deal-uri de 11,5 milioane lei. Preţul acţiunilor FP a scăzut cu 1,06% şi a ajuns la 0,745 lei, îndepărtându-se în continuare de noul maxim istoric atins în primele minute de tranzacţionare de vineri, de 0,7805 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucuerşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,8%, investitorii aşteptând primele raportări financiare pe trimestrul al treilea din partea companiilor americane şi soluţionarea impasului politic de la Washington.

Te-ar mai putea interesa și
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei obţinute, după Franţa, şi pe primul loc ca suprafaţă cultivată....
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. ...
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...