Tren metropolitan spre uzina Dacia, cel mai mare producător auto din România

Primăria Pitești consultă piața pentru estimarea costului studiului de fezabilitate necesar implementării proiectului trenului metropolitan pe ruta Pitești - Mioveni. Cei peste 10.000 de piteșteni care fac zilnic naveta către platforma Dacia vor avea astfel o alternativă la transportul motorizat, potrivit experților danezi consultați de autoritățile din județul Argeș.
Anemona Andone - Dum, 27 aug. 2023, 09:18
Tren metropolitan spre uzina Dacia, cel mai mare producător auto din România

Scopul studiului este de a determina soluția optimă din punct de vedere tehnico – economic în vederea introducerii serviciului de transport feroviar între Pitești și Mioveni, se arată în anunțul de consultare a pieței publicat în SEAP.

Primăria Pitești solicită oferte de preț în vederea stabilirii valorii estimate pentru demararea procedurii de achiziție prin intermediul SEAP.

Ofertele vor fi trimise pe adresa de e-mail: [email protected].

Pentru acest demers, autoritățile din Pitești pun la dispoziție un studiu de oportunitate realizat de firma daneză Ramboll.

Proiectul are ca principal obiectiv specific analiza și evaluarea oportunității unui nou serviciu de transport feroviar de între Pitești și Mioveni.

Celelalte 3 obiective specifice secundare ale proiectului sunt:
1. Elaborarea studiilor la nivel macro necesare definirii a 3 orare posibile pentru linia de tren Pitești – Mioveni
2. Analiza nivelului de echilibrare a serviciilor necesare cu posibila creștere viitoare a cererii de transport persoane pe ruta Pitești – Mioveni
3. Integrarea orarului trenurilor metropolitane cu cel al trenurilor de călători și marfă care operează în prezent linia de cale ferată București – Pitești

Scopul vizează:
• modernizarea liniilor de cale ferată dintre Uzina Mioveni și Pitești
• asigurarea unui transport public eficient și sigur
• reducerea traficului de vehicule și a poluării
• reducerea timpilor de călătorie între Pitești și Mioveni.

Pitești este municipiul de reședință al județului Argeș, Regiunea Sud-Muntenia, România. Uzinele Automobile Dacia S.A. se află în orașul Mioveni, situat la doar 15 km de Pitești, astfel încât câteva alte întreprinderi de piese auto funcționează în aria urbană a Piteștiului.

Municipiul Pitești este conectat la calea ferată 901 București – Pitești – Craiova, având o stație de triaj la Golești în orașul vecin Ștefănești, gară de unde se ramifică o linie spre Câmpulung.

La Mioveni este amplasată fabrica Automobile Dacia și alte firme cu activitate în domeniul autovehiculelor, generator de mobilitate zilnică semnificativă pe relația Pitești. La Dacia există un nod feroviar important ce utilizează infrastructura feroviară propusă pentru introducerea trenului metropolitan.

Introducerea serviciilor de tren metropolitan va putea conduce atât la reducerea traficului și a poluării, cât și la creșterea confortului și a accesibilității cetățenilor care lucrează la companiile din Mioveni.

În total, 12.000 de persoane fac naveta zilnic la platforma Dacia cu autobuzul, ceea ce înseamnă că aproximativ 4.000 de persoane pe tură vor face naveta cu autobuzul. Masina privată este cel mai popular mod de transport după serviciul de autobuz; ponderea bicicletei este inexistentă. (Interviu pe platforma Dacia).

Acest nou serviciu își propune să creeze o alternativă reală la transportul motorizat individual pentru a reduce timpii de călătorie necesari pentru navetă, pentru o parte dintre călători, asigurând o legătură de transport neutră din punct de vedere climatic între localități și/sau cartiere, precum și oportunități pentru proiecte de regenerare urbană în zona de siguranță feroviară.

Pentru maximizarea optimizării timpilor de călătorie, se are în vedere utilizarea în cea mai mare parte a infrastructurii existente, interoperabilă, aferentă magistralei 905 Pitești – Golești – Argeșelu, dar și construcția a aproximativ 1,5 km de infrastructura nouă necesară pentru a evita rebrusarea în Golești.

Materialul rulant utilizat pentru noul serviciu are în vedere posibilitatea beneficierii de trenurile de hidrogen / H-EMU / HFC ce vor fi achiziționate prin Programul Național de Redresare și Reconstrucție (PNRR), mai spun autorii studiului de oportunitate.

CITEȘTE ȘI:

Te-ar mai putea interesa și
Papa Francisc, despre comerțul cu arme: E groaznic să câștigi bani din moarte
Papa Francisc, despre comerțul cu arme: E groaznic să câștigi bani din moarte
Papa Francisc a denunţat miercuri industria globală de armament afirmând că este ''groaznic să câştigi bani din moarte'', informează agenția germană de presă DPA, relatează Agerpres....
Poliția britanică a început arestările printre migranții ilegali care urmează să fie expulzați în Rwanda
Poliția britanică a început arestările printre migranții ilegali care urmează să fie expulzați în Rwanda
Primii migranţi susceptibili de a fi expulzaţi de Regatul Unit către Rwanda au fost arestaţi şi plasaţi în detenţie, ...
Oferta patiserilor scade la 7,2 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale. Preţuri mai mici cu 10% în acest an
Oferta patiserilor scade la 7,2 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale. Preţuri mai mici cu 10% în acest ...
Patiserii vor scoate pe piaţă 7,2 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale, în scădere faţă de aceeaşi ...
Managerul de parole sau autentificarea cu doi factori poate ajuta la conectarea în siguranţă la conturi – analiză
Managerul de parole sau autentificarea cu doi factori poate ajuta la conectarea în siguranţă la conturi – analiză
Parolele rămân o ţintă majoră pentru hackeri şi alţi actori din sfera ameninţărilor cibernetice, iar în acest context ...