Românii de la Trencadis se dezvoltă în Nigeria printr-un proiect de cybersecurity pentru sistemul bancar

Trencadis, companie antreprenorială românească de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software, accelerează extinderea globală pe piața din Africa prin intermediul unui nou proiect de consolidare și de întărire a securității cibernetice a infrastructurii și operațiunilor unei instituții cheie din Nigeria. 
Lidia Neagu - lun, 28 sept. 2020, 12:00
Românii de la Trencadis se dezvoltă în Nigeria printr-un proiect de cybersecurity pentru sistemul bancar

Noul proiect marchează o etapă importantă în procesul de extindere a brandului Trencadis pe piețele externe. Compania românească are deja operațiuni și proiecte în Euro­pa şi în Africa, în Elveția, Croația, Albania, Nigeria, Ghana și Senegal.

Noul proiect al companiei Trencadis din Nigeria va fi implementat pentru NIBSS Nigeria Inter-Bank Settlement System (NIBSS), organizaţie deţinută de toate instituţiile bancare din Nigeria, împreună cu Banca Centrală a Nigeriei (CBN), a cărei misiune este asigurarea infrastructurii de interconectare a sistemului bancar pentru asigurarea operaţiunilor de transfer de fonduri şi decontări interbancare. NIBSS a procesat 1,1 miliarde de tranzacţii electronice în 2019, în valoare totală de peste 235 miliarde de euro.

Compania Trencadis a fost contractată în baza unei licitaţii internaţionale, în care compania românească a fost aleasă dintre 11 ofertanţi. Obiectivul principal al proiectului este de a evalua şi asista NIBSS în procesul de consolidare şi întărire a securităţii cibernetice a întregii infrastructuri.

„Noul proiect de securitate cibernetică pentru sistemul bancar nigerian reprezintă o validare a deciziei Trencadis de a investi în deschiderea către pieţele din Africa, cu accent pe Nigeria, şi o recunoaştere din partea nigeriană a valorii parteneriatului cu România, în special cel axat pe colaborarea IT şi servicii cu valoare adăugată. De asemenea, proiectul reprezintă o carte de vizită pentru dezvoltarea companiei noastre pe piaţa africană”, spune Ioan Drăgan, Deputy CEO, Trencadis.

În mod concret, Trencadis va livra servicii de audit pentru validarea capabilităţilor interne de detecţie şi reacţie la atacuri cibernetice (Red Team Attack) şi a surselor aplicaţiilor din perspectiva securităţii IT. De asemenea, compania românească va oferi servicii de dezvoltare a capabilităţilor NIBSS de dezvoltare a capacităţii interne de scriere de aplicaţii informatice sigure, reacţie, investigare incidente de securitate cibernetica şi guvernanţă a datelor gestionate de NIBSS.

Prin lansarea şi implementarea noului proiect din sistemul bancar nigerian, Trencadis îşi creşte vizibilitatea serviciilor şi produselor proprii pe pieţele globale şi prin intensificarea relaţiei cu NIBSS, în baza culturii de business din Nigeria, compania românească îşi extinde referinţele către alte organizaţii cărora le poate oferi servicii similare în domeniul îmbunătăţirii securităţii cibernetice a infrastructurilor proprii.

„Africa, şi Nigeria în mod special, nu sunt pieţe uşor accesibile chiar dacă reprezintă cele mai strategice destinaţii de business în următorii ani. Dificultăţile de acces în aceste pieţe vin în special de la cultura diferită de business, prezenţa locală fiind obligatorie.Toate acestea presupun investiţii financiare şi de timp suplimentare faţă de o investiţie în Uniunea Europeană. De exemplu, dacă planifici să investeşti într-o fabrică de producţie, trebuie să planifici şi cum generezi energia necesară echipamentelor de procesare”, adaugă Drăgan, care coordonează extinderea internaţională a companiei.

Pe de altă parte, Nigeria are o populaţie de aproximativ 200 milioane de locuitori, dintre care 96 milioane au acces la internet, astfel încât operatorii de telecom aplică pentru licenţe de banking datorită volumului de microplăţi prin telefon. Iar agricultura în Nigeria este industria care produce cei mai mulţi milionari.

„Companiile româneşti, în special în domeniul agriculturii/procesării, au cele mai multe şanse de a scala afacerile în Africa la un nivel neîntâlnit în România. Agricultura beneficiază de instrumente suport din partea guvernului (finanţări, asigurari, restricţii de import). Evident, ca în orice piaţă emergentă sunt multiple oportunităţi profitabile şi în alte domenii care pot fi exploatate, dar implică prezenţa locală din partea fondatorilor pentru a le identifica şi dezvolta”, completează Ioan Drăgan.

Te-ar mai putea interesa și
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre cele mai mari îngrijorări pentru tinerii din România se află nivelul......
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul creşte şi azi, 29 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...