Trei comori ale arhitecturii din secolul XIX sunt scoase la vânzare cu 7,75 milioane de euro

Trei comori arhitectonice construite în secolul XIX, din București, Caransebeș și Arad sunt scoase la vânzare de Sotheby's International Realty cu 3,5, 3,2 și respectiv 1,05 milioane de euro zilele acestea. Toate cele trei clădiri au fost construite în jurul anului 1890 și reprezintă puncte de atracție ale arhitecturii din Transilvania și Muntenia de acum circa două secole.
Economica.net - sâm, 07 nov. 2020, 15:25
Trei comori ale arhitecturii din secolul XIX sunt scoase la vânzare cu 7,75 milioane de euro

Pavilionul Ofițerilor din Caransebeș

Situată în centrul orașului Caransebeș, clădirea cunoscută sub numele de Pavilionul Ofițerilor domină prin statură și prin arhitectura deosebita a fațadelor intreaga zonă a parcului Dragalina cu care se învecinează. Construită in 1884, clădirea a servit ca reședință pentru familiile ofițerilor „Regimentului de Graniță Maria Theresa” , punându-le la dispoziție atât apartamente pentru locuit cât și spatii comune cu funcțiuni sociale: restaurant, casino, sală de bal.

Dispusă în formă de trapez, clădirea este cu adevărat monumentală, are o suprafață construită mai mare de 6.500 mp, are deschidere la 3 străzi și o curte interioară mare. În stare foarte bună, clădirea a beneficiat de lucrări de renovare și consolidare în ultimii ani: s-au renovat integral fațadele, s-a recondiționat în întregime tâmplăria exterioara, s-au turnat planșee de beton la toate nivelurile, s-a consolidat fundația și structura de rezistență, s-au făcut reparații punctuale, interiorul clădirii fiind momentan „la rosu”.

Ținând cont de suprafața construita mare și de poziționare, clădirea ar putea primi în viitor o arie foarte variată de funcțiuni: ar putea deveni hotel, clădire publică, muzeu, unitate medicală sau de învățământ, sau clădire de birouri.

Imobilul, cu 2 etaje și mansardă are 2.120 mp de teren și 5.500 mp suprafață utilă și e evaluată la 3,5 milioane de euro.

Băile Simay

Construită în 1884, este cea dintâi baie publică cu aburi din Arad ce dispunea de cele mai moderne condiții ale vremurilor. Situată pe Strada Unirii, într-o zonă centrală intens circulată a Aradului sfârșitului de secol XIX, Băile Simay se vor bucura de o popularitate uriașă și vor lansa un trend ce se va întinde în toată zona centrală a orașului pana în perioada interbelică.

În curtea interioara a fost forata o fântână arteziană adâncă de 337 de metri care aproviziona apa pentru băi și pentru piscină, dar și gazul atât de necesar pentru încălzirea cazanelor, iluminarea și încălzirea clădirii. În anul 1902 a fost forată o a doua fântână din care se obținea apa la o temperatură de 28 grade Celsius, Băile putând oferi acum oaspeților săi o gamă largă de servicii: băi cu aburi, băi în piscină, băi cu apa minerală și băi cu nămol.

După 1948, Băile Publice Simay și-au schimbat denumirea în „Băile Comunale Sănătatea” continuând sa își păstreze multă vreme funcțiunea inițială și aprecierea arădenilor. Astăzi clădirea își păstrează farmecul de odinioară, dar nu și funcțiunea acelor vremuri.

Clădirea, de o mărime cu adevarat monumentală, este împărțită astăzi pe niveluri și pe zone, în mai multe funcțiuni distincte: parterul a funcționat pană de curând ca un club select și centru de evenimente, etajul este împărțit în apartamente , la subsol funcționează o salina însă cea mai mare parte a subsolului este momentan nefolosită, ca de altfel și mansarda.

Clădirea, cu 40 de camere și un teren de 2.379 mp este într-o stare bună, fațada este integral renovată în 2020, iar cea mai mare parte a clădirii, fiind funcțională, este de asemenea bine întreținută. Cu o istorie bogata, cu o arhitectura superba si cu o localizare perfectă în centrul Aradului, fostele Băi Simay pot fi transformate într-un hotel de referință al orașului sau pot lua în continuare o funcțiune mixtă, iar prețul solicitate este de 3,2 milioane euro.

Casa General Constantin D. Nicolescu, ultimul Șef al Casei Militare Regale

O casă splendidă construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, cu adevărat încărcată de istorie, parte importantă a creației arhitecturale românești din acea perioadă. Amplasată pe strada Știrbei Vodă, la aproximativ 300 m de Parcul Cișmigiu, casa a aparținut generalului Constantin D. Nicolescu, personalitate marcantă în vremea domniei Regelui Mihai.

Fost căpitan în regimentul de cavalerie din Primul Război Mondial, decorat cu Ordinul ‘’Mihai Viteazul’’ și Ordinul ‘’Legiunea de Onoare’’, a fost comandant militar al Bucureștiului, secretar general în Ministerul Apărării și fost dizident în Mișcarea Națională de Rezistență împotriva comunismului, fiind în cele din urmă arestat și condamnat iar întreaga familie persecutată de regimul comunist.

Imobilul vechi din 1890 are 16 camere, 8 băi și 523 mp de teren, iar prețul cerut este de 1,05 milioane euro.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz, care intenționează să construiască o primă centrală pe gaze în parteneriat cu firma GSP Power la Halânga, anunță că a schimbat modul de derulare a proiectelor de acest fel....
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea perioadei de rambursare
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea ...
Lichiditatea de pe piaţa bancară şi dezechilibrul dintre depozite şi credite determină băncile să găsească noi metode ...
Biden vrea să retragă trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021
Biden vrea să retragă trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021
Joe Biden a decis ca trupele americane să rămână în Afganistan dincolo de data de 1 mai prevăzută într-un acord cu ...
UPDATED Intra Bucureștiul în carantină? Noi reguli de carantinare a orașelor mari
UPDATED Intra Bucureștiul în carantină? Noi reguli de carantinare a orașelor mari
Ministerul Sănătății a publicat în Monitorul Oficial de azi un Ordin care schimbă regulile pe baza cărora orașele ...