Trei din cinci români îşi cumpără o locuinţă în cel mult trei luni – sondaj ING Bank

Trei din cinci români îşi cumpără o locuinţă în cel mult trei luni, iar majoritatea vizionează cel mult cinci proprietăţi înainte de achiziţie, potrivit unui sondaj internaţional ING pe tema achiziţiilor de locuinţe.
Economica.net - joi, 04 feb. 2021, 13:07
Trei din cinci români îşi cumpără o locuinţă în cel mult trei luni - sondaj ING Bank

„Deşi jumătate dintre români spun că le-a fost greu să găsească o locuinţă care să bifeze toate criteriile de selecţie, aceştia au fost cei mai hotărâţi şi rapizi din Europa, în 2020. Trei din cinci români spun că şi-au găsit locuinţa în cel mult trei luni, pe primul loc dintre ţările europene participante la studiu”, arată datele sondajului.

Mai mult decât atât, peste 60,9% dintre români şi-au găsit locuinţa după ce au vizionat cel mult cinci proprietăţi, în timp ce alţi 22,8% şi-au achiziţionat casa după ce au vizitat între şase şi zece proprietăţi.

România se află în top trei al clasamentului de proprietari care nu au credit ipotecar (46,5%), fiind depăşită doar de Italia (49,3%) şi Polonia (54,1%). De asemenea, românii se află pe ultimul loc din Europa în ceea ce priveşte achiziţionarea unei locuinţe prin credit ipotecar (14,9%).

În acelaşi timp, puţini români (11,5%) închiriază comparativ cu germanii (53,5%) sau austriecii (48,4%), iar unul din patru români declară că locuieşte împreună cu prietenii sau familia, cu mult peste media europeană. La polul opus, din acest punct de vedere se află germanii (4,1%) sau francezii (5,9%).

Potrivit sondajului, când au avut de ales între locuinţa de vis şi o locuinţă pe care şi-o pot permite, peste jumătate dintre români au pus preţul pe primul loc, iar peste 30% sunt de părere că au pierdut cel puţin o proprietate deoarece un alt client a fost dispus să plătească mai mult. Aşadar, 58,3% dintre români au oferit exact preţul cerut de vânzător, iar doar 24,8% au negociat preţul pentru a obţine o ofertă mai bună.

De asemenea, 57,2% dintre români şi-au achiziţionat o locuinţă deoarece voiau sa fie proprietari acolo unde locuiesc, iar doar 5,7% dintre români spun că au avut în vedere achiziţia ca investiţie, cea mai mică rată din Europa, unde luxemburghezii (25%), francezii (21,4%) şi germanii (19,6%) ocupă primele poziţii. În ceea ce priveşte sprijinul financiar, românii au apelat în primul rând la familie (44,7%), apoi la consultantul bancar (22,1%) sau la prieteni (18,1%).

Aproape jumătate (47,4%) dintre românii intervievaţi iau în considerare să se mute sau să îşi achiziţioneze o locuinţă în următorii doi ani, în ciuda faptului că trei din cinci sunt de părere că preţurile vor creşte şi că, din 2015 până în prezent, a devenit mult mai dificil ca persoanele aflate la început de drum să îşi cumpere o locuinţă.

„Românii care intenţionează să cumpere vor avea drept criterii principale mediul liniştit şi sigur, designul şi consumul energetic eficient, suprafaţa generoasă, o grădină proprie sau facilităţi precum magazine sau spitale în apropiere. Însă, în acelaşi timp, 44% dintre români spun că veniturile le-au scăzut de la începutul pandemiei, în fruntea ţărilor europene intervievate. La polul opus, doar 17,2% dintre olandezi sau 17,3% dintre luxemburghezi au declarat că veniturile lor au avut de suferit în această perioadă. În acest sens, 65,9% dintre români spun că şi-au redus cheltuielile pe care nu le consideră esenţiale”, se mai spune în comunicat.

Sondajul internaţional ING pe tema achiziţiilor de locuinţe a fost efectuat de Ipsos prin chestionare aplicate online. Studiul s-a desfăşurat în 14 ţări: Austria, Belgia, Cehia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, România, Spania, Turcia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. Chestionarea a avut loc în perioada septembrie 2020.

ING Bank România este parte a ING Group, instituţie financiară internaţională globală, care oferă servicii bancare unui număr de peste 38,8 de milioane de clienţi individuali, companii sau instituţii din peste 40 de ţări.

Te-ar mai putea interesa și
Germania alocă 2 miliarde de euro pentru construirea unui computer cuantic
Germania alocă 2 miliarde de euro pentru construirea unui computer cuantic
Germania a anunţat marţi alocarea a două miliarde de euro pentru a construi un computer cuantic până în 2025, având în vedere ambiţia Franţei de a deveni una dintre ţările de frunte în......
Porsche Finance Group România lansează o ofertă financiară completă pentru soluții de mobilitate electrică
Porsche Finance Group România lansează o ofertă financiară completă pentru soluții de mobilitate electrică
Porsche Finance Group, unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de finanțare asigurare și întreținere auto ...
BERD a investit 53 de milioane de lei în prima emisiune de obligațiuni verzi a Raiffeisen Bank România
BERD a investit 53 de milioane de lei în prima emisiune de obligațiuni verzi a Raiffeisen Bank România
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat marţi că a investit 53 de milioane de lei (echivalentul ...
CEC Bank și EximBank acordă grupului AAylex un credit de 20 de milioane de euro pentru preluarea producătorului de furaje Banvit Foods
CEC Bank și EximBank acordă grupului AAylex un credit de 20 de milioane de euro pentru preluarea producătorului de furaje ...
CEC Bank și EximBank au decis să finanțeze expansiunea producătorului puilor Cocorico în România prin acordarea unui ...