Trenul, mai rapid cu 20 de minute decât autobuzul spre Aeroportul Otopeni: Comparație între STB, CFR Călători, Regio Călători și TFC

Călătoria cu trenul către Aeroportul Otopeni poate fi cu 20 de minute mai scurtă decât cea cu autobuzul, relevă o comparație publicată pe blogul România Feroviară. Din cele trei variante cu trenul, realizatorii comparației o recomandă pe cea cu CFR Călători, datorită faptului că oferă cel mai nou material rulant, dedicat operării pe linia Gara de Nord - Aeroport Henri Coandă.
Economica.net - Dum, 20 dec. 2020, 06:25
Trenul, mai rapid cu 20 de minute decât autobuzul spre Aeroportul Otopeni: Comparație între STB, CFR Călători, Regio Călători și TFC

„Am testat toate variantele de transport în comun disponibile de la București cu destinația Aeroport Otopeni și retur. Au fost 3 OTF de călători și o linie express de la STB, pentru a menține corectitudinea testului s-a ales linia 780 (Aeroport Otopeni -> Gara Basarab)”, explică cei de la România Feroviară.

CFR Călători

Per total, analizând materialul rulant disponibil și utilizat pe noua legatură feroviară, CFR Călători oferă cele mai bune condiții. Marele avantaj al operatorului feroviar de stat este că are 2 automotoare SR 20-D dedicate acestui serviciu, cel mai modern material rulant de pe secție. Alte plusuri semnalate de cei de la România Feroviară sunt curățenia din tren și capacitatea mare, de 72 de locuri. În timpul călătoriei, au notat însă și minusuri, precum iluminatul interior deficitar și „trosnitul din toate încheieturile”.

Regio Călători 

„Dacă la prima cursă, Regio Călători a defilat cu cea mai recentă achiziție pusă în circulație (SNCF X 72500 class – Alstom), noi l-am nimerit pe X 72505 al cărui aspect exterior trebuie îmbunătățit. La interior am beneficiat de standardul Regio Călători, curat, ceva mai înghesuit ce-i drept față de SR 20-D al CFR, căldura s-a simtit de când am urcat în tren iar iluminatul interior este cel mai bun din „concurs”. Alstom reușește să câștige pe partea de suspensie; trecerea peste macazuri ne-a făcut să credem că suntem într-un vagon și nu într-un automotor”, mai scriu cei de la România Feroviară. Ei mai acordă Regio Călători o bila albă pentru scările retractabile care fac din Alstom X 72500 cel mai sigur material rulant pentru urcare/coborâre pasageri (foto jos).

Transferoviar Călători

„Transferoviar Călători ne-a dus la aeroport cu un DH 2 care nu a impresionat la exterior, dar totuși curat”, mai spun cei de la România Feroviară, care menționează că la interior au fost izbiți de căldură. De asemenea, scaunele sunt relativ mici, dar sunt suficiente locuri față în față pentru a sta decent, mai adaugă realizatorii comparației. Pe de altă parte, ei spun că trenul TFC este cel mai silențios din cele trei testate.

STB

„Daca distanța feroviară la întors am parcurs-o în 25 minute, pe varianta rutieră cu 780 ne-a luat cam 45 minute, ținând cont și de intervalul orar la care s-a făcut testul,  orele 13:00 – 14:00)”, mai spun realizatorii comparației.

Ei susțin că linia 780 nu își mai are rostul și propun STB să ia în calcul transferul celor trei autobuze Otokar articulate de pe linia 780 spre linia 783 pentru a micșora intervalul de succedare.

De asemenea, realizatorii comparației mai propun creșterea tarifului la călătoria cu trenul de la 4 lei la circa 10 lei. În final, ei spun că așteaptă următorul proiect feroviar important și anume magistrala de metrou M6.

Te-ar mai putea interesa și
Programul Fidelis –  Ministerul Finanţelor lansează prima IPO din 2023, cu o tranşă dedicată donatorilor de sânge
Programul Fidelis – Ministerul Finanţelor lansează prima IPO din 2023, cu o tranşă dedicată donatorilor de sânge
Ministerul Finanţelor lansează luni prima Oferta publică iniţială primară (IPO) pentru titluri de stat Fidelis din 2023, cu o tranşă dedicată donatorilor de sânge, perioada de derulare......
Rusia îşi va finaliza infrastructura pentru submarinele echipate cu torpile Poseidon către 2024 – TASS
Rusia îşi va finaliza infrastructura pentru submarinele echipate cu torpile Poseidon către 2024 – TASS
Rusia intenţionează să finalizeze către începutul anului 2024 construcţia infrastructurii sale de coastă la Oceanul ...
Tramvaiul 41 blocat – Circulaţia a fost reluată în jurul orei 9.20
Tramvaiul 41 blocat – Circulaţia a fost reluată în jurul orei 9.20
Tramvaiele liniei 41 nu au circulat timp de mai mult de o oră, în această dimineață, din cauza unui blocaj survenit ...
Preşedintele Consiliului European – vizită în România. Se va întâlni cu Klaus Iohannis
Preşedintele Consiliului European – vizită în România. Se va întâlni cu Klaus Iohannis
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, vine luni în România, ocazie cu care va fi primit la Palatul Cotroceni ...