Tren Metropolitan București – Ilfov: Operatorul de transport ar putea fi selectat prin licitație abia din toamna anului viitor

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI) a publicat la data de 4 octombrie 2022 un anunț în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene privind intenția de a lansa procedura de atribuire competitivă a contractului de servicii publice pentru transportul feroviar aferent Trenului Metropolitan București - Ilfov.
Ion Dobreanu - vin, 07 oct. 2022, 21:42
Tren Metropolitan București - Ilfov: Operatorul de transport ar putea fi selectat prin licitație abia din toamna anului viitor

Anunțul a fost făcut pentru proiectul trenului metropolitan București – Ilfov în ansamblu. Ulterior, pe baza mandatelor obținute de la primăriile membre ale Asociației, TPBI va desfășura procedura de achizitie a serviciului de transport public pentru 20 de rute feroviare:  Gara de Nord (GN) – Aeroport T1, GN – Scroviștea, GN – Gara (G) Vest, GN – Băneasa – G Obor, G Obor – Băneasa – G Vest, Titan Sud – Tânganu, GN – Pantelimon, GN – Băneasa – Islaz, G Obor – Pantelimon – Islaz, GN – Săbăreni, GN – Domneștii de Sus, GN – Căciulați, GN – Greci, GN – G Vest – Progresul, G Obor – Băneasa – Aeroport T1, GN – Snagov Plaja, G Obor – Tunari – Aeroport T1, GN – Balotești – Aeroport T2, Orbital Mare (Centura), Orbital Mic (inel median).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Procedura de atribuire va fi cea competitivă, durata contractelor fiind de maximum 15 ani, iar procedura de licitație va putea fi lansată abia după data de 3 octombrie 2023, spun reprezentanții TPBI.

Potrivit lor, pentru acest proiect poate fi utilizată infrastructura deja existentă care trebuie modernizată și numai în unele cazuri construită de la zero.

Trenul metropolitan este proiectat pe o perioadă de 15 ani și presupune investiții de circa 960 de milioane de euro. Toți banii investiți în trenul metropolitan provin din fonduri europene. Din cele 960 de milioane de euro, 614 milioane reprezintă achiziția de trenuri noi, moderne, restul fiind destinați investițiilor în infrastructură.

Pentru realizarea primei etape, respectiv, traseele, GN – Gara (G) Vest, GN – Băneasa – G Obor, G Obor – Băneasa – G Vest, GN – Scroviștea, e nevoie de numai 44 de milioane de euro.

Se estimează o cerere de 86.000 de călători pe zi. Însă estimările din studiu pot fi depășite, având în vedere un caz precedent, când estimarea numărului de călători pentru trenul Gara de Nord – Aeroportul Henri Coandă a fost depășită deja de trei ori.

Standardele de calitate oferite călătorilor vor respecta normele europene, cu stații moderne, cu parcări pentru mașini și biciclete, integrate în mediul natural etc.

Durata călătoriei cu trenul este estimată la jumătate față de durata călătoriei cu autoturismul personal, iar trenul metropolitan va fi integrat cu sistemul de transport urban și regional, astfel încât fiecare călător să-și poată alege cea mai bună variantă de deplasare.

Până la începerea operării, TPBI și, respectiv, Primăria Capitalei, asistată de specialiștii TPBI – vor lansa achiziții de servicii de realizare a documentațiilor tehnice de avizarea lucrărilor de intervenție și a studiilor de fezabilitate pentru punctele de oprire existente, respectiv altele noi, în vederea asigurării unor condiții superioare de confort și creșterea mobilității populației deservite, urmând ca ulterior să se treacă și la execuția lucrarilor necesare, stabilite prin studii.

Pe parcurs, TPBI și celelalte entități vor lucra la integrarea tarifară cu toate sistemele de transport public din Regiunea București – Ilfov precum și la integrarea transportului feroviar metropolitan în transportul public București – Ilfov.

Conform art. 7 alin. (2) din Regulamentul (CE) nr. 1370/2007 al Parlamentului European privind serviciile publice de transport feroviar si rutier de călători, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (UE) nr. 2338/2016 privind deschiderea pieței pentru serviciile de transport feroviar intern de călători, fiecare autoritate competentă trebuie să anunțe intențiile sale de atribuire cu cel puțin un an înainte de începerea procedurii de licitație.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...