Românii de la Trencadis se dezvoltă în Nigeria printr-un proiect de cybersecurity pentru sistemul bancar

Trencadis, companie antreprenorială românească de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software, accelerează extinderea globală pe piața din Africa prin intermediul unui nou proiect de consolidare și de întărire a securității cibernetice a infrastructurii și operațiunilor unei instituții cheie din Nigeria. 
Lidia Neagu - lun, 28 sept. 2020, 12:00
Românii de la Trencadis se dezvoltă în Nigeria printr-un proiect de cybersecurity pentru sistemul bancar

Noul proiect marchează o etapă importantă în procesul de extindere a brandului Trencadis pe piețele externe. Compania românească are deja operațiuni și proiecte în Euro­pa şi în Africa, în Elveția, Croația, Albania, Nigeria, Ghana și Senegal.

Noul proiect al companiei Trencadis din Nigeria va fi implementat pentru NIBSS Nigeria Inter-Bank Settlement System (NIBSS), organizaţie deţinută de toate instituţiile bancare din Nigeria, împreună cu Banca Centrală a Nigeriei (CBN), a cărei misiune este asigurarea infrastructurii de interconectare a sistemului bancar pentru asigurarea operaţiunilor de transfer de fonduri şi decontări interbancare. NIBSS a procesat 1,1 miliarde de tranzacţii electronice în 2019, în valoare totală de peste 235 miliarde de euro.

Compania Trencadis a fost contractată în baza unei licitaţii internaţionale, în care compania românească a fost aleasă dintre 11 ofertanţi. Obiectivul principal al proiectului este de a evalua şi asista NIBSS în procesul de consolidare şi întărire a securităţii cibernetice a întregii infrastructuri.

„Noul proiect de securitate cibernetică pentru sistemul bancar nigerian reprezintă o validare a deciziei Trencadis de a investi în deschiderea către pieţele din Africa, cu accent pe Nigeria, şi o recunoaştere din partea nigeriană a valorii parteneriatului cu România, în special cel axat pe colaborarea IT şi servicii cu valoare adăugată. De asemenea, proiectul reprezintă o carte de vizită pentru dezvoltarea companiei noastre pe piaţa africană”, spune Ioan Drăgan, Deputy CEO, Trencadis.

În mod concret, Trencadis va livra servicii de audit pentru validarea capabilităţilor interne de detecţie şi reacţie la atacuri cibernetice (Red Team Attack) şi a surselor aplicaţiilor din perspectiva securităţii IT. De asemenea, compania românească va oferi servicii de dezvoltare a capabilităţilor NIBSS de dezvoltare a capacităţii interne de scriere de aplicaţii informatice sigure, reacţie, investigare incidente de securitate cibernetica şi guvernanţă a datelor gestionate de NIBSS.

Prin lansarea şi implementarea noului proiect din sistemul bancar nigerian, Trencadis îşi creşte vizibilitatea serviciilor şi produselor proprii pe pieţele globale şi prin intensificarea relaţiei cu NIBSS, în baza culturii de business din Nigeria, compania românească îşi extinde referinţele către alte organizaţii cărora le poate oferi servicii similare în domeniul îmbunătăţirii securităţii cibernetice a infrastructurilor proprii.

„Africa, şi Nigeria în mod special, nu sunt pieţe uşor accesibile chiar dacă reprezintă cele mai strategice destinaţii de business în următorii ani. Dificultăţile de acces în aceste pieţe vin în special de la cultura diferită de business, prezenţa locală fiind obligatorie.Toate acestea presupun investiţii financiare şi de timp suplimentare faţă de o investiţie în Uniunea Europeană. De exemplu, dacă planifici să investeşti într-o fabrică de producţie, trebuie să planifici şi cum generezi energia necesară echipamentelor de procesare”, adaugă Drăgan, care coordonează extinderea internaţională a companiei.

Pe de altă parte, Nigeria are o populaţie de aproximativ 200 milioane de locuitori, dintre care 96 milioane au acces la internet, astfel încât operatorii de telecom aplică pentru licenţe de banking datorită volumului de microplăţi prin telefon. Iar agricultura în Nigeria este industria care produce cei mai mulţi milionari.

„Companiile româneşti, în special în domeniul agriculturii/procesării, au cele mai multe şanse de a scala afacerile în Africa la un nivel neîntâlnit în România. Agricultura beneficiază de instrumente suport din partea guvernului (finanţări, asigurari, restricţii de import). Evident, ca în orice piaţă emergentă sunt multiple oportunităţi profitabile şi în alte domenii care pot fi exploatate, dar implică prezenţa locală din partea fondatorilor pentru a le identifica şi dezvolta”, completează Ioan Drăgan.

Te-ar mai putea interesa și
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru Recuperare şi Rezilienţă
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru ...
Noua investiţie pentru îmbunătăţirea finanţării afacerilor, acţiunilor climatice şi a investiţiilor digitale în România, în cadrul Facilităţii UE de Redresare şi Rezilienţă, va fi......
Patru state din Uniunea Europeană vor să construiască în Marea Nordului centrale eoliene care crească de zece ori capacitatea eoliană offshore a blocului comunitar
Patru state din Uniunea Europeană vor să construiască în Marea Nordului centrale eoliene care crească de zece ori capacitatea ...
Germania, Belgia, Ţările de Jos şi Danemarca s-au angajat să construiască o capacitate de energie eoliană de cel puţin ...
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 40% în primele patru luni din an
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 40% în primele patru luni din an
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu aproape 40% în primele patru luni ale acestui an, indică datele preliminare ...
Compania germană Uniper va continua să importe gaze naturale din Rusia încă un deceniu
Compania germană Uniper va continua să importe gaze naturale din Rusia încă un deceniu
Grupul german Uniper SE intenţionează să menţină importurile de gaze naturale din Rusia încă un deceniu, chiar dacă ...