Tranzacţiile imobiliare în ECE au urcat cu 31% în 2013. România, pe locul 5 din 9 după volumul atras

Investiţiile în achiziţii de proprietăţi imobiliare în Europa Centrală şi de Est (ECE) au crescut anul trecut cu 31%, la peste 10 miliarde de euro, Polonia şi Rusia fiind principalii beneficiari, cu peste 80% din total, în timp ce România se află pe locul 5 din nouă pieţe analizate de CBRE.
Economica.net - mar, 14 ian. 2014, 10:33
Tranzacţiile imobiliare în ECE au urcat cu 31% în 2013. România, pe locul 5 din 9 după volumul atras

România a atras, potrivit companiei de consultanţă imobiliară CBRE, 229 milioane de euro, în creştere cu aproape 25% faţă de 2012.

În Rusia şi Polonia, „campionii” regiunii, investitorii au cumpărat proprietăţi comerciale (birouri, spaţii de retail, industriale) de 5,2 miliarde de euro (+40%), respectiv 2,97 miliarde de euro (+10%).

Una dintre cele mai bune evoluţii a avut-o însă Cehia, piaţă unde investiţiile au crescut cu aproape la 70%, de la 605 milioane de euro în 2012 la 1,015 miliarde de euro, avans favorizat de prognoza privind creşterea economică optimistă pentru 2014 şi de câteva tranzacţii de dimensiuni mari încheiate în 2013. Pe locul patru în clasament se află Slovacia, cu investiţii care au crescut spectaculos, de la 16 milioane de euro la 250 milioane de euro.

Alte pieţe analizate sunt Croaţia (67 milioane de euro, +56%), Ucraina (41 milioane de euro, -84%) şi Bulgaria (23 milioane de euro, +285%).

Autorii studiului, remarcă o creştere a activităţii investiţionale în ţările care au consemnat niveluri reduse în ultimii ani, în particular România şi Ungaria (225 milioane de euro, faţă de 121 milioane de euro în 2012).

„Anul 2013 s-a dovedit unul dintre cei mai activi pentru piaţa investiţiilor în proprietăţi comerciale din Europa Centrală şi de Est, de la începerea crizei financiare. Din perspectiva investitorilor, Polonia continuă să fie cea mai activă piaţă din regiune, fiind pe lista ţărilor ţintă pentru cei mai mulţi dintre aceştia”, apreciază reprezentanţii CBRE.

Mai mult, aceştia consideră că măsurile de austeritate adoptate în ultimii ani în regiune, dau o perspectivă mai bună pentru 2014. În acelaşi timp, ei atrag atenţia că anumite probleme politice pot cauza îngrijorări pentru investitori pe termen scurt în câteva pieţe „periferice”, dar menţionează că per ansamblu percepţia investitorilor este mai bună decât anii trecuţi.

Te-ar mai putea interesa și
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Echipa Zesh, condusă de sătmărean Marius Martocsan, a reușit să atragă până în acest moment fonduri în valoare de peste jumătate de milion de dolari în primele doua runde de finanțare,......
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată ...
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...